Hoppa till huvudinnehållet

Hon blir Karlstad kommuns nya kulturchef: ”Ett värdefullt tillskott”

Publicerad:
Anna Åberg Bucht blir Karlstad Kommuns nya kulturchef.
Anna Åberg Bucht blir Karlstad Kommuns nya kulturchef. Foto: Lisa Olaison

Karlstad kommuns sökande efter ny kulturchef till kultur- och fritidsförvaltningen är avklarat – Anna Åberg Bucht stannar på jobbet.

– Jag ser fram emot att tillsammans med mina medarbetare få arbeta för konsten, kulturen, bibliotek och arkiv i Karlstad kommun, säger Åberg Bucht i ett pressmeddelande.

Sedan i somras har Anna Åberg Bucht arbetat som som kulturchef på interimsuppdrag, och valde därefter att söka tjänsten som ordinarie kulturchef när Karlstad kommun annonserade detta.

– Jag är mycket glad att Anna har valt att arbeta hos oss i kultur- och fritidsförvaltningen. Anna har lång erfarenhet och bred kompetens av kulturområdet och hon kommer att bli ett värdefullt tillskott för oss i både de utmaningar och den utveckling av kulturområdet som Karlstad står inför, säger Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör i ett pressmeddelande.

Anna har tidigare arbetat som konstchef på Västfastigheter i Göteborg och teknikstödschef på Landstinget Värmland.

– Jag ser fram emot att tillsammans med mina medarbetare få arbeta för konsten, kulturen, bibliotek och arkiv i Karlstad kommun. Mitt hjärta klappar för min hemkommun och för alla kulturföreningar och professionella aktörer som bidrar till att göra Karlstad levande. Jag hoppas att jag med mina tidigare erfarenheter, kan medverka till att stärka och utveckla infrastrukturen inom området, för att på så sätt ge de bästa förutsättningarna för en hållbar utveckling framåt, säger Anna Åberg Bucht i ett pressmeddelande.

10 000-kronorsfrågan

Anna driver även Button Town Café tillsammans med sin man Mathias Bucht.

Något som nu kommer bli svårare i och med den nya rollen.

Men viljan att fortsätta hålla det populära caféet öppet – finns i allra högsta grad.

– Det är 10 000-kronorsfrågan. Det är ju jag och min man som arbetar med det och vi vill också fortsätta. Det kommer bli under en annan form, och vi vet inte riktigt vad än. Vi vet att det kommer vara öppet under sommaren och att vi definitivt kommer ha kvar det.

Fanns det med i tankarna när du blev erbjuden jobbet?

– Nej egentligen inte. Caféet är bara öppet under sommaren, vilket är en kort period. När jag sa upp mig från jobbet i Göteborg var det på grund av att jag var borta från min familj så mycket, och att möjligheten öppnade upp sig att arbeta på Button Town. Då arbetade jag samtidigt som konsult under höst- och vårperioden. Nu är situationen annorlunda när allt pendlande försvinner och jag får vara hemma under de perioderna.

Däremot kommer inte Button Town Arts va sig likt.

– Det blir inte på samma sätt som i år. Det kommer bli annorlunda. Innan har vi haft konst till försäljning, vilket vi inte kommer ha längre. Jag och min man har konst som vi själva äger så det kommer finnas konst på caféet, men inte på samma sätt. Vi vet inte riktigt hur allt ska bli men vi försöker hitta den bästa lösningen.

Artikeltaggar

Anna AnkaKarlstadKulturNöje/KulturVärmlands länVästfastigheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.