Hoppa till huvudinnehållet

Brand i maskinhall med veteranfordon – nostalgisamling totalförstörd

Publicerad:
Reporter Per-Johan Thörn Wistrand
Per-Johan Thörn Wistrand
webbredaktion@nwt.se
Reporter Mimmi Törnberg
Mimmi Törnberg
mimmi.tornberg@nwt.se
En maskinhall har brunnit vid Tosseberg i Sunne kommun. En nostalgisamling med veteranbilar och 50-talsgrejer har brunnit upp.
En maskinhall har brunnit vid Tosseberg i Sunne kommun. En nostalgisamling med veteranbilar och 50-talsgrejer har brunnit upp. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det började brinna i en maskinhall vid Tosseberg i Sunne kommun sent på onsdagskvällen.

Det tog hela natten för räddningstjänsten att få branden under kontroll. När torsdagsmorgonen kom så stod byggnaden kvar men alla veteranbilar som stått inne i maskinhallen var totalt förstörda.

– Det är en privatperson som sysslat med veteranbilar i hela sitt liv och samlat på 50-talsgrejer och det är mer eller mindre förstört, säger Mats Moberg, insatsledare.

Larmet kom till SOS klockan 23.12 efter att ett villalarm utlösts. Räddningstjänst skickades dit från Sunne, Gräsmark och Torsby.

Även ambulans och polis åkte till brandplatsen. Maskinhallen, som ligger på en gård, uppges vara cirka 300 kvadratmeter stor och ska bland annat innehålla veteranfordon.

Vid midnatt var ambulans fortfarande kvar, men det fanns inga uppgifter om att någon person skadats.

Då meddelade räddningstjänsten även att branden var dämpad, men ännu inte under kontroll. Personalen arbetade med rökdykning för att eventuellt hitta fler brandhärdar, uppgav SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

En stund senare var läget dock ett annat.

– Det verkar som att vi har branden under kontroll, även om det fortfarande är lite konstruktionsbränder som vi jobbar med. Men vi kan utgå från att det är en totalskada, sa Mats Moberg, insatsledare, strax efter klockan 00.30.

Han bekräftade att ingen person skadats fysiskt i samband med händelsen.

Prognosen för hur länge insatsen kunde tänkas pågå sattes till klockan 04 på natten till torsdagen. En del enheter har skickats hem under natten, men bevakningen pågick till morgonen.

Allt hade brunnit

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Strax efter klockan 06.00 kunde alla enheter lämna.

– Byggnaden står kvar men jag bedömer att det är en totalskada. Det har varit fullt utvecklad brand inne i garaget och alla inventarier, fordon och museiföremål har brunnit.

– Det är en privatperson som sysslat med veteranbilar i hela sitt liv och samlat på 50-talsgrejer och det är mer eller mindre förstört. Han är chockad över det som har hänt, säger Mats Moberg.

Branden har startat av en okänd orsak och man kommer att utreda vidare vad som kan ligga bakom.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.