Socialdemokraterna vill behålla pandemistödet till kulturskolorna även nästa år. Det beskedet ger värmländske s-riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson efter att S presenterat sin skuggbudget på kulturområdet.
I regeringens budgetförslag för 2023 tas pandemistödet till kulturskolorna bort, vilket leder till halverade anslag. I Socialdemokraternas skuggbudget är stödet kvar.
– Vittnesmålen har avlöst varandra i vårt län om vad neddragningen skulle betyda, säger Lars Mejern och berättar att S i sitt budgetförslag satsar 100 miljoner mer än regeringen på kulturskolan.
– Det är så viktigt att barn och unga får ta del av kulturen i ett tidigt läge, säger han och ser mycket negativt på en neddragning.
– Det är inte bara fel, det är dumt. Det slår mot barnens möjligheter att få ta del av kultur.
Men pandemin är ju över sägs det, är det inte rimligt att ta bort pandemistödet då?
– Jag tycker att kulturbudgeten är för låg, i relation till vad du får tillbaka. Den borde höjas, men det kanske inte är läge nu med inflationen, lågkonjunktur och höjda elpriser.
Hur länge S tycker att det utökade stödet till kulturskolan bör vara kvar, kan han inte säga idag.
– Det vet jag inte, men jag vill ju att kulturbudgeten ska höjas på sikt. Det är en prioritering som gjorts som man tycker borde ligga kvar. Vi måste våga prioritera kulturen.
Vill ha kvar fri entré
Socialdemokraterna vill också fortsätta ge krisstöd till konst- och kulturskapare. 90 miljoner avsätts till detta i S-förslaget.
– Pandemin är över, men publiken har inte kommit tillbaka i samma omfattning.
S vill även behålla fri entré till statliga museer.
Totalt vill S satsa 600 miljoner mer än regeringen på kultur och idrott: 300 till kulturen, 200 miljoner på folkbildning och 100 miljoner på idrottande barn och ungdomar.
”Inga låtsassiffror”
Hur stora möjligheterna är att få igenom någon del av skuggbudgeten i riksdagen återstår att se. S sitter i opposition och majoriteten har förstås ett eget budgetförslag.
– Det ska nog mycket till för att de ska vika någonstans, men det är ändå viktigt att visa på skillnaden och vad vi vill, säger Mejern.
Att det är lättare att satsa i opposition, när man inte har regeringsansvaret, håller han bara delvis med om:
– Det här är inga låtsassiffror. Skulle något ske är det här det som gäller. Det är vårt förslag och man kan inte bara slänga ut pamfletter, utan säger vi något står vi för det.
Han påpekar också på att kultur inte bara kostar.
– Jag ser så mycket arbetstillfällen i kulturen och det måste vi vara mer aktiva ambassadörer för. Vi måste sätta ljus på möjligheterna med kulturen.