Hoppa till huvudinnehållet

Bäckström svarade ”får fundera” om samkönad vigsel – nu förtydligar han

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Daniel Bäckström under utfrågningen i Piteå
Daniel Bäckström under utfrågningen i Piteå

Kandiderande partiledaren Daniel Bäckström svarade att han behöver ”fundera” på frågan om att viga samkönade par under en utfrågning.

Nu förtydligar han sitt uttalande.

”Ibland kommer det frågor som jag aldrig hunnit reflekterat över” skriver han på sin Facebooksida.

Säfflebon, centerpartisten och riksdagsledamoten Daniel Bäckström är en av tre politiker som kan bli Annie Lööfs efterträdare.

Det är han tillsammans med Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok som gör upp om makten.

Just nu är de tre ute på turné där de ställs mot väggen av egna partimedlemmar. Under måndagskvällen var de i Piteå på en utfrågning som sändes live på Centerpartiets Youtubekanal.

Där blev ett svar från Daniel Bäckström uppmärksammat.

Centerkvinnorna frågade de tre kandidaterna: ”Skulle du gå längst fram i Pridetåget som tidigare partiledare gjort och kommer du att viga samkönade par?”, som Aftonbladet har rapporterat.

– Om jag kommer viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt, svarade Daniel Bäckström.

Moderatorns följdfråga: Men om du hade?

– Så kommer jag nog att få fundera på frågeställningen. Och jag kommer att ha en dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna.

De andra två kandidaterna svarade i stället att de två skulle viga samkönade par.

Centerpartiets utfrågning i Piteå.
Centerpartiets utfrågning i Piteå.

Senare på kvällen, vid 23-tiden, publicerade Daniel Bäckström ett förtydligande på sin Facebooksida.

”Grunden i mitt politiska engagemang är alla människors lika rätt och värde. Just nu åker vi land och rike runt för att träffa medlemmar i hela Centersverige. Vi har haft många bra och spänstiga utfrågningar och ibland kommer det frågor som jag aldrig hunnit reflekterat över. Det gjorde att jag på en av frågorna ikväll inte var tillräckligt tydlig”, skriver han.

Han skriver även att ”kärleken är vacker” och att han är stolt över att ”vi i Sverige får älska vem vi vill”.

”Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag.

Det betyder på inget sätt att jag inte skulle stå i första ledet och försvara rätten att älska vem man vill och den rättighetslagstiftning vi har idag”.

Uttalandet ser ut att ha gett Daniel Bäckströms en uppförsbacke för att knipa partiledarposten.

Det slår personer i partiet, som Expressen talat med, fast.

– Han är körd i partiledarracet. Det finns inget utrymme att tveka i de här frågorna i vårt parti. Han förlorade det där och då, säger en person med god insyn i partiet, till tidningen.

NWT har sökt Daniel Bäckström som nu lämnat en skriftlig kommentar:

”Alla människors lika rätt och värde utgör grunden för mitt politiska engagemang. Jag tycker det är olyckligt att jag inte var tydligare igår, givetvis står jag bakom partiets linje i fråga om samkönade äktenskap och ingen människa ska diskrimineras i något sammanhang och som partiledare för Centerpartiet skulle jag med glädje gå längst fram i Pridetåget”.

Artikeltaggar

AftonbladetCenterpartietDaniel BäckströmPiteåPolitikPolitiska system och ideologierTurné

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.