Efter skarpa kritiken – inget åtal mot kommunen

Publicerad:
Inget brott har begåtts i samband med att privata mejladresser används då en konsultrapport om överförmyndarverksamheten släpptes. Kammaråklagare Henrik Lundh har lagt er förundersökningen. Foto: Mikael Lindblom

Förundersökningen om misstänkta tjänstefel i samband med att privata mejladresser användes inom Arvika kommun har lagts ner.

Justitieombudsmannen, JO, riktade i våras omfattande kritik mot kommunstyrelsen i Arvika för hur kommunen hanterat allmänna handlingar i samband med att en konsultrapport om överförmyndarnämndens verksamhet skulle offentliggöras. När konsulten skickade rapporten till kommunadministrationen användes privata mejladresser.

Arvika kommun hävdade att rapporten i detta läge endast var ett utkast medan JO mot bakgrund av de omständigheter som rådde för konsultens arbete ansåg att rapporten även i det här skedet var en allmän handling, en handling som borde ha diarieförts och kunnat komma allmänheten till del. Det framkom även vid den här tidpunkten att ansvariga inom kommunen ansåg utkastet allt för kritiskt.

Justitieombudsmannen, JO, har riktat kritik mot Arvika kommuns hantering av allmänna handlingar, något brott i samband med detta har dock inte skett i det aktuella fallet.
Justitieombudsmannen, JO, har riktat kritik mot Arvika kommuns hantering av allmänna handlingar, något brott i samband med detta har dock inte skett i det aktuella fallet. Foto: Claudio Bresciani / TT

Redan utrett

Saken polisanmäldes efter JO:s utlåtande och en förundersökning inleddes också av kammaråklagare Henrik Lundh – en förundersökning med den lägsta misstankegraden. Nu har Lundh beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Efter polisanmälan har jag inlett förundersökning för att utreda om brott har begåtts. Som ett led i detta har jag inhämtat ett beslut från Justitieombudsmannen angående kritik mot hur Arvika kommun diariefört allmänna handlingar. När jag nu kan se att polisanmälan gäller samma sak finner jag inte skäl att utreda saken vidare och förundersökning läggs ner då brott inte kan misstänkas. Åklagare ska normalt inte utreda vad som redan varit föremål för granskning av Justitieombudsmannen, säger Henrik Lundh.

”Ett sätt att kringgå bestämmelser”

JO:s omfattande kritik mot Arvika utgick från flera regelverk. Justitieombudsmannen ansåg att tillvägagångssättet från kommunen kunde uppfattas som ett sätt att kringgå bestämmelser om offentliga handlingar, att hanteringen stred mot tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen samt att den tydde på utbredda kunskapsbrister vad gäller allmänna handlingar.

Bakom anmälan till polisen låg en privatperson. I denna anmälan namngavs både tjänstepersoner och en politiker.

Artikeltaggar

ÅklagareArvikaArvika kommunBrottBrott, lag och rättFörundersökningHenrik LundhJustitieombudsmannenKritik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare