Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Nyper mig i armen – kommer vi någonsin uppleva något liknande igen?

Publicerad:
Reporter Oliver Johansson
Oliver Johansson
sporten@nwt.se

Under min hittills relativt korta period som travskribent har jag sett flera fyrbenta kanoner kliva ut på travbanorna runt om i Sverige. Vissa naturligtvis snäppet bättre än andra.

Men att jag får uppleva San Moteur, Calgary Games och Francesco Zet under en och samma period är en ära och frågan jag har ställt mig själv är...

Kommer vi någonsin uppleva något liknande igen?

Bra travhästar kommer och går. Tränarna matchar sina hästar på olika sätt och deras form dalar upp och ner under den långa säsongen. Man kan se fantastiska prestationer och tänka ”wow” för att sedan bli besviken på att samma häst inte presterade lika bra, i starten efter…

Det händer mig ganska ofta faktiskt, men inte när den här trion selas ut. De är unika på sitt egna sätt och samtliga tränare har matchat hästarna perfekt och med stora lopp som målsättning varje gång.

San Moteur avslutade tävlingssäsongen på grund av en skada i hagen och tillbringar just nu sina dagar på Menhammars stuteri. Med ett världsrekord och drygt sju miljoner kronor på kontot hittills kan han fokusera på avelsarbetet i lugn och ro. Jag hoppas dock verkligen att han gör comeback till våren.

Den obesegrade Calgary Games kvalade 1,11,7 2140 meter tidigare i november och det är nog ingen som har missat att han siktas mot Frankrike under vintern. Björn Goop kan återigen vinna Prix D’ Amérique och med den här hästen är ingenting omöjligt på kolstybben. Hur det går för honom i den fortsatta satsningen, återstår att se.

Sen har vi Francesco Zet. Kanske den bästa hästen vi någonsin har sett. Han har under året tjänat nio miljoner kronor och med Breeders Crown-segern i söndags finns det risk att vi inte kommer få se honom på travbanan mer. Det finns otroligt mycket pengar inblandat i aveln men om jag fick bestämma skulle hingsten tävla vidare. Tveklöst.

Detta är tre stycken unikum som ofta snor rubrikerna från övriga hästar och enligt mig är det de tre bästa travhästarna vi har i världen just nu.

Jag hoppas verkligen att de får vara friska och skadefria och att avelsarbetet går smidigt för samtliga.

Tänk att få uppleva dessa tre, i samma startlista den sista helgen i maj.

I dessa mörka och tråkiga tider måste man få drömma lite, eller hur?

V75 Jägersro

Efter en fräck omgång förra veckan ska vi ta sikte mot Jägersro den här helgen. Gulddivisionen är lagd på sidan av V75-spelet, vilket jag tycker är bra och jag är bombsäker på att vi återigen kommer att få se en hög utdelning på V75. Spänn fast er.

V75-1

2 Longgone River mötte vassa treåringar i den senaste starten och borde stå sig bra här. Kan bli svårbesegrad.

5 Jimbara Zon är strulig men håller hög kapacitet när han sköter sig. Tidig på startvolten.

11 Lorenzo Boko har ett jobbigt läge men han har gått bra på slutet och ska man strecka flera i inledningen måste han med.

V75-2

6 Dynamite Sensation är min förstahäst här. Han visade bra skalle senast när han kontrade till seger och springspåret nu är perfekt.

9 Laban Lagö avgjorde snyggt senast och den här valacken har bra fart i benen. Övriga tycker jag är svårbedömda och låset här känns intressant.

V75-3

4 Four Guys Dream gick som ett skott senast efter vila och här kan han köra sig till ledningen. Spets på Jägersro gör att detta solklart är omgångens bästa spik.

9 Laradja Vrijthout trivs bäst i ledningen och bakspåret drar ner chanserna rejält.

11 Natorp Bo kan vinna om det blir tempo på loppet och om favoriten har en dålig dag. Spurtar sylvasst men bara en outsider.

V75-4

1 Frustration höll upp ledningen senast och vann på en bra tid. Lär laddas igen och måste räknas i detta öppna lopp.

3 Fiftyfour vann med mil senast och han är även väldigt snabb från start. Hemmahäst som jag ser som främsta motbudet.

5 Vegas Wania är mest känd för att ha en populär bror men om kapaciteten är densamma kan man inte nonchalera honom.

Tvååringar och väldigt öppet tycker jag. Strecka ett gäng.

V75-5

2 Halo Am kommer ifrån ett kvallopp och formen är svårbedömd. Jag vill gardera och kusken Erwin Bot har jag ingen åsikt om. Steker vi.

6 Rampant är läcker och grundkapacitet finns det gott om. Han blir lite spelad här och är ett måstestreck, tycker jag.

10 Lucky Guy Boko har varit struken efter den senaste starten men fart finns och jag vill ha skrällen på samtliga system. Förstår ni?

V75-6

6 Candelwick är ovan voltstart och drar mycket streck. Här kan det smälla ordentligt och jag kommer gardera brett.

10 Palmyra fick ett jobbigt läge men med rätt resa kliver hon runt många. Ingen spik i nuläget dock.

11 Maggiore ska tävla barfota runt om, har formen på topp och jagar tredje raka. Missar ni henne får ni skylla er själva.

V75-7

3 Lucifer Sam är det bra rapporter på och det är inte omöjligt att han hamnar i spets. Därifrån ska han slås.

10 Hobart tycker jag är intressant. Han har mött tuffa motståndare länge och med klaff på loppet kan han spurta bra. Tidig för mig.

11 Love No Pain spikades på V86 senast och SOM hon såg ut. Kuskminus nu men med rätt resa är hon väldigt tänkbar som slutvinnare i avslutningen.

Olivers spaning

Spiken hittar vi i V75-3. Four Guys Dream kommer bli otroligt svår att besegra.

Låset i V75-2 där Dream Sensation och Laban Lagö gör upp om segern. Ställningstagande där många kommer gardera.

Favoriten i fara finns i V75-5. Halo Am är otroligt svårbedömd och jag måste gardera honom.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar här. Välkommen in i värmen.

Artikeltaggar

Björn GoopJägersroSan MoteurTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.