Hoppa till huvudinnehållet

Författarkändisar i kö till Värmlands egen bokfestival: ”En fin mix”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Frida Närman är tillförordnad enhetschef på Region Värmlands kulturavdelning och ser fram emot att få släppa in besökarna på årets stora bokfestival på Nöjesfabriken.
Frida Närman är tillförordnad enhetschef på Region Värmlands kulturavdelning och ser fram emot att få släppa in besökarna på årets stora bokfestival på Nöjesfabriken. Foto: Lena Richardson

Värmlands bokfestival intar Nöjesfabriken i dagarna tre med en lång rad kända författarnamn, både värmländska och nationella.

– Det finns något för alla, det är ett mål, säger Frida Närman, tillförordnad enhetschef på regionens kulturavdelning.

Först ut: en heldag för barn och ungdomar.

Lina Bengsdotter, Carin Hjulström och Ann Edliden, Gunnar Wetterberg, Carl Jan Granqvist och Jonas Karlsson.

Många kända namn väntar på besökarna i en bred blandning av genrer, från fakta till feelgood, från Musse och Helium till Jössehärsblandning.

Jonas Karlsson är skådespelare, men också författare.  På lördag, den 19 november, står han på Värmlandsscenen på bokfestivalen.
Jonas Karlsson är skådespelare, men också författare. På lördag, den 19 november, står han på Värmlandsscenen på bokfestivalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Författarprofilerna finns både vid bokbord och på programscener. Alla författare på festivalen, nationella såväl som lokala, får chansen till en egen programpunkt och scenerna blir välfyllda.

Det häftigaste

– När man jobbar med det och får grotta ner sig i det så som vi gör här, tycker jag att det är det häftigaste, att det finns så många. Det visar att det finns ett enormt intresse av litteraturen och berättandet, säger Gunilla Peterson, kommunikationsstrateg inom kultur och bildning på Region Värmland.

Gunilla Peterson jobbar in i det sista med att sammanställa hela det digra programmet för bokfestivalen.
Gunilla Peterson jobbar in i det sista med att sammanställa hela det digra programmet för bokfestivalen.

– Det finns programpunkter som lockar alla typer av människor och alla generationer. Det finns något för alla, det är ett mål, och att vi får bredden, säger Frida Närman.

Värmländskt och utifrån

Kulturlandskapet Värmland ska speglas men också balanseras upp med gästspel utifrån.

Lina Bengtsdotter har rötter i Gullspång och deltar under lördagen i ett författarsamtal på temat ”crime och den lilla ortens betydelse”.
Lina Bengtsdotter har rötter i Gullspång och deltar under lördagen i ett författarsamtal på temat ”crime och den lilla ortens betydelse”. Foto: Henrik Montgomery/TT

– För Värmlands bokfestival är målet är att få till mixen, med några kända dragplåster och sedan bredden som finns i Värmland. Målet är att det finns en mix, att vi verkligen lyfter den värmländska litteraturen och bildningen som finns, och att vi också har de större namnen. Jag tycker det är en fin mix, säger Frida Närman.

Jan Jörnmark, ekonomihistoriker och författare som givit ut flera böcker om övergivna platser bland annat i Värmland, är bokaktuell i höst.
Jan Jörnmark, ekonomihistoriker och författare som givit ut flera böcker om övergivna platser bland annat i Värmland, är bokaktuell i höst. Foto: Lisa Olaison

Bland programpunkterna finns föredrag om femåringars syn på mobilanvändande(!), vanliga människors kärleksberättelser, övergivna platser, sagans oförtjänt dåliga rykte och obotlig ensamhet – bland mycket annat.

En viktig programpunkt är också att Årets Värmlandsförfattare ska avslöjas. Det sker klockan 14 under fredagen.

Unga får en egen dag

Största nyheten på årets bokfestival är nog ändå att barnen och ungdomarna får en helt egen dag. Därmed växer också festivalen till ett tredagarsevenemang, där torsdagen blir en dag helt vikt åt skolprogram.

