Hoppa till huvudinnehållet

Sverige i storform – närmar sig EM-slutspel

Publicerad:
Oskar Eriksson, vikarierande EM-skipper i skadade Niklas Edins frånvaro, har fortfarande slutspel i sikte. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

De svenska curlingherrarna, ledda av skippern Oskar Eriksson, har börjat få ordning på grejerna i hemma-EM i Östersund.

Mot Tjeckien vann laget med klara 8–2. Därefter besegrades Tyskland med 8–3.

Även de svenska damernas lycka tycks ha vänt efter en övertygande seger med 8–4 mot gruppjumbon Ungern.

Andra raka segern för herrarna kom mot Tjeckien efter att motståndarna gett upp redan efter åtta omgångar, vid svensk ledning med 8–2.

De fyra främsta går vidare till slutspel.

– Det känns som att vi alla har höjt oss en liten nivå. Det kommer fortfarande någon miss här och var, men när de kommer så vet vi varför lite mer än i tidigare matcher, säger Oskar Eriksson, som under EM vikarierar för skadade skippern Niklas Edin, i en intervju med Svenska curlingförbundet.

– Det är fortfarande lite att jobba på, men nivån är klart högre nu än i vissa stunder i tidigare matcher.

Slog Tyskland klart

Senare under kvällen ställdes herrarna mot slutspelsrivalen Tyskland. Där visade lag Oskar Eriksson på nytt fin form och var överlägset sitt motstånd. Även här var det klart efter åtta omgångar och den här gången hade Sverige vunnit med 8–3.

Inför avslutningen delar Sverige den fjärde och sista slutspelsplatsen med Turkiet. Två gruppspelsmatcher återstår. På onsdagen mot just Turkiet och därefter väntar Spanien på torsdag.

Avgörande väntar i morgon

För damerna blev det en planenlig seger mot gruppens slagpåse Ungern. Inte heller lag Anna Hasselborg behövde spela klart då Ungern gav upp efter nio omgångar. Sverige ledde då med 8–4. Det var andra raka segern även för damerna.

– Skönt att få en lite mer avslappnad match och få fokusera på vårt egna spel. Vi vet ju att vi ska vinna, så det blir viktigt att sätta några av ”finess-slagen”. Nu ska vi komma starka ut inför en viktig dag i morgon (onsdag), säger Anna Hasselborg till SVT.

Två matcher återstår av gruppspelet även för damerna. I morgon väntar först Italien på förmiddagen och Turkiet senare på kvällen. Sverige är på en delad tredjeplats inför avslutningen. Fyra bästa lagen går till semifinal.

Artikeltaggar

Anna HasselborgCurlingNiklas EdinOskar Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.