Hoppa till huvudinnehållet

Hockeypanelens dom: ”Inte helt oväntat att Färjestad åkte ur CHL”

Publicerad:
Den här pokalen kommer Färjestad inte att lägga vantarna på i år, efter att man på tisdagen åkte ur CHL-slutspelet.
Den här pokalen kommer Färjestad inte att lägga vantarna på i år, efter att man på tisdagen åkte ur CHL-slutspelet. Foto: CARL SANDIN

CHL-äventyret är slut, skadelistan är fortsatt jobbig läsning och några intensiva SHL-veckor väntar nu Färjestad.

NWT:s hockeypanel dyker ner bland snackisarna runt laget och snackar CHL-betyg, Färjestads formkurva och vilka spelare som måste steppa upp.

Kim Frandsen

Hur sammanfattar du Färjestads CHL-höst?

– Respass i åttondelsfinalen är givetvis underkänt. Men med tanke på hur vingklippt Färjestad varit under en ganska lång tid nu så var det väl kanske inte helt oväntat. Får jag lov att vara lite cynisk kanske det var lika bra att åka ur CHL. Nu minskas belastningen, laget får en gnutta andrum och man kan enbart fokusera på ligaspelet här hemma.

FBK har inte bjudit på någon bländande hockey den senaste veckan. Är det tillfälligt, eller befinner sig laget i en svacka?

– Svacka och svacka. Jag tror mer på att det är ett resultat av ovan nämnda och att det är omöjligt att gnugga sig igenom en hel säsong utan att spelet hackar. Särskilt inte när bärande spelare – som i det här fallet – saknas i parti och minut.

Lossnar det för Michael Lindqvist nu?
Lossnar det för Michael Lindqvist nu? Foto: FREDRIK KARLSSON

I veckan kom ett skadebesked om Lennström, Björklund och Wikstrand. Vilka spelare vill du se ta kliv nu när trions återkomst till isen ser ut att dröja?

– Ingen kan såklart fylla Lennströms skridskor men positivt är i alla fall att påläggskalven Joel Nyström finns att tillgå igen. Han har matchats hårt sedan han kom tillbaka från skadan och sedan tidigare tycker jag att både Max Lindroth och August Tornberg imponerat. Vad gäller forwardssidan finns det många som har det i sig. ”Linkan” och Viksten, till exempel.

Hur slutar veckans två matcher?

– Fyra poäng av sex möjliga.


Mikael Solberger

Hur sammanfattar du Färjestads CHL-höst?

– Jag tycker helt klart att den är godkänd och lite till. Man gick till slutspel och förlorade mot ett tjeckiskt lag efter förlängning. Det är inte direkt att överdriva att mötet mot Mountfield kunde ha gått hursomhelst. Det var väldigt små marginaler och med ett annat skadeläge är jag säker på att Färjestad hade tagit sig vidare.

FBK har inte bjudit på någon bländande hockey den senaste veckan. Är det tillfälligt, eller befinner sig laget i en svacka?

– Det är många spelare som har fått slita ont i de senaste matcherna på grund av skador och sjukdomar. Det är ingen tillfällighet att det har blivit några förluster utan en ren effekt av att verkligheten ser ut som den gör. Det tuffa läget i truppen har gett en liten svacka, men man kan också vända på det och säga att det är ett styrkebesked att ligga fyra i SHL med tanke på allt strul som har varit.

Blir det nya mål av Oscar Lawner den här veckan?
Blir det nya mål av Oscar Lawner den här veckan? Foto: FREDRIK KARLSSON

I veckan kom ett skadebesked om Lennström, Björklund och Wikstrand. Vilka spelare vill du se ta kliv nu när trions återkomst till isen ser ut att dröja?