– Det är första gången, så det är extra kul att få genomföra den, säger Frida Närman, som tror att renodlingen kommer att vara positiv.

Lisa Bjärbo är en av författarna som gästar festivalens första dag och möter elever. Hon är aktuell med sin tredje bok i serien Fula tjejer.
Lisa Bjärbo är en av författarna som gästar festivalens första dag och möter elever. Hon är aktuell med sin tredje bok i serien Fula tjejer. Foto: Kajsa Göransson

– Dels är det ju programpunkter som är anpassade för den åldersgruppen och sedan har vi möjligheten att ha workshops. Barnen får större möjlighet att få ta del av programmet när det inte är så väldigt många andra där och det blir bättre tempo för eleverna och lärarna som kommer. Jag tycker också att det visar hur mycket det betyder för oss att få ha skolorna där, säger Frida Närman.

Möten med författarna

1400 barn och unga väntas till premiärdagen.

– Det är häftigt! Det finns verkligen potential här att göra något för barnen. Vi pratar ju mycket om vad viktigt det är att barn får kontakt med litteratur tidigt och det här är en möjlighet, säger Gunilla Peterson.

Författaren Carin Hjulström kommer till Karlstad för att diskutera cozycrime.
Författaren Carin Hjulström kommer till Karlstad för att diskutera cozycrime. Foto: Janerik Henrsson/TT

På bokfestivalen får de unga läsarna också chansen att träffa författarna.

– De berör och en del har också väldigt starka berättelser, säger Gunilla Peterson.

Helén Wigh kommer till bokfestivalen med sin nya bok Tukta.
Helén Wigh kommer till bokfestivalen med sin nya bok Tukta. Foto: Lena Richardson

Vad tror ni festivalen betyder för kulturlandskapet Värmland?

– Väldigt mycket tänker jag! Det blir också en fin samlingsplats för många, säger Frida Närman.

– Jag upplever att det kommer fler och fler frågor och större intresse från år till år, så jag tror att det kommer att fortsätta växa, säger Gunilla Peterson.

– Festivalen utvecklas varje år och det finns absolut utveckling och fortsättning, säger Frida Närman.

Victoria Björn Blomqvist, Karlstad, har skrivit spänningsromanen "Fjället tiger still" och har en ny roman på gång.
Victoria Björn Blomqvist, Karlstad, har skrivit spänningsromanen "Fjället tiger still" och har en ny roman på gång. Foto: Helena Karlsson

I fjol kom 3500 personer till bokfestivalen. I år är pandemin definitivt över och arrangörerna ligger i startgroparna för de sista putsningarna på programmet och byggena i fabriken.

– Det är himla spännande att vi snart ska köra! säger Frida Närman.

Fakta

Värmlands bokfestival

Festivalen pågår 17-19 november 2022, den 17:e endast för låg- och mellanstadiet.

Plats: Nöjesfabriken i Karlstad.

Festivalen har 5 olika scener och 120 utställare.

Hela programmet finns på varmlandsbokfestival.se.

Marit Kapla kommer till bokfestivalen för att berätta om sin senaste bok, som handlar om vanliga människors kärlek.
Marit Kapla kommer till bokfestivalen för att berätta om sin senaste bok, som handlar om vanliga människors kärlek. Foto: Lena Richardson
Helena von Zweigbergk, författare, radioprofil och programledare, gästar Värmlands bokfestival för att berätta om sin roman ”1959 Ingrid och George – en kärlekshistoria”.
Helena von Zweigbergk, författare, radioprofil och programledare, gästar Värmlands bokfestival för att berätta om sin roman ”1959 Ingrid och George – en kärlekshistoria”. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Artikeltaggar

Ann EdlidenBöckerCarin HjulströmCosta RicaDeckareFestivalerFörfattareJonas KarlssonLina BengtsdotterLitteraturMarit KaplaNöjesfabrikenRegion VärmlandSamhälleSkola och utbildningStockholmStudierVärmlands bokfestivalVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.