Hoppa till huvudinnehållet

Tre värmlänningar i världscuppremiären: ”Skitkul”

Publicerad:
Emil Nykvist är uttagen till världscuppremiären i skidskytte.
Emil Nykvist är uttagen till världscuppremiären i skidskytte. Foto: JOHANNA WALLEN

Tre värmlänningar är uttagna till världscuppremiären i skidskytte om två veckor. Det handlar om Linn Persson, Bore, Oskar Brandt, I2, och Emil Nykvist, Bore.

– Skitkul, säger Nykvist.

Världscupen startar i finska Kontiolahti den 29 november–4 december och samtidigt drar IBU-cupen igång i Idre. Sverige skickar tolv respektive 15 aktiva.

Emil Nykvist är det mest oväntade namnet. Han är i alla fall den ende som inte tillhör A-landslaget, utan ingår i utvecklingslandslaget (Team Autoexperten).

Nykvist imponerade i den svenska premiären i Idre den gångna helgen och var sexa totalt och trea av svenskarna i lördagens kortdistans, vilket gav ett SM-brons.

I sprinten dagen efter kom han 14 totalt, trots krasch och stavbrott.

Efteråt loppen kände 25-åringen från Sunne att det, i kombination med tredje, fjärde, femteplats i rullskidskytte-SM, borde räcka till en världscupbiljett.

– Skönt att få bekräftat att det var så, säger Nykvist till NWT.

Det blir första gången han åker en världscuppremiär.

Hur känns det att få chansen från start?

– Det känns riktigt bra. Skitkul.

Han har åkt världscup en gång tidigare, som inhoppare i österrikiska Hochfilzen i december. Han var också uttagen på ”riktigt” två gånger förra säsongen, men båda stoppades av sjukdom. Först på grund av en positivt testad ledare och sedan fick han själv corona.

Dessutom har han drabbats av bältros och corona igen inför den här säsongen.

– Jag har varit lite förföljd av sjukdomar, men förhoppningsvis går det bra nu.

Emil Nykvist vill vara i fysiskt topptrim i Kontiolahti.

– Vi kommer lägga en så bra formtopp som möjligt, finns inget att spara på. Vi följer en grundplan och det är ganska tuff träning den här veckan, sen släpper vi på de sista dagarna innan vi åker till Finland. Då blir det kortare pass med högre hastighet.

Fortsatt förtroende i världscupen står också på spel.

– Vi går vecka för vecka och presterar man inte åker man neråt.

Vilka förhoppningar har du?

– Målen är mer prestations- än placeringsinriktade eftersom de flesta har jag inte tävlat mot innan. Poäng vore kul, det är realistiskt och mycket möjligt.

I så fall behöver Emil Nykvist komma topp 40.

Linn Persson missade Sverigepremiären i Idre, men tar ändå plats i världscuplaget.
Linn Persson missade Sverigepremiären i Idre, men tar ändå plats i världscuplaget. Foto: Anders Wiklund/TT

Linn Persson, fick problem med en höftskada och avstod Idreloppen, men får alltså ändå möjligheten i Finland.

– Jag har vilat ganska mycket. Kroppen känns bra nu och jag har tränat ett tag. Åker jag dit tänker jag att jag ska kunna tävla utan begränsningar, säger hon.

Att hon inte tävlat innan skapar dock lite osäkerhet.

– Det hade varit skönt att ha kört ett race. Man behöver bli van att tävla för att hitta farten, men det löser sig nog.

Mona Brorsson under söndagens lopp i Idre.
Mona Brorsson under söndagens lopp i Idre. Foto: JOHANNA WALLEN

Mona Brorsson, Finnskoga, däremot får nöja sig med IBU-cupen i Idre. Hon har missat mycket träning på grund av långvarig förkylning, men gjorde ett lopp i Idre, söndagens sprint. Hon hade två bom på de två skjutningarna och slutade på 24:e plats.

– Den är helt rätt. Jag hade inte gjort uttagningen på något annat sätt heller, säger Brorsson, som är glad att hon ändå åkte i Idre.

– Nu kan jag inte lura mig själv. Jag var inte i närheten. Tror det känts tuffare om jag varit 10–15 sekunder efter. Nu var det uppenbart att jag inte platsar. Jag var ju ett par minuter efter.

Hon minns inte ens när hon missade en världscuppremiär senast, inte heller när hon åkte IBU-cupen.

– Det är många år sedan.

Förhoppningsvis är klivet nedåt högst tillfälligt.

– Det är inte där jag vill vara. IBU-cupen är en del på vägen för att komma i form igen. Jag känner mig väldigt nöjd med upplägget jag och coacherna har för att ta mig tillbaka. Jag hoppas att ett par veckor ska räcka. Grymt kul om man kunde vara med redan i Hochfilzen.

Oskar Brandt följer också med till Finland.
Oskar Brandt följer också med till Finland. Foto: JOHANNA WALLEN

Den ende värmlänningen i herrarnas A-lag, Oskar Brandt övertygade med snabb åkning i Idre. Han var trea och fyra i ren åktid. Skyttet var däremot sämre, men räckte ändå. 27-åringen från Karlstad har åkt ett gäng världscuplopp och var med i senaste premiären också, i Östersund.

Var det väntat?

– Nej, det kunde ha gått hur som helst. Men jag har ändå visat att jag har något där att göra om skotten sitter. Jag är väl framför allt uttagen på åkningen, säger Brandt, som har stor potential även i världscupen bara skotten sitter.

– Gör jag ett bra lopp har jag alla möjligheter till goda resultat.

Världscupmeriterade Emma Nilsson, Bore, gjorde två stabila lopp, var tolva på lördagen och besegrade bland andra båda systrarna Öberg och Stina Nilsson, men lyckas tydligen inte slå sig in i världscuplaget. Hon får dock åka IBU-cupen. Även Viktor Brandt, I2, får starta i Idre, i två distanser.

Trodde du att du kunde ha chans på världscupen?

– Nej, då hade jag framför allt behövt åka bättre. De är starka de andra tjejerna. Det räcker inte att slå dem en dag. Jag får vara nöjd med IBU-cupen. Nu får jag ta det därifrån, säger Emma Nilsson.

Till och med Tilda Johansson, som blev etta och fyra i Idre, får börja med IBU.

– Jag tror att A-laget har förtur i början. Om man gör det bra i IBU-cupen får man se om det kommer någon öppning i världscupen, säger Emma Nilsson.

Uttagna

Världscupen: Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Anna Magnusson, Piteå, Stina Nilsson, Lima, Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Peppe Femling, Piteå, Oskar Brandt, I 2, Emil Nykvist, Bore.

IBU-cupen: Tilda Johansson, Anundsjö, Mona Brorsson, Finnskoga, Emma Nilsson, Bore, Nicolina Lindqvist, Östersund, Alva Sköld, Mora, Anna Hedström, I21, Bente Skåle, Tullus, Sara Andersson, Mora, Malte Stefansson, Oxberg, Alfred Eriksson, Dala-Järna, Henning Sjökvist, Östersund, Erik Larsson, Mora, Tobias Arwidson, Lima, Anton Ivarsson, Tullus, Viktor Brandt, I 2 (distans, sprint).

Slut på näsblod och ätproblem – Emil besviken om han inte får åka världscupBrorsson till start i sista stund: ”Brutalt”Värmländska skidskyttestjärnan skadad – missar premiären: ”Inte jätteorolig”Nilsson bästa värmländska bakom skrällsegraren: ”Finns mer”Nilsson bästa värmländska bakom skrällsegraren: ”Finns mer”

Artikeltaggar

AutoexpertenEmil NykvistEmma NilssonFinlandI2IBUIBU-cupenIdreLinn PerssonMona BrorssonOskar BrandtPiteåSkidskytteSportSprint

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.