Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänning arbetar med tv-serie om Börje Salming: ”Drama inramat av hockey”

Publicerad:
Crille Forsberg, till vänster, filmar just nu i Toronto där Börje Salming blev proffs 1973. Nu ska delar av Börje Salmings liv bli tv-serie i regi av Amir Chamdin. Foto: Carl Edlom/TT

Hockeylegendaren Börje Salmings liv ska bli tv-serie och för regi svarar Amir Chamdin och filmfotot axlar Crille Forsberg från Karlstad.

Huvudrollerna spelas av Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt och Jason Priestley. NWT når Crille Forsberg under en av inspelningsdagarna i Toronto.

SM-guld och VM-medaljer, drygt 1 000 NHL-matcher och flera imponerande rekord – Börje Salming är en av världens mest framgångsrika idrottare. Nu ska några av åren i hans liv bli tv-serie och han är själv involverad i projektet, till viss del tack vare FBK:s Thomas Rundqvist.

– Jag fick tag på Börje Salming genom Viktor Gawor och Thomas Rundqvist, börjar fotografen Crille Forsberg från ett kylslaget Toronto.

Han kände Rundqvist från uppväxten i Karlstad och när regissören Amir Chamdin – som Crille Forsberg samarbetat med vid flera tillfällen – hade planer på att göra en serie om Börje Salming förmedlade han kontakten.

– Thomas hade numret till Börje och på den vägen blev det. Börje tände på idén redan vid vårt första möte.

Det är ett omfattande projekt. Inspelningarna inleddes i augusti och har skett i Kiruna och Stockholm, men lejonparten görs i Toronto, Kanada. Det var där – i laget Toronto Maple Leafs – som Börje Salming hamnade som proffs 1973.

– Det här ska bli ett drama. Naturligtvis blir det en hel del ishockey, men det är ingen dokumentär. Allt bygger på Börjes ord, hans egen utsago om vad som hänt. En drama inramat av hockey. Flera starka kvinnor finns även med i handlingen.

Crille Forsberg – med Toronto Maple Leafsmössa – och regissören Amir Chamdin på plats i Toronto.
Crille Forsberg – med Toronto Maple Leafsmössa – och regissören Amir Chamdin på plats i Toronto. Foto: Privat

Jason Priestley medverkar

Serien ska gå i sex avsnitt och rollen som Börje Salming spelas av Valter Skarsgård och i rollen som hans tidigare fru ser vi Hedda Stiernstedt. En av de mest tongivande personerna vad gäller Salmings karriär spelas av den amerikanske skådespelaren Jason Priestley – för många förknippad med rollen som Brandon i "Beverly Hills 90210".

– Amir som regisserar har gjort ett oerhört jobb med research inför inspelningen. Alla inblandade har intervjuats, från lagkaptener till fruar och journalister.

 Hedda Stiernstedt och Valter Skarsgård i Viaplays serie om Börje Salming.
Hedda Stiernstedt och Valter Skarsgård i Viaplays serie om Börje Salming. Foto: Viaplay

För Crille Forsberg är det stort att få träffa och arbeta med många av de som var stora hockeystjärnor under 70- och 80-talen. Han nämner namn som Lanny McDonald och Darryl Sittler. Börje Salming minns Crille Forsberg redan från barndomen.

– Jag såg honom på tv, jag minns bland annat när publiken gav honom en stående ovation som varade i 12 minuter när Sverige mötte USA i Canada Cup 1976. Den matchen spelades i Toronto där Börje spelade till vardags och publiken älskade honom.

– Vi märker även nu att Salming är stor här i stan. Vi blir intervjuade av den lokala pressen och alla vi möter förundras över att vi ska göra en serie om den store Börje Salming. Det är helt sjukt.

FAKTA: Börje Salming

Börje Salming är född 1951 och tog två SM-guld med Brynäs och lika många VM-medaljer med Tre Kronor innan han 1973 värvades till Toronto NHL i den allra första vågen av svenskar, tillsammans med Inge Hammarström.

Som en av de första européerna blev Salming extra utsatt av motståndarna, men utmärkte sig med sitt uppoffrande spel och blev fansens stora favorit. När Sverige mötte USA i Canada Cup 1976 i just Toronto gav fansen honom en lång stående ovation, som blivit ett klassiskt svenskt idrottsminne.

Det blev sammanlagt 1 229 matcher i NHL i Toronto och Detroit, där han spelade sista säsongen. Han valdes in som förste svensk i hockeyns Hall of Fame 1996.

Efter hemkomsten till Sverige spelade Salming för AIK och var med i Tre Kronor i OS 1992 innan han slutade.

Salming står staty utanför Torontos Scotiabank Arena och hans tröja hänger i taket som en hyllning.

Källa: TT

I filmatiseringen skildras Börje Salmings uppväxt i Kiruna och proffskarriären i USA. Handlingen sträcker sig fram till 1986.

– Nu har vi bara åtta inspelningsdagar kvar här i Kanada. Sedan fortsätter vi i Stockholm och i januari filmar vi i Lappland. Jag har faktiskt en liten roll i serien! Spelar en tv-reporter. Extra kul såklart.

Crille Forsberg arbetade för första gången med Amir Chamdin 1995 då han gjorde en musikvideo till Chamdins band Infinite Mass. Sedan dess har de bland annat gjort filmen "Cornelis". Serien om Börje Salming ska ha premiär på Viaplay hösten 2023.

Björn Dixgård om Infruset - själens skrubbsår: ”Inte lätt att vara människa”

Artikeltaggar

AIKBörje SalmingCanada Cup i ishockey 1976Crille ForsbergFärjestad BK HerrFilmFilmerIdrottIshockeyKändisarKarlstadMusikNHLNöje/KulturSkådespelareThomas RundqvistTorontoToronto Maple LeafsTre KronorTV-serierUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.