Det höga bensinpriset har gjort att fler har fått upp ögonen för vad bilen faktiskt kostar att äga och använda. Det menar Heiko Bubholz, Karlstad.
Han är medgrundare till lastcykelföretaget Bulten bike som sprängde 10-miljonersvallen i omsättning förra året.
– Det är allt fler som upptäcker att det är praktiskt med sådana här cyklar. Livet blir mycket enklare jämfört med bil, även med barn, säger han.
Det var när han köpte en lastcykel till familjen (frun Monika Bubholz är MP-kommunalrådet i kommunen) för cirka åtta år sedan som han upptäckte att det inte var så enkelt.
– Den köpprocessen var ganska plågsam. Du skulle läsa på och fatta beslut; växel, motor, väldigt många detaljer. Det spelade in när vi grundade Bulten bike, vi vill ge kunderna en annan upplevelse. Vi har cykelnördar som kunder, men också många som inte vill gå in i de tekniska detaljerna.
En aha-upplevelse
Även om köpprocessen var krånglig, var cykeln en positiv upplevelse.
– Barnen blev gladare. Då var de små, och det var en stor skillnad att sätta dem i lådan på cykeln mot att krångla in dem i en bil. Barnen tyckte att det var kul och upplevde mer av omvärlden.
Det var de erfarenheterna han ville sprida till omvärlden. Tillsammans med tre cykelintresserade vänner – Bertil Ahlin, Mikael Jern och Magnus Neldorin – startade han Bulten bike. Företaget importerar och säljer lastcyklar med elmotor och så kallade specialcyklar och vikcyklar.
Massor av modeller
Företaget har möjlighet att få fram cyklar från 60 märken men i praktiken är det 12-15 märken som kunderna köper. Det finns en uppsjö av varianter och storlekar, beroende på vilka behov man har.
Lastcyklarna kan enligt Heiko Bubholz ersätta bilen helt om familjen bor hyfsat centralt. Bor man utanför stan gör den kanske att familjen bara behöver en bil i stället för två.
Miljöargumentet är uppenbart, men det som Heiko Bubholz framför allt trycker på är att cyklarna gör livet enklare.
– Vi försöker att inte vara så radikala, vi säger mer ”här får du en tidsmaskin”.
Med det menar han att cykeln för många kan förkorta tiden det tar att ta sig mellan bostad, jobb, skolor, mataffär och fritidsaktiviteter – i alla fall i städer.
– Vi har ganska många kunder i storstäderna. Där är förhållandena ännu tydligare, cykeln tar dig helt enkelt snabbare från punkt A till B och du behöver inte leta efter parkering.
Billigare än bil i längden
De ekonomiska argumenten är också starka, menar han. Trots att cyklarna de säljer tillhör premiumskiktet och kostar en del – vissa modeller kostar över 100 000 kronor – blir det över tid ett ekonomiskt fördelaktigt transportsätt.
– Det blir allt vanligare att folk ”lyfter på locket” och frågar sig vad bilen kostar egentligen. Det är ganska många kostnader som man accepterar. Man betalar och det rinner bara iväg. Cykeln däremot kostar nästan ingenting i drift. Den har lika lång livstid, och betydligt lägre underhållskostnader. Det finns väldigt många sådana rationella argument. Miljötänket får man på köpet.
Förutom lastcyklar säljer företaget vikbara cyklar – gjorda för att vara enkla att ta med på till exempel bussar eller tunnelbana – och specialcyklar. De senare har en marknad i kommunernas omsorgsverksamhet där de möjliggör för äldre och personer med olika funktionsnedsättningar att komma ut och känna glädjen i att cykla, själva eller i par med personal. Förskolor är också en intressant målgrupp.
– Förskolepersonal gillar den här sortens cyklar för det gör det enklare att ta med barnen när de ska en bit bort från förskolan. Personalen gillar det och barnen gillar det, själva resan blir också en upplevelse.
Munkfors första kunden
Specialcykelsortimentet var inte någon självklarhet från början. Men ett litet event i Munkfors satte fart på det.
– Vi var på en liten energirådgivningsmässa i Munkfors. Det var dåligt med besökare och svinkallt. När vi packade ihop sa en från kommunen att de ville titta närmare på en av cyklarna. De ville testa en förskolecykel ett par dagar. Det ledde till att vår första kund var Munkfors kommun. De köpte fyra cyklar. Då gick det upp för oss att även i Värmland finns det potential.
Säljer online
Företaget har ett lager på Gräsdalen, Karlstad, och säljer online, till stor del till kunder i storstäderna. Ofta föregås köpet av ett besök i Karlstad och provkörning.
– Vi tar dem till någon park, I2-skogen eller Klarälvsbanan till exempel. Det beror på vad de vill ha. Vi plockar dit cyklarna som vi tror på och kunderna testar dem.
Snabb tillväxt
Första året omsatte företaget 200 000 kronor. Andra året blev det 500 000, och året efter 1,2 miljoner. Ett år senare sprängde företaget femmiljonersvallen, och sen kom corona.
– Det var positivt för oss. Många upptäckte cyklandet och vi hade också jobbat upp specialcyklarna. Förra året omsatte vi 10 miljoner kronor.
Efter coronan har efterfrågan svalnat något, och nu har vi problemen med inflation, högre räntor och en begynnande lågkonjunktur.
– Men trots det ser det ut som att vi kommer att ligga på 10 miljoner i år också. Det ser ut att tuffa på.
Samtliga delägare har andra jobb och karriärer. Heiko Bubholz, utbildad nationalekonom i botten, är IT-specialist. Hans ambitioner när det gäller firman är att den ska bli den mest kända aktören i den här cykelnischen i Sverige. På sikt är förhoppningen att åtminstone han och en till ska kunna jobba heltid med cyklarna och släppa de andra jobben helt.
– Företaget är lönsamt, och där vi är nu skulle vi kunna klämma ut en lön.
Kan leverera IT
En mer aktiv försäljningsverksamhet gentemot större kunder som företag, regioner och kommuner skulle ge affärer, tror han. Det kan eventuellt också komma att bli aktuellt att starta ett till affärsområde: leverans av både cyklar och IT-system till aktörer som bedriver cykeluthyrning.
– Vi ska nog inte drifta sådant själva, vi ska inte vara något Voi. Men vi kan leverera både cyklar och IT till dem som gör det.