– Jag tycker att kollektivet har tagit det kliv som man kan begära. Sedan är det några spelare som behöver göra fler mål för att vinsterna ska komma. Det är faktiskt så att Theodor Lennström trots sin skada fortfarande leder den interna målligan. Oscar Lawner och Michael Lindqvist var på så sätt bra målskyttar för Färjestad i tisdags. Kanske blir det mål i SHL också i det här veckoslutet? Sedan vore det såklart nyttigt om målskyttet lossnar för Daniel Viksten, men det är bara en tidsfråga enligt mig.

Hur slutar veckans två matcher?

– Det blir vinst hemma mot Malmö. Örebro är bra och det blir tufft. Oavgjort och vinst för laget från Närke i förlängning?


Solveig Voyce

Hur sammanfattar du Färjestads CHL-höst?

– Med tanke på att Färjestad vill vara bäst i Sverige och ledande i Europa, är CHL-hösten ett resultatmässigt misslyckande när man dessutom är det enda svenska lag som inte når kvartsfinal. Däremot tror jag inte att alla supportrar tycker så. Eller såhär: igår när laget åkte ur CHL såg jag fler FBK-supportrar som var glada än ledsna i sociala medier och det säger en hel del om formatets status hos publiken. Jag tycker inte att laget på något sätt gjort bort sig, utan skadeläget har spelat in. Mitell måste ha sån jäkla huvudvärk när han snackar med medical team, alltså. Det jag däremot funderar en del på, är hur CHL ska lyckas vinna den värmländska hockeypublikens respekt. Där kan vi snacka ett större misslyckande.

FBK har inte bjudit på någon bländande hockey den senaste veckan. Är det tillfälligt, eller befinner sig laget i en svacka?

– Jag har faktiskt en liten varningsflagga i handen. Novemberbreaket blev inte alls den träningsvecka FBK hade behövt, med nya skadekänningar att ta hand om. Redan innan landslagsuppehållet gick det knackigt på grund av skadeläget och den senaste veckan har inte varit någon höjdare. Att FBK skulle gå som tåget med de förutsättningar man haft den senaste månaden är naivt att tro, så att man är fyra i SHL är riktigt bra. Men lek med tanken att FBK skulle tappa poäng mot Malmö och torska mot Örebro – då kan man börja vifta lite med den där varningsflaggan. Veckas matcher blir verkligen högintressanta. Hur länge till kan man egentligen ligga i toppen av en superjämn liga när man saknar flera riktigt tunga pjäser, och de som spelar redan sliter hårt med mycket speltid?

Matt Tomkins och kollegan Dennis Hildeby behöver dra på sig rånarluvorna, menar Solveig Voyce.
Matt Tomkins och kollegan Dennis Hildeby behöver dra på sig rånarluvorna, menar Solveig Voyce. Foto: FREDRIK KARLSSON

I veckan kom ett skadebesked om Lennström, Björklund och Wikstrand. Vilka spelare vill du se ta kliv nu när trions återkomst till isen ser ut att dröja?

– Det känns som att det borde lossna snart för Michael Lindqvist, CHL-målet igår kanske ger en ketchupeffekt? Daniel Viksten har haft en skadetung höst, där finns det sparkapital att ta av när han får några fler matcher i sig. Det känns som att Dennis Hildeby och Matt Tomkins behöver dra på sig rånarluvorna och sno hem några matcher också, även om de har varit stabila.

Hur slutar veckans två matcher?

– Magkänslan (som ju ni vid det här laget vet är tvärtom 90 procent av fallen) säger att FBK vinner på torsdag mot Malmö och förlorar mot Örebro på lördag.

Tips!

Du har väl inte missat vårt senaste poddavsnitt? Vi gästas av August Tornberg som berättar om sin långa och krokiga väg till ett SHL-kontrakt. Du hittar avsnittet där poddar finns, eller i spelaren här nedanför.

Artikeltaggar

CHLDaniel VikstenFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmMalmöMichael LindqvistMountfield HKÖrebroOscar LawnerSHLTheodor Lennström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.