Olustigt att tvingas visa sig naken inför andra i skolan

Publicerad:
Om vi får duschbås till skolan kommer det att vara fler som duschar och färre elever behöver känna olust och osäkerhet inför idrottslektionerna, skriver 6A Grossbolsskolan Forshaga. Foto: Claudio Bresciani / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alla har rätt till sin kropp. Ingen ska känna sig utsatt, obekväm eller rädd i skolan, men tyvärr är det många som gör det när de ska till idrotten och tvingas visa sig nakna inför andra i duschen efteråt.

Det är för att de känner sig annorlunda. Någon har kommit in i puberteten medan andra inte gjort det. Någon är rädd att visa sig eller att bli retad för att den är för smal eller för tjock eller har en annan hudfärg. Någon bävar för att få kommentarer, blickar eller att bli skrattad åt.

Någon säger att de ”glömt” handduken, eller att de duschade i morse. Men att duscha innan ett gympapass hjälper ju inte.

Vi har en lösning på problemet och det är att skaffa duschbås till skolan. Att kunna ta av sig naken och få duscha och bli fräsch efter ett idrottspass utan att behöva vara orolig för vad andra ska tycka eller säga. Många fler kommer att känna en mindre utsatthet och vara mer bekväma med situationen om de inte behöver visa sig nakna inför andra människor.

När en elev inte duschar efter en idrottslektion riskerar den att lukta svett och att andra ska behöva vara i det känns inte heller fräscht eller rätt för någon.

Om vi får duschbås till skolan kommer det att vara fler som duschar och färre elever behöver känna olust och osäkerhet inför idrottslektionerna.

6A Grossbolsskolan Forshaga

***

SVAR DIREKT: Finns plan för sätta upp duschbås på alla skolor

Efter pandemin har vi märkt av ökad otrygghet för duschsituationen i vissa elevgrupper och vi har startat en utredning för att montera duschbås.

Det vi behöver utreda är vilken typ av bås vi ska montera för att de ska vara tillgänglighetsanpassade och fungera även för föreningsverksamhet då vi hyr ut vår idrottshall på kvällar och helger.

Kommunteknik och service har en plan för att sätta upp duschbås på alla skolor i kommunen och har begärt in kostnadsförslag. Vår ambition är att arbetet startar 2023.

Under tiden och fortsatt behöver vi jobba ännu mer med vårt värdegrundsarbete, så att fler känner sig trygga i sin grupp. Ingen ska behöva vara orolig för kommentarer av det slag ni berättar om.

Therese Jahnke

Tf Rektor, Grossbolsskolan

Artikeltaggar

Forshaga kommunIdrottInsändareStudier

Läs vidare