Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare operaflytt: ”Till en levande miljö, en stadsdel i förändring”

Publicerad:
Kjell Englund, chef för Wermland opera, ser fram emot att få flytta från Spinneriet till ett före detta bageri med delar av operaverksamheten.
Kjell Englund, chef för Wermland opera, ser fram emot att få flytta från Spinneriet till ett före detta bageri med delar av operaverksamheten. Foto: Tommy Pedersen

2025 fyller Wermland opera 50 år – och får förhoppningsvis nya lokaler i födelsedagspresent.

Nu har operastyrelsen godkänt hyresavtalet för nysatsningen på Tullholmen. Siktet är inställt på byggstart hösten 2023 och inflyttning våren 2025.

”Nu startar Wermland Operas resa till Tullholmen” konstateras i ett pressmeddelande från operahuset efter operastyrelsens sammanträde på måndagsförmiddagen.

Det är inte operahuset man ska flytta ifrån, utan lokalerna i Spinneriet på Älvgatan, i utkanten av centralsjukhusområdet.

Flyttlassen går mot det tidigare bageriet på Tullholmen.

”En stadsdel i förvandling”

– Vi flyttar till en levande miljö, en stadsdel i förändring där många människor kommer att bo och verka. Vi hoppas att Wermland Operas verksamhet ska bidra till livskvaliteten på Tullholmen och naturligtvis hela Karlstad. Samtidigt får verksamheten nya fräscha lokaler, anpassade för verksamheten. Underhållet av Spinneriet har naturligt fått stå tillbaka i väntan på lokalfrågans lösning, säger Wermland operas chef Kjell Englund i pressmeddelandet.

Avtalspartners är hyresvärdarna Wermland Invest och Löfbergs Fastigheter.

Wermland opera har länge planerat för en flytt från Spinneriet. Nu börjar planerna ta fastare form.
Wermland opera har länge planerat för en flytt från Spinneriet. Nu börjar planerna ta fastare form. Foto: Arne Skorup

Nu ska bygget projekteras klart och sedan ska upphandlingen av entreprenör inledas. Planen är att bygget ska dras igång nästa höst och efter 18 månader ska operaflytten gå, våren 2025.

Det är betydligt senare än man tidigare sagt: vintern 2023-24, men håller den nya tidtabellen kan det bli en flytt med guldkant – och mycket jobb.

Flytt och jubileum

– Det är samma år som Wermland Opera fyller 50 år. Det blir en utmaning att genomföra ett jubileum samtidigt som flytten sker. Som det ser ut nu blir det en successiv flytt, allt beroende på när det är lämpligt ur verksamhetssynpunkt. Vi kommer att lösa det, säger Kjell Englund.

De nya lokalerna på Tullholmen kommer förutom ateljéer, verkstäder och repetitionssalar för orkester och operor och musikaler, även att inrymma en restaurang och plats för föreställningar.

Artikeltaggar

ÄlvgatanJubileumKjell EnglundLöfbergsMusikMusikalerNöje/KulturOperaSamhälleTeaterTullholmenVärmlandVerkstäderWermlands InvestWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.