Hoppa till huvudinnehållet

S-toppens känga till Liberalerna: ”Egentligen står de för något annat”

Publicerad:
Gunilla Svantorp tillsammans med Sofia Skönnbrink.
Gunilla Svantorp tillsammans med Sofia Skönnbrink. Foto: Viktor Sunnemark

Riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S) riktar en skarp känga mot Liberalerna.

Detta efter L-ledaren Johan Pehrsons skarpa utspel om SD i helgen, som partiet sedan fick be om ursäkt för.

– Egentligen står de för något annat, säger hon.

På måndagen presenterade de värmländska riksdagsledamöterna, Gunilla Svantorp och Sofia Skönnbrink, en del av Socialdemokraternas budgetförslag till riksdagen.

I det förslaget lovar partiet stora satsningar på välfärden.

– Läget i Sverige och i världen är att det är en svår ekonomisk situation. Det är fortfarande krig i vår omvärld som gör att vi har kostnadsökningar. Det räcker att gå och handla för att se att det har blivit väldigt dyrt, säger Gunilla Svantorp.

Utöver de ökade kostnaderna ser Socialdemokraterna att det finns behov av att möta skulderna efter pandemin, såväl vårdskulder som utbildningsskulder.

– Allting som innebär välfärd kommer att få mer pengar med vår budget. I stället för regeringens sex miljarder lägger vi tolv miljard i generella statsbidrag.

Enligt Gunilla Svantorp skulle det innebära 97 miljoner kronor för Region Värmland och 253 miljoner till de värmländska kommunerna.

Kritiken från S-toppen

Däremot finns det inget som tyder på att regeringen inte får igenom sin budget eftersom regeringen plus SD har majoritet i riksdagen.

– Hoppas kan man ju alltid. De verkar inte vara jättesams om man läste tidningen i helgen, säger Gunilla Svantorp.

Hon syftar på den liberala ledaren Johan Pehrsons utspel i söndags. Under en L-konferens i Sandviken var det ord och inga visor om vad han tyckte om SD.

Johan Pehrsons uttalande i helgen om SD fick stor uppmärksamhet. I efterhand har Liberalerna bett om ursäkt, enligt SD, skriver Expressen.
Johan Pehrsons uttalande i helgen om SD fick stor uppmärksamhet. I efterhand har Liberalerna bett om ursäkt, enligt SD, skriver Expressen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, sa han enligt Expressen.

Liberalerna bad sedan om ursäkt, enligt SD, skriver tidningen.

Hur ser ni på de turerna?

– Det är klart att de har det tufft. Egentligen står de för något annat. Men de har ju valt att samarbeta med SD så då får de ju stå för det. De kunde valt en annan väg, de kunde ha samarbetat med oss. Men de gjorde inte, så då får de ändå stå för det, säger Gunillla Svantorp.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiExpressenGunilla SvantorpJohan PehrsonLiberalernaRegion VärmlandSandvikenSkulderSocialdemokraternaSofia SkönnbrinkTidningarVälfärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.