Hoppa till huvudinnehållet

Först extrem mästartitel – sen nytt kontrakt för 2023: ”Vi pushar varandra”

Publicerad:
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson vill säkra titeln och fortsätta köra tillsammans 2023.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson vill säkra titeln och fortsätta köra tillsammans 2023. Foto: Colin McMaster

Till helgen avgörs Extreme E i Uruguay med Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson i förarsätet.

Huvudfokus är förstås att säkra mästartiteln, men redan nu är båda säkra på att de vill köra vidare tillsammans nästa säsong.

Rosberg X Racing med värmlänningarna som förare har 17 poängs försprång till X44 Vida Carbon (Cristina Gutiérrez/Sébastien Loeb) och 22 till Acciona Sainz (Laia Sanz/Carlos Sainz). Teoretiskt har även fyran Chip Ganassi (Sara Price/RJ Anderson) chansen.

Rosbergsteamet kan knipa totalsegern i den elektriska terrängserien även om närmaste konkurrenten tar full pott.

– Då måste vi sämst komma trea. Det är ändå såpass tight, säger Mikaela.

– Vi får se till att hålla de andra bakom oss, det är enklast, konstaterar Johan, som är regerande mästare efter premiärsäsongen, då ihop med australiskan Molly Taylor.

Mikaela slutade trea tillsammans med teamägaren Jenson Button (två tävlingar) och Kevin Hansen.

Årets titel kunde ha bärgats redan i näst sista deltävlingen i Chile för drygt en månad sedan. Allt var upplagt tills bilen stannade på väg ut till finalen.

– Vi driver inte bilarna själva, men fick berättat att det var något fel på styrservon, säger Johan.

I stället toppade de tre svåraste motståndarna och knappade in försprånget.

– Vi fick erfara att allt kan hända i den här serien, säger Mikaela.

Duon kan också ta hem förarmästerskapet, men där är övertaget endast två poäng. Det gäller att vara före X44, Sainz och Chip Ganassi.

Avgörandet sker i Punta del Este, en exklusiv turistort vid Atlantkusten på södra spetsen av Uruguay, ofta kallad Latinamerikas Saint Tropez. Själva banan verkar dock inte särskilt fashionabel.

– Det ser ut mer som åkerunderlag och har skvallrats att det är något stort vattenhål vi ska köra i, säger Mikaela och berättar om behagligt klimat på 24–27 grader.

”Vill absolut fortsätta”

Teamkamraterna trivs i Extreme E och med varandra. Båda jobbar för att få nytt kontrakt 2023.

– Jag vill absolut fortsätta, säger Johan, som helst vill ha kvar Mikaela.

– Så känner jag också. Vi pushar varandra. Det är bara att titta på hur starka vi varit hela den här säsongen. Jag tycker vi samarbetar väldigt bra, både jag och Johan och hela gruppen. Det är klart att jag gärna vill fortsätta, säger Mikaela.

Hon tycker också om själva Extreme E.

– Jag har under mitt 30-åriga liv aldrig upplevt något liknande. Jag är väldigt tacksam att jag har fått åka till alla de olika platserna, se så mycket, tävlat med den absoluta toppeliten. Jag har utvecklats och lärt mig jättemycket av att få jobba med Johan. Det är jag väldigt tacksam för, säger Mikaela.

Här är det full fart.
Här är det full fart. Foto: Andrew Ferraro

Johan är imponerad av nya tävlingspartnern och förklarar att hon är tekniskt duktig och lär sig fort.

– Säger man något går hon bara ut och gör det. Det är få förunnat att ha den förmågan.

– Det är jättefint av honom att säga det. Jag är sån att blir jag tillsagd att göra något eller åka på ett visst sätt så gör jag det. Vi brukar skämtsamt säga: Du vet Johan att säger du åt mig att hålla fullt här över krönet då håller jag ju fullt.

Alla kan tydligen inte omsätta det direkt?

– Nej, det är en sak jag fått utveckla och lära mig. Då gäller det också att man har någon som Johan som är såpass öppen och delar med sig. Jag är glad att han svarar på alla tusen frågor jag ställer varje helg och hjälper mig så jag ska bli bättre, och vi ska bli bättre.

Miljö- och jämställdhetsaspekten är också tilltalande.

– Det är första serien i världen där det är 50–50 kvinnor och män och jag har verkligen utvecklats av att vara i ett team där vi har exakt samma förutsättningar, där vi verkligen vill bli bäst av alla.

Eftersom Extreme E har få deltävlingar och långt emellan gäller det att köra något mer för att få tillräckligt med övning bakom ratten.

– Jag försöker följa Johans exempel och råd, att åka så mycket man kan, säger Mikaela.

För Johan Kristoffersson är det självklara målet att fortsätta i rallycross-VM med familjeteamet KMS. Han bärgade nyligen sin femte VM-titel.

Comeback i STCC?

Mikaela sneglar bland annat på comeback i STCC, där hon 2018 blev första kvinna att vinna ett race.

– Det är väl ingen hemlighet att jag tittar mot STCC, speciellt nu när det blir elektriskt, det tycker jag är häftigt. Jag körde också Sprint challenge i Porsche och tyckte det var väldigt bra, så det tittar jag också på.

Även rallycross är ett alternativ.

– Jag för diskussioner med olika team i olika serier som känns spännande, men det ska sys ihop och funka också. Många bitar ska falla på plats.

Det kan till och med bli mer än en serie utöver Extreme E.

– Beroende på kalenderkrockar så vore det häftigt om det gick att få ihop två serier till. Jag älskar att köra bil.

Antiklimax för Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky i finalen i ChileMästerlig avslutning av Johan: ”Ett svårslaget koncept”Mikaela Åhlin-Kottulinsky fyller 30 år – miljöengagemanget viktig del i yrketKanonlopp av Mikaela – avslutade med två segrar: ”Vilken helg”

Artikeltaggar

AccionaChileExtreme EJohan KristofferssonKMSLatinamerikaMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportRacingSTCCUruguay

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.