Hoppa till huvudinnehållet

Ja till 161 hyresrätter på Tullholmen – ytterligare 200 planeras

Publicerad:
76 hyresrätter blir det i Peabs nya åttavåningshus på Tullholmen. Projektet fick bygglov på onsdagen av stadsbyggnadsnämnden.
76 hyresrätter blir det i Peabs nya åttavåningshus på Tullholmen. Projektet fick bygglov på onsdagen av stadsbyggnadsnämnden.

Bostadsbyggandet på Tullholmen i Karlstad fortsätter i hög takt. På onsdagen fick Peab bygglov för 161 hyresrätter i två nya åttavåningshus.

Samtidigt fick Lecab fastigheter bygglov för tolv lägenheter i Väse, ett krav för att man ska få bygga cirka 200 bostäder just på Tullholmen.

Byggkranarna blir allt fler i den nya stadsdelen vid Tullholmsviken. Nu i december är det inflyttning i Löfberg fastigheters nya 16-våningshus som innehåller 61 bostadsrätter och en Coop-butik.

Då är det även dags för sista inflyttningsetappen i NWT:s totalt 132 hyresrätter i det nybyggda flerfamiljshuset intill längs Tullhusgatan. Och på området uppför Balder just nu totalt 900 nya lägenheter.

Sammanlagt skapas det över några år drygt 2 000 nya bostäder på Tullholmen och på onsdagen godkände stadsbyggnadsnämnden bygglovet för ytterligare två stora projekt som ska byggas mellan Packhusallén och Bogsprötsgatan.

Genom att bygga ett åttavåningshus med 76 hyresrätter skapar Peab ett enhetligt kvarter intill KBAB:s nya bygge längs Bogsprötsgatan.
Genom att bygga ett åttavåningshus med 76 hyresrätter skapar Peab ett enhetligt kvarter intill KBAB:s nya bygge längs Bogsprötsgatan. Foto: Christer Wik

Det är Peab som ska bebygga två ytor där som i dag är parkeringsplatser. Den ena är belägen alldeles intill KBAB:s nya niovåningshus och där ska byggjätten uppföra ett åttavåningshus med 76 hyresrätter, ettor till fyror.

Peab ska uppföra ett åttavåningshus med 85 lägenheter intill det tidigare Telia-huset.
Peab ska uppföra ett åttavåningshus med 85 lägenheter intill det tidigare Telia-huset.

Den andra satsningen handlar om 85 hyresrätter, ettor, till treor, på en tomt alldeles bredvid det tidigare Telia-huset.

– Vi drar nu i gång projekteringen för de båda husen nu och räknar med en första byggstart våren 2023 och kommer sedan att påbörja nästa hus några månader senare och jobba parallellt med de två projekten, säger Tord Tärnbrant som är distriktschef på Peab Bostad.

”Väldigt spännande”

– Vi ser de här satsningarna som väldigt spännande. Det ena huset kommer att dela innergård med KBAB:s nya projekt och därmed färdigställs det kvarteret och det andra huset blir också en bra komplettering av området, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) ser positivt på det snabba byggandet på Tullholmen i Karlstad.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) ser positivt på det snabba byggandet på Tullholmen i Karlstad. Foto: Mikael Lindblom

Han är nöjd med utvecklingen på Tullholmen.

– Ja, byggtempot sker i mycket snabb takt och det är bra att det även kommer till så många nya hyresrätter. Vi får en fin mix av olika lägenhetstyper där, säger Erik Nilsson.

Lecab fastigheter fick under onsdagen bygglov för tolv lägenheter i Väse. De måste bolaget först bygga via en så kallad dubbel markanvisning för att därefter kunna exploatera den tomt som man har intill Tullholmsviken alldeles öster om Skanskas hus längs Packhusallén.

Så här kommer Lecab fastigheters tre nya tvåvåningshus längs Storgatan i Väse se ut. Byggstart blir det nästa år.
Så här kommer Lecab fastigheters tre nya tvåvåningshus längs Storgatan i Väse se ut. Byggstart blir det nästa år.

– Vi ska bygga tre stycken tvåvåningshus med fyra tvåor på 56 kvadratmeter och åtta treor på 70 kvadrat på östsidan av Storgatan i centrala Väse. Det blir ett väldigt trevligt projekt. Det är ännu inte klart om det blir hyres- eller bostadsrätter.

Tror på Väse

– Vi tror stenhårt på Väse med tanke på de investeringar som görs på järnvägen som kommer förbättra pendlingsmöjligheterna, säger Lars Brandelius, vd på Lecab fastigheter.

På den här tomten intill Skanskas hus vid Tullholmsviken som Lecab fastigheter ska bygga cirka 200 lägenheter.
På den här tomten intill Skanskas hus vid Tullholmsviken som Lecab fastigheter ska bygga cirka 200 lägenheter. Foto: Christer Wik

Man räknar med byggstart i Väse kvartal tre 2023 då en ändring av detaljplanen för tomten vid Tullholmsviken beräknas vara godkänd. I dag godkänner den bland annat ett tio våningar högt p-hus.

– Det blir ungefär ett års byggtid i Väse och tanken är sedan att dra i gång på Tullholmen. Planen är att projektet där ska innehålla cirka 200 lägenheter med en byggtid på cirka 2,5 år, säger Lars Brandelius.

En tomt kvar

Därefter är det bara en stor tomt kvar att bebygga på Tullholmen. Det rör sig om de ytor bredvid det gamla Telia-huset där det i dag finns en stor parkering. Tomten ägs av Nyfosa.

– Vi har en byggrätt på en del av den parkeringen. Men vi har för dagen inga planer att genomföra en satsning där. Först måste man hitta en lösning för att kunna ersätta en del av p-platserna, säger Jan Kasslert, regionansvarig på Nyfosa.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBygglovErik NilssonHyresrätterJan KasslertKBABKristdemokraternaLägenheterLars BrandeliusLecabPeabTeliaTullholmenTullholmsvikenVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.