Hoppa till huvudinnehållet

Politiskt beslut: ansöker om ordningsvakter till torget för att få bort stöket

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se
Kommunen ska nu skicka in en LOV 3 ansökan till polisen för att kunna sätta in ordningsvakter vid området runt torget och busstationen  i  Hagfors
Kommunen ska nu skicka in en LOV 3 ansökan till polisen för att kunna sätta in ordningsvakter vid området runt torget och busstationen i Hagfors Foto: Pia Holmström

NWT skrev för en månad sedan om missbrukare som uppehåller sig vid torget i Hagfors och skapar oro bland näringsidkare och kunder. Näringsidkare hade därför lämnat in önskemål till kommunen om att få ordningsvakter. Detta kan nu bli verklighet efter ett beslut i kommunledningsutskottet.

– Jag tycker personligen att det här är jättebra för att skapa en mer trygg situation, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Kommunledningsutskottet beslutade enhälligt för att omgående skicka in en ansökan om LOV 3-område hos polisen. Det innebär en ansökan om att få använda sig av ordningsvakter inom ett visst geografiskt område. I detta fall gäller det området vid torget, Storgatan och busstationen.

– Vi lämnar in ansökan nu helt enkelt. Det är rättsavdelningen på polisen som kommer att bedöma om det blir ett LOV 3-område, vilket vi hoppas att det blir så att näringsidkare får möjligheten att sätta in ordningsvakter vid olika tidpunkter. Så får vi se om det blir en bättre och mer hållbar situation för de anställda och även för kunder, säger Jens Fischer.

När NWT skrev om detta tidigare fanns det även diskussioner om att sätta in ordningsvakter vid Älvstranden bildningscentrum (ÄBC).

– Vi prövar det här om det får önskad effekt sedan får vi se om vi utökar området till ÄBC. Men det kan ju bli att vi sätter in bevakningskameror kring skolan. Vi vet ju att det är mycket aktivitet där sommartid, det är många som uppehåller sig vid skolgården som föranleder mycket skadegörelse till stora kostnader.

Jens Fischer vet inte hur lång tid det kan ta att få svar på LOV 3-ansökan hos polisen.

– Men jag hoppas att vi får svar inom ett par veckor.

OR vill se ordningsvakter för att få stopp på buset i HagforsInbrott, stök och marijuanalukt i ingångar oroar bostadsrättsinnehavare

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättHagforsJens FischerMissbrukOberoende realisterSkadegörelse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.