Hoppa till huvudinnehållet

Sverige förtjänar bättre

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Kopplingen mellan höga skatter och hög kvalitet är så låg att den närmar sig obefintlig, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.
Kopplingen mellan höga skatter och hög kvalitet är så låg att den närmar sig obefintlig, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: Skattebetalarnas förening

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverige behöver välriktade och tillväxtskapande skattesänkningar på jobb och företagande så att välstånd kan byggas över tid. Inte ett skattetryck som bibehålls på samma nivå som vid socialdemokratiskt styre, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

I Skattebetalarnas medlemstidning Sunt Förnufts tredje nummer från 2022 kunde man läsa om Moderaternas, Kristdemokraternas, Liberalernas och Sverigedemokraternas ambitioner avseende skatter efter valet. Moderaterna gick till val på sänkt skatt på arbete och ett bidragstak som skulle göra det lönsammare att arbeta. Dessutom utlovades ett skattehöjarstopp så att vi sammantaget skulle få ett lägre skattetryck. Välkomna ambitioner om välbehövliga reformer för mer tillväxt och fler jobb i Sverige.

Oscar Sjöstedt från Sverigedemokraterna såg inte att nya skattepålagor var en framkomlig väg och talade om hårdare prioriteringar på utgiftssidan. Kristdemokraternas Jacob Forssmed ansåg att det var en rimlig ambition att klara de stora utgifter som ändå finns inom ramen för det dåvarande skattetrycket. Mats Persson från Liberalerna välkomnade skattehöjarstoppet men ville gå längre.

Valdagen kom och passerade. En budget presenterades. Kvar är den ineffektiva plastpåseskatten, flygskatten och energiskatt samt utebliven sänkning av ISK-skatten. Dessutom stoppas inte tidigare förslag om höjd skatt på alkohol och tobak.

Ett mycket begränsat jobbskatteavdrag för dem över 65, slopad avfallsförbränningsskatt och en fernissa av de omfattande bränsleskattesänkningar som talades om i valrörelsen kommer inte ens nära att vara nog. En fingervisning om hur otillräcklig den ekonomiska politiken är, återfinns i att oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) är så tyst om den.

Sverige har det femte högsta skattetrycket i världen men vi har inte den femte bästa skolan, vården eller omsorgen i världen. Vi är inte det femte tryggaste landet och vi har inte det femte bästa försvaret. Kopplingen mellan höga skatter och hög kvalitet är så låg att den närmar sig obefintlig. Det finns gott om möjligheter att både dra ner på utgiftssidan och sänka skatten i ett land som Sverige. Allt går såklart inte att få med i en budget tre veckor efter regeringen tillträtt. Men ambitionerna måste vara högre än så här. Detta måste vara fokus för arbetet med nästa budget för att i god tid innan nästa val lägga om kursen för landet.

Sverige behöver välriktade och tillväxtskapande skattesänkningar på jobb och företagande så att välstånd kan byggas över tid. Inte ett skattetryck som bibehålls på samma nivå som vid socialdemokratiskt styre. Detta kan åstadkommas genom en rejäl översyn av de offentliga utgifterna, allra helst i form av en utgiftsreform, där varje utgift vägs mot den nytta en motsvarande skattesänkning skulle ge.

Christian Ekström

VD, Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom, Skattebetalarna

Artikeltaggar

BudgetarChristian EkströmDebattEkonomiErik BengtzboeKristdemokraternaLiberalernaMagdalena AnderssonMats PerssonModeraternaOscar SjöstedtSkatterSunt FörnuftSverigedemokraterna