Hoppa till huvudinnehållet

Ägarna planerar en utbyggnad av Bergvik: ”Är knökfullt”

Publicerad:
I mars 2016 berättade Eurocommercial som äger Bergviks köpcenter att man vill bygga ut gallerian med 10 000 kvadratmeter. De planerna finns fortfarande kvar. På bilden ses dåvarande Sverigechefen Martin Bjöörn, dåvarande centerchefen Ida Svensson och Patrik Sörnell, nuvarande Sverigechef för Eurocommercial.
I mars 2016 berättade Eurocommercial som äger Bergviks köpcenter att man vill bygga ut gallerian med 10 000 kvadratmeter. De planerna finns fortfarande kvar. På bilden ses dåvarande Sverigechefen Martin Bjöörn, dåvarande centerchefen Ida Svensson och Patrik Sörnell, nuvarande Sverigechef för Eurocommercial. Foto: Christer Wik

Intresset för att öppna fler butiker på Bergvik är mycket stort. Dagens 80 butiker skulle lätt kunna utökas.

– Jag får samtal om det varje vecka, men tyvärr har vi inga lediga ytor, säger centrumchefen Olof Ljungberg.

Den långsiktiga planen är dock en rejäl utbyggnad.

40 år sedan Bergvik slog upp portarna: ”Fantastiskt och chockartat”

Under våren 2016 öppnades den senaste tillbyggnaden av gallerian på Bergviks köpcenter. Då växte handelsplatsen med ytterligare 20 nya butiker, en satsning på 240 miljoner kronor.

Redan innan öppningen kunde NWT avslöja att gallerians ägare, det multinationella bolaget Eurocommercial, ville bygga ut ytorna med ytterligare 10 000 kvadratmeter åt söder, något som skulle ge plats för ytterligare 15–20 nya butiker och 150–200 nya jobb.

– Dagens Bergvik är inget stort köpcenter, men med den planerade tillbyggnaden hamnar vi ungefär i nivå med Marieberg i Örebro, sade Martin Bjöörn, dåvarande Sverigechef för Eurocommercial.

Månsberget först

Men vintern 2018 valde Karlstads kommun att först fokusera på att färdigställa detaljplanen för Månsberget som skulle möjliggöra Olav Thongruppens nya handelscentrum där. Den planen ligger fortfarande överklagad hos mark- och miljödomstolen.

”Vi tittar även på att få in mer service. En vårdcentral eller en bio skulle det kunna bli”, säger centrumchefen Olof Ljungberg.
”Vi tittar även på att få in mer service. En vårdcentral eller en bio skulle det kunna bli”, säger centrumchefen Olof Ljungberg. Foto: Lisa Olaison

Snart fem år senare är intresset för Bergvik fortfarande mycket stort. Det bekräftar Olof Ljungberg.

– Jag får samtal om det varje vecka från olika kedjor, men tyvärr har vi inga lediga ytor. Intresset visar hur intressant Bergvik är för branschen.

Går väldigt bra

– Och det är klart att när vi har så många som 6 miljoner besökare per år så är det inte så konstigt. Vi har under hela pandemin och även nu med lite sämre ekonomiskt läge haft väldigt bra omsättning.

– Hittills i år utan att julhandeln är inräknad ligger den totalt 6 procent bättre än ifjol och då var ändå det ett väldigt fint år, säger Olof Ljungberg.

Patrik Sörnell, den nuvarande Sverigechefen för Eurocommercial som totalt har sju stora köpcentrum i landet, är nöjd med de siffror som Bergvik visar upp.

– Både omsättningen och besökarna ökar där samtidigt har vi en väldigt duktig centrumledning och vi har inga vakanser på butikssidan. Det är helt knökfullt, säger han.

Så vilka planer har ni då för Bergvik? Vill ni fortfarande bygga ut gallerian?

– Ja, det vill vi. Inte i närtid, men på sikt vill vi absolut bygga ut. Vi tittar på en lite längre process och den ska ska i samarbete med kommunen.

– Vi ser hur Karlstad växer och det finns numera ett intresse från internationella kedjor att etablera sig på Bergvik, säger Patrik Sörnell.

Måste lösa trafiken

Han konstaterar samtidigt att det är viktigt att man löser trafiksituationen i området för att köpcentret ska kunna växa.

– Det behövs en ny infart från Ullebergsleden (vägen mot Skoghall) för att avlasta Bergviksvägen. Annars blir det hämmande för handeln om köerna växer med tanke på fler butiker och eftersom det ju även planeras för nya stadsdelar söder om Bergvik, säger Patrik Sörnell.

Olof Ljungberg berättar att det inte bara är nya butiker som planeras i köpcentret.

– Nej, vi tittar även på att få in mer service. En vårdcentral eller en bio skulle det kunna bli. Med så många människor som besöker oss är även de verksamheterna intressanta, säger han.

Centrum har prio

Från Karlstads kommuns sida säger man så här om planerna på en utökning av Bergvik:

– Från den nya majoriteten har en utveckling av centrumhandeln en högre prioritet, men samtidigt stänger vi inga dörrar för mer handel vid Bergviks köpcenter.

– Samtidigt har vi även handelsområdet på Månsberget att ta hänsyn till. Det beslut som mark- och miljödomstolen kommer fram till kommer att gälla. Vi tänker inte starta några nya processer kring det.

– Samtidigt pågår arbetet med att förbättra kommunikationerna till och från Bergvik och beslut har fattats att det ska etableras en knutpunkt för bussar på området, säger kommunalrådet Anders Tallgren (S).

Artikeltaggar

BergvikButikerDetaljhandelDetaljplanerEurocommercialHandelKarlstads kommunMånsbergetOlof LjungbergOmsättning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.