Hoppa till huvudinnehållet

Dammutrivningarna: Hagfors kommun går vidare till HD

Publicerad:
Fortum vill riva ut dammen vid Lill-Ullen.
Fortum vill riva ut dammen vid Lill-Ullen. Foto: Daniel Olausson

Hagfors kommun vänder sig nu till Högsta domstolen för att få utrivningen av dammarna i Västra och Östra Görsjön, samt vid Lilla Ullen prövad.

– Vi vill få det här prövat i högsta instans så vi får ett prejudikat. I förlängningen kan det innebära att vi måste få till en lagändring. Som det är nu påverkar det både enskilda fastighetsägare och kommunen väldigt, väldigt hårt, säger Boo Westlund (OR), vice ordförande kommunstyrelsen.

Mark- och miljödomstolen har beslutat att Fortum får riva ut dammarna i Västra och Östra Görsjön, samt vid Lilla Ullen. Hagfors kommun ville överklaga beslutet, men Mark och miljödomstolen gav inte kommunen prövningstillstånd.

Därför har kommunstyrelsen nyligen beslutat att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Vi har inlett ett samarbete med advokaten Viktor Falkenström som är kunnig i de här frågorna. Han kommer upp till oss till veckan för att titta på det här, säger Boo Westlund.

Varje år får Högsta domstolen in cirka 6000 överklaganden och bara drygt 100 får prövningstillstånd.

– Chansen att få det prövat är väldigt liten men vi ska ta de chanser som finns. Det är kloka människor som sitter där och de förstår säkert varför vi vill lyfta detta, säger han.

Boo Westlund (OR), (OR), vice ordförande kommunstyrelsen.
Boo Westlund (OR), (OR), vice ordförande kommunstyrelsen. Foto: Pia Holmström

Samhällskonsekvenser

Politikerna i Hagfors vill att man måste se vilka samhällskonsekvenser dammutrivningar får för både enskilda fastighetsägare som för kommunen. I Hagfors är det också fler dammar som Fortum vill riva bland annat dammen vid Stora Ullen som också är dricksvattentäkt för tre kommuner.

– Det blir ett jätteproblem när vi har Hagfors tätort och järnverket nedströms alla dammar man vill riva. För det innebär att vi kommer att ha ett fritt strömmande vatten och en betydande risk för översvämningar, det har man inte tagit hänsyn till. Vi tycker att både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen på ett betydligt bredare sätt behöver få en förståelse för den problematik som det här orsakar, säger Boo Westlund.

Han fortsätter:

– För mig blir det fullständigt obegripligt att man som domstol så enögt ser på varje enskild damm och enbart ser till vattendirektivet och miljöbalken. Man behöver lyfta blicken. Det är det vi vill att Högsta domstolen gör, att man ser på det här ut fler aspekter än enbart miljöbalken.

Man är även beredda att lyfta frågan till ministernivå.

– Vi har ju tidigare haft diskussioner med riksdagsmän om det här. Men det är möjligt att vi får ta det här vidare till ansvarig minister och sittande regering i den här frågan, säger Boo Westlund.

Domen har kommit – dammen vid Lilla Ullen får rivas utSamhällsbyggnadschefen Louise Sjöholm om dammdomen: ”Oroväckande”Trots räddningschefens vädjan – nu kan dammarna rivas utStorröding ändrar Fortums planer på dammutrivningS tar strid mot dammutrivningarDricksvattentäkt för tre kommuner hotas om damm rivs utFortum i unik tvist med Hagfors kommun

Artikeltaggar

Boo WestlundDammarFortumHagforsHagfors kommunHögsta domstolenKommunstyrelsenMark- och miljödomstolenOberoende realisterÖstra GörsjönÖverklagandenPolitikStor-UllenViktor Falkenström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.