Spelet bakom beslutet – därför tvingas toppchefen bort: ”Ett väldigt väsen”

Publicerad:
Kritik från företagare ligger bakom beslutet att tvinga bort Britt-Marie Öjstrand, kan NWT avslöja. Foto: Peder Kaldal

Att bygg- och miljöchefen tvingas bort väcker starka reaktioner i Årjäng.

Nu kan NWT avslöja bakgrunden till att den nya politiska ledningen vill göra sig av med Britt-Marie Öjstrand.

I flera år har tunga näringslivsföreträdare riktat avgångskrav och tung kritik mot henne.

– Det här är det bästa som har hänt Årjäng på väldigt länge, säger en företagarprofil.

En chock och en sorg.

Så beskrev Årjängs kommuns bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand beskedet att den nya politiska ledningen (M, KD och L med stöd av SD) inte har förtroende för henne.

Nu kan NWT med hjälp av flera initierade källor avslöja att hon varit ifrågasatt och kritiserad av tunga näringslivsföreträdare i flera år.

2018 togs missnöjet med henne till och med upp på ett styrelsemöte i Nordmarkens näringsliv, kommunens och företagens gemensamma förening för att främja förutsättningarna för näringslivet.

– Det har historiskt varit ett väldigt väsen runt Britt-Marie Öjstrand. Folk var upprörda, det var krångligt och motsträvigt. Höll du dig på rätt sida med henne var det bra, men gjorde du minsta ifrågasättande blev du motarbetad, säger en företagare.

Kritiken har även nått kommunchefen Birgitta Evensson och avgående kommunalrådet Daniel Schützer (S), men Britt-Marie Öjstrand har suttit kvar.

Kommunchefen Birgitta Evensson.
Kommunchefen Birgitta Evensson. Foto: Peder Kaldal

Tills nu. Enligt NWT:s källor hade åtminstone KD, M och SD pratat ihop sig redan före valet om att vid ett maktskifte tvinga bort henne från sin tjänst. Jonas Ås (KD) gav Birgitta Evensson uppdraget innan den nya ledningen ens hunnit tillträda.

Grattis-sms

Ett agerande som fått flera tunga entreprenörer att jubla. En av dem får ta emot gratulationer via sms under samtalet med NWT.

– Jag fick tre ”grattis” i morse, säger personen, som är en känd profil i Årjängs näringsliv.

Profilen har lyft sin kritik mot Britt-Marie Öjstrand i flera år. Den går ut på att hennes sätt att leda bygg- och miljöavdelningen anses hindra nya etableringar i kommunen och göra det svårare för befintliga företag att utöka sin verksamhet.

Kristdemokraten Jonas Ås har gett kommunchefen uppdraget att peta Britt-Marie Öjstrand från chefsposten.
Kristdemokraten Jonas Ås har gett kommunchefen uppdraget att peta Britt-Marie Öjstrand från chefsposten. Foto: Peder Kaldal

Detta genom vad som beskrivs som långdragna beslutsprocesser, stelbenthet i tolkningen av lagar och regler och bristande dialog med företagen.

– Det har varit väldig fördröjning på bygglov och svårt att få besked, säger en annan företagare och nämner även ansökningar om utskänkningstillstånd.

En stor del av kritiken har sin grund i Britt-Marie Öjstrands bemötande, anser företagaren.

– Där är hon väl inte den smidigaste.

Raset på rankningen

Företagarprofilen tar upp Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner, där Årjäng i år tappade 20 placeringar till plats 178 av 290.

Bland de punkter där Årjäng sticker ut på ett negativt sätt finns ”kommunens service och bemötande”, ”kommunens information till företagen” och ”dialog mellan företag och kommunens beslutsfattande”.

– Det är miljö och bygg som sänker kommunens betyg, säger företagarprofilen.

”Måste hålla sig enligt lagar och regler”

Britt-Marie Öjstrand säger att hon aldrig tidigare hört kritiken och att det därför är svårt att bemöta den.

– Har man sån kritik är det ganska bra om någon framför den, annars är det svårt att förändra något, säger hon.

Britt-Marie Öjstrand säger att hon aldrig hört talas om kritiken.
Britt-Marie Öjstrand säger att hon aldrig hört talas om kritiken. Foto: Joachim Lagercrantz

Hon påminner om att hennes jobb handlar om myndighetsutövning.

– Ska det finnas en rättssäkerhet måste man hålla sig enligt de lagar och regler som finns, annars blir det lite svajigt, tänker jag.

Kritiken om bristande dialog och bemötande förvånar Britt-Marie Öjstrand. Hon säger att företagare och privatpersoner ofta ringer eller besöker henne för att diskutera sina ärenden eller ställa frågor. Något hon säger att hon alltid är öppen för.

– Är man inte kunnig inom lagstiftning är det svårt och krångligt. Men hör man av sig hjälps vi åt. Vi vill framåt, vi vill inte bara stå stilla och skicka påminnelser och förelägganden.

NWT har varit i kontakt med Birgitta Evensson och Jonas Ås. Ingen av dem vill lämna några kommentarer annat än att hanteringen av personalärendet fortsätter på måndag.

Läs mer:

Chockbeskedet till toppchefen: ”Uppfattar det som att jag fått sparken”SD i Årjäng: ”Har varit snack om detta bakom stängda dörrar – en upprensning”Kommunchefen försvarar Öjstrand – utesluter inte fortsatt chefsslakt

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunBritt-Marie ÖjstrandBygglovKristdemokraternaNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare