Miniminivå ska betyda miniminivå

Publicerad:
Landets legala vapenägare förväntar sig att regeringen lägger en proposition som är en implementering på faktisk miniminivå. Foto: Erik Wallskog

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Utredningar beställda av socialdemokratiska regeringar ger svar som socialdemokratiska regeringar vill ha. Den nya utredningen om vapendirektivet är inget undantag.

Instruktionerna var att lägga förslag till implementering av vapendirektivet på miniminivå. Trots detta kommer nu ett förslag från utredaren Gunnel Lindberg som går utöver EU:s krav. Det är tydligt att arbetet baserades på premissen att beställande regering även skulle vara mottagare av utredningen. Valresultatet ville dock annorlunda.

Problemen gäller främst vapenmagasin. EU vill genom vapendirektivet reglera användning av vissa magasin genom att begränsa kombinationen av halvautomatiska vapen med magasin av en viss storlek (över 10 patroner för gevär och över 20 för pistoler).

Utredaren går igenom de tre olika alternativ av reglering av magasin som kan användas – förvärv, användning eller innehav. Trots att EU:s intention är reglering av användning föreslår utredningen reglering av innehav. Det är en tydlig överimplementering.

Utredaren medger att användningsreglering är möjlig, men att det alternativet aktivt valts bort till förmån för begränsning av innehav som är det mest restriktiva. Det finns dock ett enkelt sätt att reglera användning som inte är onödigt krångligt för vapenägare och som samtidigt når kraven.

Regleringen av magasin är den stötesten som den tidigare regeringen i omgångar försökt få igenom med hänvisning än till EU, än till Polismyndigheten. Den rödgröna regeringen har försökt införa såväl tillståndsplikt på alla magasin som tillståndsplikt på endast vissa sorters magasin. Riksdagen har sagt nej båda gångerna med hänvisning till att förslaget går för långt.

I svensk vapenlagstiftning är principen att det är tryckbärande vapendelar, det vill säga de som har med avfyrningen att göra, som är licenspliktiga. Magasin tillhör inte den kategorin och är inte nödvändiga för vapnets funktion. De är, hårt draget, en ofarlig liten plast- eller metallåda med en fjäder.

Eftersom förslaget går längre än utlovat även denna gång, förväntar sig landets legala vapenägare att regeringen lägger en proposition som är en implementering på faktisk miniminivå. Det är inte svårt om viljan finns.

Detta var till och med ett vallöfte från Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Även Vänsterpartiet lovade innan valet att fortsätta arbeta för att vapendirektivet ska implementeras på miniminivå (Vapentidningen nummer 6 2022).

De partier som vill undvika en svekdebatt bör se över utredningen med syfte att lägga fram ett förslag i riksdagen som faktiskt inte går längre än vad EU kräver. Låt helt enkelt bli att krydda det kommande förslaget. Svenska vapenägare är genuint trötta meningslösa och symboliska regleringar som inte kommer åt de reella problem vi har med skjutningar på gatan med insmugglade vapen men som i stället ställer till det för de legitima vapenägarna.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEULedareLiberalernaModeraternaPolisenRiksdagenSverigedemokraternaUtredningarVänsterpartietVapen

Läs vidare