Värmländska musiker med och delar på Stim-miljoner: ”Tacksam”

Publicerad:
Peter Nordahl är en av de värmländska musikerna som får stipendium av Stim. Foto: Carl Edlom

Svenska tonsättares internationella musikbyrå - Stim - delar årligen ut stipendier till text- och musikskapare. I år får 149 personer dela på fyra miljoner kronor och bland stipendiaterna finns värmländska Nina Pérez, Alexander Zethson och Peter Nordahl.

Stims stipendier syftar till att främja musik av hög konstnärlig kvalitet och i stipendiekommittén sitter bland andra artisten och låtskrivaren Frida Hyvönen. 149 verksamma inom svensk musik delar på fyra miljoner kronor i belopp om 25 000 och 50 000 kronor. En av de värmländska mottagarna är kompositören, musikern, dirigenten och arrangören Peter Nordahl.

– Jag är tacksam att Stim så generöst delar ut väldigt stora summor till dess medlemmar i form av olika stipendier varje år och i efterdyningarna av pandemin så finns det självklart hål att stoppa in dem i. Känns fint att bli uppmärksammad som kompositör, men samtidigt kan man tycka att ersättningarna från bland annat streamingtjänster är på tok för låg och där måste Stim arbeta ännu hårdare, säger Peter Nordahl.

Nyligen släppte han skivan ”Symphonia” i samarbete med Tomas Ledin där många av Ledins klassiker framfördes till symfoniorkester.

Tomas Ledin i känslosamt samarbete med värmländska Peter: ”Extremt emotionellt”

FAKTA: Stims stipendier

Målet med Stims stipendier är att stärka det svenska musiklivet och ge förutsättningar för en stor musikalisk mångfald och återväxt. I år var det 2 005 låtskrivare, kompositörer, tonsättare och textförfattare som skickade in arbetsprover på sin musik till Stims stipendiekommitté.

Stipendiaterna är från 19 till 72 år, och deras musik representerar ett stort antal musikgenrer, med allt från dansband, hiphop och jazz till elektro, barn-, film- och konstmusik.

Ytterligare två värmländska musiker fick stipendium – folkmusikern Nina Pérez och pianisten Alexander Zethson.

– Att få ett Stimstipendium betyder mycket och är verkligen en ära och det inspirerar mig till att fortsätta att skriva ny musik. Jag tackar mitt ödmjukaste för att Stim vill uppmärksamma min musik, säger Nina Pérez.

För Karlstadsmusikern Alexander Zethson är stipendiet av betydande vikt.

– Stipendiet betyder att jag kan avsätta mer tid för att skriva ny musik, och fortsätta att ge ut ny musik. Tillvaron som frilansande musiker är prekär och med en regering som inför 2023 skurit en miljard kronor i kulturbudgeten är varje öre värt otroligt mycket för att jag fortsätta köpa mina grönsaker och bo kvar i min delade hyresrätt-etta, säger han till NWT.

Nina Pérez är bland annat aktuell med 20-årsjubilerande trion Mp3 och Alexander Zethson kommer till Värmlands museum den 9 december för att ackompanjera visningen av den banbrytande stumfilmen ”Körkarlen”.

Tidernas bästa svenska film värmländsk: Nu får den musik på Värmlands museum

Artikeltaggar

FolkmusikHiphopJazzKändisarKlassisk musikMusikNöje/KulturPeter NordahlStimStipendierTomas Ledin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare