Ingen fest i Rottneros park 2023 - dumsnålt att chockhöja hyran!

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sunne som kommun kommer att förlora massor av intäkter. Besterman ställer in det stora evenemang i Rottneros Park som skulle ha gått av stapeln sommaren 2023, skriver insändarskribenten.
Foto: Åsa Eneljung
Så är Sunne kommun i farten igen - och Sunne som kommun kommer att förlora massor av intäkter. Besterman ställer in det stora evenemang i Rottneros Park som skulle ha gått av stapeln sommaren 2023, med en stor internationell artist. 1 200 biljetter ska betalas tillbaka till evenemangssugna personer från stora delar av Sverige och kanske utlandet också.

Fy f-n vad jag och väldigt många med mig blir förbannade på denna kommun. Här kan man säga att snålheten bedrar visheten. Bakgrunden till detta är den hyrestvist på 300 000 kronor som kommunen vill höja hyran till i Rottneros park i samband med jaktmässan. Vem som helst hissar ju på ögonbrynen när man får höra talas om den stora höjning som kommunen vill ta ut för en helg i augusti. Argumentet för höjningen är att ”det är de pengar som vi får in i intäkter en helg på Rottneros park och som vi förlorar stora delar av om vi har fortsatt låg hyra”. Men hallå, seriöst, hur många tror ni tror på detta, 300 000 kronor i intäkter för en helg? Inte en chans att ni plockar in de pengarna en helg. Så välbesökt är inte parken och skulle det råka regna just denna helg så är väl summan snarare 30 000 kronor, om ens det.

Tycker Sunne kommun verkligen att det är värt att chansa på att Besterman blir kvar i denna tröga kommun? Det är nog många kommuner som skulle välkomna detta strävsamma syskonpar med en röd matta om de skulle komma på tanken att flytta.

Denna helg med jaktmässa drar ju hit besökare från hela Sverige. Och det är ju inte bara jaktmässan som ger klirr i kassan utan även andra delar av kommunen, som restauranger, hotell, affärer, vattenlandet. Många passar på att handla andra saker när man ändå är i Sunne, kanske ett besök på Västanå. Detta ger många sköna slantar till kommunen och dess befolkning. Är inte det värt något för er i kommunhuset? Ser ni bara till hyran, hyran och åter hyran?

Och nu denna kalldusch med att sommarens begivenhet 2023 i parken ställs in. Hur mycket förlorar Sunne på detta? Mångdubbelt mer skulle jag säga. Alla hitresande som besöker kommunen, bor och handlar. Alla affärer och hantverkare som lever på turismen hurrar inte idag skulle jag tro eller jag vet. Men kommunen stoppar huvudet i sanden, visslar och ser ut som de har vaknat ur en hundraårig törnrosasömn. Va, det hade vi ingen aning om, vi kanske var dumma som ställde till det för oss på detta sätt. Jaha, vi kanske skall tänka om... Men se då har dessa möjligheter försvunnit och kommer inte igen.

Det finns många andra kommuner som kanske nappar på detta. Vad sägs om Stig Sonebrink i Hagfors som ser möjligheter vid och utanför sin fina lada? Vi har Dömle, som med sina stora gräsytor kan vara lämpligt. Karlstad ser nog möjligheten att infoga ytterligare evenemang till allt annat. Kanske Arvika med sina möjligheter?

Listan kan göras lång, men klart är att Sunne förlorar massor av pengar på detta och då pratar vi inte om några hundratusen kronor utan miljoner. Men Sunnes kommunledning tycker kanske att det struntar vi i, ser sig omkring en stund och somnar om, kanske i ytterligare hundra år?

Man slutar aldrig att förvåna sig

***

SVAR DIREKT: Vi kan inte subventionera en enskild näringsidkare

Vi förvånas också och beklagar att eventbolaget Besterman AB ställer in sin konsert 2023 i Rottneros park. Orsaken kan dock inte ha med hyran att göra, eftersom den ligger kvar på samma låga nivå som tidigare. Den genomförs till största del utanför parkens ordinarie öppettider.

Vi i Rottneros parks styrelse (inte Sunne kommun) har däremot höjt hyran under parkens fem viktigaste intäktshelger under sommaren med bakgrund av att dessa veckor är avgörande för parkens överlevnad.

När det gäller Jaktmässan föreslog parkstyrelsen tidpunkter när vi erbjuder den lägre hyran. Våra många försök att tillsammans med eventbolaget finna en lösning med syfte att främja både utvecklingen av parken, besöksnäringen i Sunne och Besterman AB har tyvärr gått i stöpet.

Parken gick också eventbolaget till mötes på deras önskade datum och erbjöd då en hyra som motsvarar det parken förlorar när Jaktmässan tar intäkterna. Under högsäsongshelger har Rottneros park intäkter på upp emot 300 000 kronor.

Parken har inte höjt hyran på många år och en justering för att bli mer marknadsmässiga behövde göras. Även kommunala bolag har ansvar för att få ekonomin att gå ihop. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och subventionera en enskild näringsidkare ens om vi skulle vilja. Styrelsen önskar att vi hade kunnat hitta en lösning som upplevts godtagbar för alla.

Rottneros parks styrelse

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.