Hoppa till huvudinnehållet

Tre värmländska företag med när entreprenörer möter investerare

Publicerad:
Konferencier på eventet är den värmländska näringslivsprofilen Helena Wiktelius.
Konferencier på eventet är den värmländska näringslivsprofilen Helena Wiktelius.

23 november är ett viktigt datum för nio startup-företag. Då möter de en grupp investerare på Nöjesfabriken i Karlstad .

Investerarforumet A-match kan ge de medverkande företag en kraftig skjuts framåt om det blir en matchning med någon av investerarna.

Intresset för höstens A-match, som är den sjätte upplagan, har varit stort. Redan inför eventet har flera av bolagen kontaktats direkt av investerare.

– Det är fantastiskt stimulerande att A-match ger resultat. Arbetet med att bygga en plattform i Värmland där intressanta startups kan möta investerare är något som pågår även mellan eventen. För många av bolagen är resan mot finalen samtidigt en viktig del av deras utveckling, där vi ger stöd i att presentera sitt företag på bästa sätt inför ett hundratal investerare, säger Anna Lundmark Lundberg, vd för Almi Värmland.

Ger resultat

Enligt Almi har en majoritet av bolagen som medverkat i A-match landat en investering efter sin medverkan.

Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland.
Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland. Foto: FREDRIK KARLSSON

– Glädjande är också att A-matchs nya samarbetspartners, Paper province, Compare och Digital well ventures, bidragit till att vissa sektorer vuxit sig starkare, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Bolagen som pitchar på A-match

Swinga (Värmland): Nästa generations tjänst för en utökad delningsekonomi. Swinga gör det enkelt och tryggt att låna verktyg, fritidsprylar och mycket mer av varandra i grannskapet, liksom att hyra från lokala företag. Med tjänsten kan lokala små- och medelstora företag enkelt ställa om till en modern, hållbar och mer lönsam affärsmodell.

Habbie (Värmland): En plattformsoberoende digital lösning för att öka motivation, efterlevnad och egenmakt i habilitering, rehabilitering och förebyggande träning. Tjänsten gör att personalresurser kan läggas där de verkligen behövs inom vården och är framtagen i nära samarbete med användare och kommunal verksamhet.

Eduqi (Värmland): En digital prenumerations-plattform som erbjuder preventiva och innovativa hälsolösningar för att sänka en ökande stressproblematik i företag och organisationer. Genom AI och mikrovanor skapar de hållbara och långsiktiga livsstilsförändringar till nytta för individ, företag och samhälle.

Avanto Care (Stockholm): Samlar in, visualiserar och analyserar data från både välfärdsteknik och system. Detta möjliggör att vårdgivare kan följa resultatet av sina insatser, utvärdera utfall och sätta in proaktiva insatser. Resultatet blir en mer individanpassad och mänsklig omsorg som sparar resurser och pengar, i en tid av allt större framtida vård- och omsorgsbehov.

Haawk.ai (Bergen, Norge): Erbjuder högteknologiska robotkamerasystem kopplat till drönare som bland annat kan inspektera luftburna kraftnät med hög precision. Tekniken har utvecklats för att fånga högupplösta bilder från snabbt rörliga objekt, exempelvis drönare. Haawk.ai´s lösning möjliggör grönare, säkrare, effektivare och mer exakta inspektioner.

Nocoli (Göteborg): Har skapat en forskningsbaserad sensorteknik som detekterar vattenbaserade bakterier i realtid. Bristen på snabba analysmetoder för bakterier i vatten orsakar att miljontals människor varje år blir sjuka av kontaminerat vatten. Nocoli löser detta på ett effektivt sätt.

Numa (Stockholm): En digital guide inför och efter förlossning genom en kostnadsfri app, digitala hälsoprogram för första tidens återhämtning och videomöte med erfarna barnmorskor. Tjänsten fokuserar på att göra evidensbaserad information tillgänglig för alla och är skapad av barnmorskor, läkare och specialister inom kvinnohälsa.

Reselo (Halmstad): Har utvecklat en process som gör ett fullgott, hållbart och kostnadseffektivt gummi av restprodukter från skogsindustrin. Gummit kan revolutionera industrin för gummitillverkning och skapa nya intäktsströmmar för skogsindustrin.

Vinden (Stockholm): Erbjuder en digital helhetslösning för självförvaring. De hämtar, förvarar och lämnar tillbaka saker som annars brukar förvaras på vinden eller i källaren. Resultatet blir att mer boyta skapas för människor i växande och trångbodda städer.

Källa: Almi

Fyra av de medverkande bolagen – Habbie, Eduqi, Numa och Avanto Care – har direkt koppling till det värmländska IT-klustret Compare och Digital well ventures, som är en värmländsk accelerator för digitala hälsotjänster.

Tre värmländska

Tre av de medverkande bolagen är hemmahörande i Värmland: Habbie, Eduqi och Swinga.

Maria Obed och Maria Manderveld, grundare av värmländska healthtech-bolaget Eduqi AB.
Maria Obed och Maria Manderveld, grundare av värmländska healthtech-bolaget Eduqi AB.
Martin Larsson, medgrundare till värmländska Habbie.
Martin Larsson, medgrundare till värmländska Habbie.
Henric Barkman,  medgrundare till värmländska Swinga.
Henric Barkman, medgrundare till värmländska Swinga.

Bakom A-match står Almi Värmland, Almi invest norra Mellansverige, Nordea, Sting bioeconomy, Karlstads universitet, Paper province, Compare och Digital well ventures.

Artikeltaggar

AlmiAnna Lundmark LundberghDigital well venturesEntreprenörskapFöretagandeHenric BarkmanInvesteringarKarlstads universitetNäringslivNöjesfabrikenNordeaPaper ProvinceSting BioeconomyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.