Historiskt sänkt biljettpris gynnar värmlänningen

Publicerad:
En förbättrad kollektivtrafik med sänkta biljettpriser ger människor i Värmland råd och möjlighet att ta sig till jobbet utan att samtidigt tvingas bidra till förödande utsläpp, skriver insändarskribenten. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Massbilismen är en global dödsfälla. Runt om i världen släpper 1,4 miljarder fossila fordon (1 fordon per 5 människor) ut drygt sju miljarder ton koldioxid årligen. Det så kallade 1,5-gradersmålet som forskningen varnat för att världen inte får gå passera utan ödesdigra konsekvenser för hela mänskligheten, kommer passeras runt 2030.

Uppskattningsvis kommer den globala uppvärmningen hamna på runt 3 grader vid sekelskiftet. I Sverige har vi nu cirka 5 miljoner fordon, alltså cirka 1 fordon per 2 människor. Antalet ökade med nästan 43 000 bilar förra året.

Massbilismen fungerar inte. Vi behöver inte ta bilen med upp i rulltrappan när vi ska shoppa. Vi måste ge plats för människan. Vi behöver smartare och mer hållbara sätt att transportera varor och oss själva.

Det är därför det är så fantastiskt trevligt att Region Värmland kommer sänka biljettpriserna för kollektivtrafiken i Värmland redan från 11 december. Det är en historisk sänkning (biljettpriserna brukar annars höjas med tre procent årligen) som vi har Miljöpartiet att tacka för.

En förbättrad kollektivtrafik med sänkta biljettpriser ger människor i Värmland råd att ta sig till jobbet utan att samtidigt tvingas bidra till förödande utsläpp. Det tycker jag är riktigt bra.

Pontus Dahlberg

Artikeltaggar

InsändareKollektivtrafikKollektivtrafiknämnden Region Värmland

Läs vidare