Snön har ännu inte lagt sig över vägarna.
Trots det finns det en fara som måste tas i beaktning – halkan.
– För att minimera risken för olycka är det viktigt att som bilist anpassa körningen, säger Carl Magnusson på Trafikverkets hemsida.
Både vid bron över Klarälven vid Värnäs och på väg 61 i Charlottenberg har det under natten varnats för halkrisken, det ska vara underkylt på båda platserna – och fler platser förväntas det bli halt på.
När det fortfarande är snöfritt på vägarna är det fler som ignorerar väglagets förhållande.
Detta kallas även den ”svarta halkan” – med andra ord den som inte syns och kommer blixtsnabbt när fukten fryser till is.
Så hanterar du halkan
För att inte sätta sig själv eller någon annan i fara, finns det saker att tänka på. NWT har ställt frågan till polisen i polisregion Bergslagen:
– Det viktigaste att tänka på är farten framförallt, det är farten som dödar. Men sen ska man tänka på att ha bra däck, bra belysning och hålla avståndet till fordonet framför.
Titta – första snön har kommit i VärmlandCarl Magnusson, enhetschef för underhåll på Trafikverket, förklarar på myndighetens hemsida:
– Nu skiftar väglaget snabbt. Vi halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget. Men för att minimera risken för olycka är det viktigt att som bilist anpassa körningen, till exempel hastigheten, efter väglaget och andra förutsättningar som gäller här och nu.
Fakta: Goda råd till trafikanter
Fakta: Goda råd till trafikanter
Trafikverket lyfter fem goda råd för förare att ta med sig:
- Hur ser det ut på vägarna? Uppdatera dig via webben eller radio.
- Anpassa hastigheten efter väglaget.
- Håll extra avstånd till fordonet framför.
- Visa hänsyn och ta det lugnt.
- Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägarna. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av fordon.