Hoppa till huvudinnehållet

Science-center för unga i Värmskog

Publicerad:
Reporter Marianne Eriksson
Marianne Eriksson
marianne.eriksson@nwt.se
I juli nästa sommar är det premiär för Ericsson science lab i Värmskog i samarbete med Karlstads universitet.
I juli nästa sommar är det premiär för Ericsson science lab i Värmskog i samarbete med Karlstads universitet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Under juli nästa år blir LM Ericsson-gården i Värmskog ett science-center för barn och familjer. Studenter vid Karlstads universitet kommer att vara instruktörer.

Den svenska telefonindustrins grundare Lars Magnus Ericsson växte upp på gården Nordtomta som i dag är ett telefonmuseum. Det är få som hittar hit och det vill Värmskogs hembygdsförening, som äger gården, ändra på.

– Vi har många besökare på caféet under somrarna och vi tycker att de borde hitta även till LM-gården, säger Susanna Walan, ordförande i hembygdsföreningen.

Ericsson science lab har premiär den 1 juli och kommer att vara öppet månaden ut.

– Vi kommer ha allt från burktelefoner till modern kommunikation och experiment som man kommer att kunna göra på dagtid som en del av museets aktiviteter.

Lars Magnus Ericsson,  den svenska telefonindustrins grundare, föddes i Värmskog.
Lars Magnus Ericsson, den svenska telefonindustrins grundare, föddes i Värmskog. Foto: TT

Man ska hålla till i en stor lada intill gården.

– Tanken är att studenter vid Karlstads universitet ska vara instruktörer. Jag är projektledare för Teknikerjakten vid universitetet och vi brukar ha något som heter digitalkollo som vi kommer att flytta till Värmskog nästa sommar. Då kör vi det där på science-center i stället.

Susanne Walan hoppas att fler vill bidra.

– Jag sitter just nu och söker pengar från olika håll. Hur stort vi kan göra det hänger på hur mycket pengar vi får in, säger hon.

Artikeltaggar

Karlstads universitetLars Magnus EricssonLM Ericssons minnesgårdTeknik och vetenskapVärmskogVärmskogs café

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.