Hoppa till huvudinnehållet

Bilarna i Karlstad blir fler – kommunalråd öppnar för sänkta fartgränser

Publicerad:
Bilarna blir allt fler i Karlstads kommun.
Bilarna blir allt fler i Karlstads kommun. Foto: Helena Karlsson

Tusentals fler bilar rullar på gator och vägar i Karlstads kommun än för några år sedan.

Utsläppen från trafiken minskar för sakta – trots att Karlstadsborna är nöjda med både cykelvägar och kollektivtrafik.

Kommunalrådet Monika Bubholz (MP) öppnar för sänkta fartgränser och vill göra det lättare att cykla.

Bilarna i Karlstads kommun blir allt fler. På sex år handlar det om drygt 5 600, enligt kommunens statistikdatabas.

Samtidigt minskar klimatutsläppen från bilarna för sakta, trots att coronapandemin gav en extra skjuts i att minska bilåkandet. Att elbilarna blir fler har inte räckt hittills.

NWT har hela listan: Här äger flest bil i Karlstad

Karlstad får bra betyg som cykelstad. Kommunen kom tvåa i kategorin mellanstora städer i Cykelfrämjandets kommunvelometer i år. När cyklisterna själva fick välja vann Karlstad i sin kategori, vilket NWT tidigare berättat.

Även när det gäller kollektivtrafik toppar värmlänningar nöjdhetslistan.

Underlätta för cyklister

Fredrik Wikström är professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet och säger att mycket av makten över utsläppen ligger hos politiker på nationell nivå – de har stort inflytande över mycket det kostar att köra bil.

Men det finns saker att göra lokalt och regionalt också.

– Vi fortsätter bygga externa köpcentra, det är extremt bilgenererande. Sedan behöver man jobba på ett helt annat sätt med framkomlighet på cykel.

Han fortsätter:

– Det finns jättemånga bra cykelstråk, men här och var ska man blanda sig med trafiken och korsa och ta omvägar.

Fredrik Wikström är professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet säger att det är inom och mellan tätorter som biltrafiken behöver minska.
Fredrik Wikström är professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet säger att det är inom och mellan tätorter som biltrafiken behöver minska. Foto: Håkan Strandman

Han förespråkar sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen på fler ställen och att gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras framför bil i stadsplaneringen.

Snålare bilar

Sedan pekar han på invånarnas livspussel. Bilen blir ofta en snabb och enkel lösning i en tidspressad vardag om skolor, förskolor, handel och fritidsaktiviteter är koncentrerade till ett fåtal platser.

– Vi behöver tänka på hur människor ska få ihop sina liv.

Fredrik Wikström poängterar att vissa människor bor så att de behöver bil.

– Det är inom och mellan tätorter vi ska minska biltrafiken för att de som bor på landet ska kunna fortsätta köra bil.

För den som inte klarar sig utan bil går det att minska utsläppen genom att skaffa elbil, eller åtminstone en snålare fossildriven bil, anser han.

– Jag bor i Molkom och tittar jag på dem runt omkring mig så väljer de inte snåla bilar. Vi skulle kunna välja bilar generellt som ligger mycket lägre i förbrukning.

Elbilar och färre bilresor

Monika Bubholz (MP) är kommunalråd i Karlstad och pekar ut två viktiga delar.

– Elektrifieringen är jätteviktig. Sedan behöver vi ställa om så att det blir färre bilresor.

Hon säger att var femte resa i kommunen nu sker med cykel.

– Vi behöver fundera på hur vi kan få fler att cykla. Till exempel hur vi kan göra det tryggare för barn att cykla. Hur kan vi jobba med arbetsgivare så de underlättar att man kan cykelpendla till jobbet?

Hur ska det bli lättare för cyklister att ta sig fram tryggt och obehindrat?

– Vi jobbar med att separera gång- och cykeltrafik. Att jobba bort korsningar som är farliga är också viktigt.

”Vi funderar på hur vi kan få fler att cykla”, säger Monika Bubholz (MP), kommunalråd i Karlstad.
”Vi funderar på hur vi kan få fler att cykla”, säger Monika Bubholz (MP), kommunalråd i Karlstad. Foto: Joachim Lagercrantz

Monika Bubholz pekar också på vikten av att ha affärer och annan service nära.

Hur rimmar den utbyggda externhandeln med det?

– Det är en utmaning, det är ju lättast att ta bilen dit. Man försöker jobba med bättre kollektivtrafik till både Välsviken och Bergvik.

Att bygga fler bostäder i närheten av externhandeln, så de blir mer som stadsdelscentra, nämner hon som ett annat sätt att minska biltrafiken.

Hur vill du göra det lättare för Karlstadsbor att få ihop livspusslet?

– Det handlar om hur man bygger stad, att man har arbete och butiker nära där man bor och att äldre barn kan röra sig tryggt utan att skjutsas.

Sänkta fartgränser

Hon öppnar för att sänka hastighetsgränsen till 30 kilometer i timmen på fler ställen och säger att kommunen redan sänkt i flera bostadsområden.

Vad kan du som politiker göra för att underlätta för dem som har alternativ till bil att välja dem?

– Forskningen har visat att ett av de bästa sätten att få människor att ställa om är att man får testa i grupp hur det är att resa på ett annat sätt under ett antal månader. Det har kommunen jobbat med länge. Jag tror vi behöver fortsätta jobba mycket mer med det.

Kommer Karlstad klara att minska utsläppen från trafiken med 70 procent till 2030?

– Ja, men det blir en utmaning. Här behöver vi stöd från nationellt håll.

Monika Bubholz är kritisk mot att regeringen vill sänka inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel. Energimyndigheten anser att det betyder mest för att Sverige ska klara att minska utsläppen från transporter med 70 procent till 2030.

Bilar och utsläpp i Karlstads kommun

Sista december förra året fanns 52 173 bilar registrerade på privatpersoner och enskilda näringsidkare i Karlstad. Sex år tidigare var siffran 46 564. Det är en ökning med drygt 5 600 bilar. I siffrorna ingår även avställda fordon.

60,6 procent av hushållen i Karlstad ägde minst en bil i slutet av 2021. Siffran var densamma sex år tidigare.

Vid årsskiftet fanns 38 386 privatägda personbilar i trafik i kommunen. I slutet av 2015 var siffran 35 142. Det är en ökning på drygt 3 200 bilar.

I Sverige ska utsläppen från trafiken minska med 70 procent mellan 2010 och 2030. I Karlstad minskade utsläppen med 20 procent mellan 2010 och 2020. Siffrorna från 2021 är inte klara, men på nationell nivå ökade utsläppen då.

Källa: Karlstads kommun, SMHI:s emissionsdatabas

Läs tidigare artiklar om utsläpp och trafik i Karlstad:

Tuffa beskedet – då tar Karlstads utsläppsbudget slut: ”Behöver jobba stenhårt”Kostnadskrisen: Busskort i Karlstad har ökat mer än bensinenNWT testar: Det här är smartaste resesättet i stanKarlstadsgrannarna som delar elbil – här är deras bästa tips för att fler ska vågaBilligare, friskare och grönare – här är grannarna som delar bil

Artikeltaggar

CykelfrämjandetCyklarEnergimyndighetenFredrik WikströmKarlstadKarlstads kommunKarlstads universitetKlimatKlimatpåverkanKollektivtrafikMiljöMolkomMonika BubholzSMHITrafikUtsläppVälsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.