Mumin-vd:n om nya planerna – därför går det bättre: ”Inget sådant motstånd”

Publicerad:
Från Larviksborna hörs mer positiva tongångar, enligt Tomi Lohikoski, vd på Muminvärlden. Foto: Mikael Lindblom

Från politisk stridsfråga till en oanvänd skogsplätt. Norrmännen kan komma att få sin muminpark.

– Det ser väldigt positivt ut, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.

När det blev känt att planerna på en muminpark på Skutberget i Karlstad gått i stöpet visades intresse från flera håll om att förlägga parken där istället, enligt Tomi Lohikoski. Bland annat räckte den socialdemokratiska oppositionen i Hagfors upp handen; även från politiker i Arvika och Kristinehamn hördes lockrop.

Muminvärlden hade själva flera projekt på gång samtidigt, just utifrån vetskapen om att något kan gå snett, har Tomi Lohikoski tidigare sagt till NWT.

Ett halvår sen projektet föll – här är Muminvärldens nya besked

Norska Larvik, söder om Oslo, har den pågående detaljplaneprocess som nått längst.

Omkring 2026 eller 2027 kan en muminpark stå klar, efter viss försening på grund av pandemin. Tomi Lohikoski är optimistisk:

– Vi är ganska i början med det hela. Men det ser ut att gå ganska bra.

”Inget sådant motstånd”

I Karlstad blev motståndet för starkt mot att anlägga nöjesparken på Skutberget, något som NWT rapporterat åtskilligt om.

Larviksborna tar planerna med mer ro:

– Det är allmänt känt att vi har sådana planer. Inget sådant motstånd har uppkommit än. Vi är i ett så tidigt skede att det är för tidigt att säga att det inte kommer några negativa kommentarer. Men det ser ut att gå bra framåt, säger Tomi Lohikoski.

Snarare har positiva röster hörts:

– De har varit väldigt nöjda med att det inte är en vanlig nöjespark med mekaniska grejer och oljud. Det är goda värden och naturvänligt, motsvarande parken i Nådendal.

Varför går det bättre i Larvik?

– Största skillnaden är att området är privatägt, säger Tomi Lohikoski.

Till skillnad från Skutberget, en kommunalt ägd friluftspark, handlar det här om en skogsplätt som inte används till något. Muminvärlden har ett samarbete med markägaren.

Att frågan hamnar hos kommunen i Larvik beror på att det i vanlig ordning krävs en ny detaljplan för att få göra en förändring.

Ett och ett halvt år har nu gått sedan planerna skrotades i Karlstad.

Så här i efterhand konstaterar Tomi Lohikoski att båda parter säkert lärde sig något under processen, men står fast vid vad han tidigare nämnt:

– Karlstad skulle ha behövt något sådant som Muminvärlden hade kunnat bjuda på.

Vi hade inget val än att backa ut.
Tomi Lohikoski, Muminvärldens vd

Men att lägga planerna någon annanstans i Karlstad hade inte varit aktuellt, enligt Tomi Lohikoski.

– Det politiska stödet började minska. Det var ett ganska slutgiltigt beslut från Karlstads sida, vi hade inget val än att backa ut.

De Karlstadsbor som hade sett fram emot en muminpark kan i alla fall få lite närmare till en; Larvik ligger knappt två timmar söder om Oslo med antingen tåg eller bil.

– Det är en aning enklare att nå Larvik än Nådendal.

Ett halvår sen projektet föll – här är Muminvärldens nya beskedMuminvärldens vd om bakslaget – och nya värmländska intressetL-politiker vill ha Muminpark till ArvikaMuminlandet: Välkomna till KristinehamnMumin-vd:n: ”Omöjligt att gå vidare när det inte finns politiskt stöd”Domstol säger nej till detaljplanen - stopp för Muminparken

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerKarlstadLarvikMuminvärldenParkerSamhälleSkutbergetTomi Lohikoski

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare