Två värmlänningar klara för vårens stora konsthändelse – Johanna gör det igen

Publicerad:
Det är mycket med konsten nu för Johanna Backman. Hon ställer ut på Sandgrund och är även klar för Vårsalongen på Liljevalchs - igen! Foto: Tommy Pedersen

4135 sökte – nytt rekord – men bara 159 tog sig hela vägen fram till prestigefyllda Vårsalongen på Liljevalchs 2023.

Endast två av dem kommer från Värmland.

Lerinlärlingen Johanna på Sandgrund: ”Mina favoritmotiv är Harry Potter och Lars”

Vårsalongens jury har valt och vrakat och i dagarna skickas antagningsbeskeden ut. Två av dem som sitter med ett öppnat kuvert från Liljevalchs och ett brett leende är Karlstadsborna Johanna Backman och Linnea Sundqvist.

Johanna gjorde stor succé när hon överraskande kom med på årets Vårsalong och nu lyckades hon ännu en gång.

– Det känns roligt, säger hon.

Målar Nyhetsmorgon

Hon skickade in tre målningar den här gången: ett collage med flera självporträtt, ett porträtt med Lars Lerin och en fristående målning. Juryn valde collaget.

Det är ett tag sedan målningarna sändes in, men Johanna har inte suttit och bara väntat. Hon målar vidare.

– Ja, jag har fortsatt att måla. Jag har målat Nyhetsmorgon, med Steffo och Maria.

Steffo Törnquist och Maria Forsblom var programledare när Johanna var med i programmet i våras. Då handlade det om årets vårsalong och vem vet, kanske blir det ett återbesök också i tv-studion för Karlstadstösen.

– Jag hoppas det! säger hon.

Linnea Sundqvist är ett nytt namn i Värmlandskonsten, men har också hon varit med förut på Vårsalongen. Det var 2019, då hon bodde i Bromma.

Hon berättar i ett inlägg på Instagram att det är två teckningar hon fått med på salongen.

Linnea Sundqvist arbetar oftast i blyerts, men också i tusch och kol. I samband med en tidigare utställning beskrev hon sin konst så här:

"Främst inspireras jag av småsaker i vardagen och jag tycker om att försöka återskapa människor och ögonblick så som jag ser dem.”

Så här såg Johanna Backmans verk ut som hon ställde ut på årets Vårsalong på Liljevalchs konsthall på Djurgården. Nästa år är hon med igen.
Så här såg Johanna Backmans verk ut som hon ställde ut på årets Vårsalong på Liljevalchs konsthall på Djurgården. Nästa år är hon med igen. Foto: Anders Wiklund/ TT

Petter lyckades

I fjol var det fler värmlänningar som fick ja från juryn.

Bland årets rekordstora antal sökande blev det blott två som tog sig fram, men i övriga ”startfältet” kan noteras en konstnär som åtminstone värmlänningar kan betrakta som ”känd från Munkfors”: den akvarellmålande artisten Petter Askergren, som ställde ut på Laxholmen sommaren 2021.

Lerinlärlingen Johanna på Sandgrund: ”Mina favoritmotiv är Harry Potter och Lars”Petter debuterar i konsten – i Munkfors: ”Jag följer min egen linje”

Artikeltaggar

ArtisterJuryKändisarKarlstadKonstLerins lärlingarLiljevalchsLiljevalchs konsthallMunkforsNöje/KulturRekordSandgrundVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare