Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ställe att vaccinera dig – innan epidemin tar fart

Publicerad:
Säsongsinfluensan har ännu inte tagit fart – så det finns tid att vaccinera sig.
Säsongsinfluensan har ännu inte tagit fart – så det finns tid att vaccinera sig. Foto: Gorm Kallestad

Nu öppnar en tillfällig vaccinationsmottagning i Molkom för att ta emot alla som rekommenderas influensavaccin. Men det är fortsatt lugnt läge.

– Så det finns tid att vaccinera sig och få skydd, säger Anna Skogstam, Smittskydd Värmland.

Det är fortsatt lugnt läge i länet vad gäller säsongsinfluensan.

– Vi har haft tre fall under hösten och det ser inte ut att öka just nu. Epidemin brukar ta fart i mitten av december med kulmen i januari-februari. Så det finns fortfarande tid att få skydd av vaccin, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare Smittskydd Värmland.

Region Värmland har nu öppnat en tillfällig vaccinationsmottagning i vårdcentralen i Molkom.

– Vi har ringt upp de som är 70 år eller äldre som sedan tidigare blivit bokade för vaccination till andra vaccinationsmottagningar i länet. Nästan alla har tackat ja till en vaccinationstid i Molkom och nu öppnar vi för tidsbokning för alla som rekommenderas vaccination, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccinationsmottagningarna.

Det finns ännu tid att skydda sig mot årets virussjukdomar enligt Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland.
Det finns ännu tid att skydda sig mot årets virussjukdomar enligt Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Tvätta händerna

Det finns heller inga rapporter som stora utbrott av vinterkräksjukan i länet.

– Det är inte ett stort problem just nu och vi ser inga utbrott inom vård- och omsorg eller på skolor, säger Anna Skogstam.

Hon skickar ändå med att det är viktigt med handhygien.

– Viruset som orsakar vinterkräksjuka dödas inte optimalt med handsprit, utan det är tvål och vatten som gäller. Så viktigt att tvätta händerna.

Spridning av RS-virus

Vad gäller RS-virus så har spridningen kommit i gång i samhället.

– Vi hade 14 inrapporterade fall förra veckan så vi har redan haft en epidemistart. Spridningen är igång och cirkulerar i både länet och Sverige i övrigt, säger Anna Skogstam.

För att minska smittspridningen och skydda små barn, som kan bli allvarligt sjuka av viruset, gäller det att begränsa umgänget.

– De som är sjuka ska stanna hemma och inte umgås med andra. Och har man barn upp till två år, och barn under sex månader särskilt, ska man vara ännu mer försiktig hur man umgås, fortsätter hon.

Artikeltaggar

Anna SkogstamInfluensaMolkomRegion VärmlandSmittskydd VärmlandVaccinationVårdVård och omsorgVårdcentralerVinterkräksjukan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.