Hoppa till huvudinnehållet

Stenbron lyser orange för kvinnornas skull: ”Det digitala våldet har eskalerat”

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Under fredagen kommer flera kända byggnader runt om i världen lysas upp i orange.

Även i Karlstad, där Östra Stenbron får ny färg för att uppmärksamma våld mot kvinnor – detta år med extra fokus på digitalt våld.

Den internationella dagen mot våld mot kvinnor, även kallad för Orange day, infaller 25 november och då är det åter igen dags för organisationen Zontas årliga kampanj.

Dagen är starten på en årlig aktion som pågår i 16 dagar världen över, fram till den 10 december som är internationella dagen för mänskliga rättigheter.

I Karlstad belyser man frågan genom att lysa upp gamla stenbron i orange – och på fredagen kommer en manifestation och vandring att genomföras, med startpunkt vid 17.15 på Stora Torget.

I år uppmanar Zonta särskilt till krafttag mot digitalt våld.

Enligt Karin Wistrand Kardemark, PR-ansvarig för Zontaklubb Karlstad 1, har olika former av sexuella trakasserier online, stalkning samt psykisk misshandel blivit allt vanligare.

– Det är väldigt allvarligt och vi vill inte att det ska förekomma. Jag tänker mycket på alla unga kvinnor som blir utsatta men som inte vågar säga till, eller kanske ens förstår innebörden, och så hamnar de i något de inte klarar av att ta sig ur.

Karin Wistrand Kardemark fortsätter:

– Och det digitala våldet har eskalerat, särskilt gällande små flickor och unga kvinnor. Det är så lätt idag att utmana kvinnor i den digitala världen och sedan förfölja dem tills de inte längre har någonstans att ta vägen.

Förutom att uppmana allmänheten till aktion genom att manifestera, någon gång under den 16 dagar långa perioden, skickar Zonta även en vädjan till de digitala plattformarna.

– Vi tycker att de bör vidta åtgärder och bli tydligare med vad som är tillåtet och inte. Att man inför åldersbegränsningar och legitimering så att ingen kan utge sig för att vara någon annan.

– Sedan är det också viktigt att människor i samhället uppmärksammar våldet för vad det verkligen är och faktiskt pratar om det. Så att det i sin tur leder till att de flickor som blir utsatta vågar prata.

Vandring mot kvinnovåld: ”Viktigt att visa civilkurage”
Fakta

Behöver du hjälp?

Är du utsatt för våld eller har ett våldsamt beteende? Här finns stöd för dig:

Polisen

Anmäl brott i nära relation till polisen om du själv eller någon du känner har blivit utsatt. Anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Ring 112 om det är en akut situation.

Socialtjänsten

Om du är utsatt, utsätter andra för våld eller om du misstänker att ett barn fara illa på grund av våld, ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.

Kvinnofridslinjen.se

Ger stöd till dig som utsatts för våld och hot, oavsett kön eller könsidentitet.

Ungarelationer.se

En chatt som ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hedersförtryck.se

Känner du dig kontrollerad av din familj och släkt? Känns det som att du har mindre frihet än andra. Här finns samlat stöd för dig.

Valjattsluta.se

För dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.

BRIS

Här kan du som är upp till 18 år prata med en kurator, eller med andra unga i forum. Du kan också läsa, se filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Alltid öppet, även på natten. Telefonnummer: 116 111.

Källa: Länsstyrelsen

Artikeltaggar

Karin WistrandKarlstadmänskliga rättigheterMänskliga rättigheterSamhälleVåld mot kvinnorZonta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.