Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar Johan Östling restaurang Skärgårdsudden: ”Smör, grädde och kärlek”

Publicerad:
Det har gått fort från tanke till skrivna kontrakt. Det blir ett nytt kapitel i livet för kompanjonerna Johan Östling och Gith Arnoldsson.
Det har gått fort från tanke till skrivna kontrakt. Det blir ett nytt kapitel i livet för kompanjonerna Johan Östling och Gith Arnoldsson. Foto: Carl Edlom

Från lapp på luckan med humorshowen "Värmländsk voodoo" i Göteborg till julbord vid barndomens strandbad.

Nu inleder underhållaren Johan Östling ett nytt kapitel i livet när han tillsammans med Gith Arnoldsson öppnar restaurangen Skärgårdsudden på Hammarö.

Julstämningen börjar klättra in i väggarna. Julstjärnor ska hängas upp och Johan Östling värmer på glögg och pratar yvigt om handrullade köttbullar samtidigt som han nickar i takt till musiken från "Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton". Novembermörkret kommer snart att få lämna plats för decembers julyra och Johan Östling och kompanjonen Gith Arnoldsson kommer snart att slå upp portarna – inte bara till ett nytt kapitel i livet – utan även till restaurangen Skärgårdsudden.

– Där har vi Hästviken, där har vi Lars Lerins hus och där har vi min barndoms badplats. Och längre ut har vi öppna Vänern, där går det dyningar som på de stora haven.

Johan Östling blickar ut över vattnet som breder ut sig utanför fönstret. Restaurangen ligger på Mörudden på Hammarö och alldeles bredvid ligger en gästhamn och strax bakom en camping. Han och Gith Arnoldsson har träffats genom Johan Östlings sambo Charlotta Ström, och drömmen om att driva en restaurang tillsammans har rusat från idé till genomförande.

– Jag kände de tidigare ägarna, berättar Gith Arnoldsson som efter drygt 30 år i försäkringsbranschen sa upp sig för att hitta en annan riktning i livet.

– Jag sa upp mig innan jag hade någon plan för vad jag skulle göra, fortsätter hon och verkar fortfarande lite tagen av sitt eget mod.

– Men så var jag här på restaurangen, som då hette Udden, och lunchade. "Säg till om ni behöver hjälp", sa jag och någon vecka senare fick jag rycka in när en servitör inte kunde komma till jobbet.

Hon började förhöra sig lite om hur ägarna tänkte sig framtiden och fick veta att de gick i tankar om att sälja vidare verksamheten.

– Jag kände direkt att jag var intresserad!

I september fick Johan Östling höra Gith Arnoldssons planer på att ta över restaurangen på Mörudden.
I september fick Johan Östling höra Gith Arnoldssons planer på att ta över restaurangen på Mörudden. Foto: Carl Edlom

När så Johan Östling fick nys om hennes planer kändes det självklart att han skulle haka på – trots att ingen av dem hade någon som helst erfarenhet av att driva restaurang. Det här var i september och kontraktet skrevs på den 1 november så allt har gått snabbt.

– För mig kändes det så rätt, förklarar Johan Östling.

– Trots att jag ju redan har tusen saker att göra!

På TV4 rullar den senaste säsongen av "Hela Sverige bakar" som Johan Östling programleder med Tina Nordström och tidigare i veckan uppträdde han och parhästen Björn Ling på Lorensbergsteatern i Göteborg med humorföreställningen "Värmländsk voodoo". Det var lapp på luckan och Johan och Björn hälsades välkomna av medlemmar ur humorgänget Galenskaparna, som Johan Östling beskriver som en stor inspirationskälla. 14 föreställningar återstår av turnén, bland annat tre datum på Scalateatern i Karlstad.

– Mitt i allt kastar jag mig in i en ny bransch. Det är Göran Kropp-varning på det, säger Johan Östling och förser sig med fikabröd.

Göran Kropp var en svensk bergsbestigare som kallades "äventyrsrockstjärna".

– Men chansen var för bra för att inte ta, det är sjukt kul det här.

Julstämningen ska på plats inför öppningen nästa vecka.
Julstämningen ska på plats inför öppningen nästa vecka. Foto: Carl Edlom

"En omfamnade, go känsla”

Mycket har hunnits med under de drygt två veckor som Gith Arnoldsson och Johan Östling har varit ägare till restaurangen. Lokalen har målats om – från vitt till en grå nyans som "bättre ska lyfta fram naturen utanför", förklarar Johan.

– Jag hade gjort upp med min bakgrund och flyttat tillbaka till Hammarö sedan en tid och trivs så in i helsike bra här.

Han pekar med tummen över ryggen och säger att han bor någon kilometer från restaurangen. Med en nick framåt, mot Vänerutsikten, berättar han om barndomens somrar på sandstranden utanför fönstret.

– Jag har badat mig fördärvad här ute, ler han.

Både Gith Arnoldsson och Johan Östling har tårna djupt förankrade i trakten, Gith berättar om hur hennes far brukade fiska mellan klipporna som skymtar utanför.

– Där ser du en bild på pappa när han fiskar, säger Gith och pekar mot en av de många fotografierna på väggen.

– "Hemtrevligt" är vårt tema vad gäller inredningen, fortsätter hon och Johan berättar glatt att de lyft in en flygel i lokalen.

– På inredningsspråk kallas det "eklektisk stil", det är min sambo Charlotta som hjälpt oss med stilen. Vi vill att det ska vara en omfamnade, go känsla. Det känns extra fint i hjärtat att vi båda har så stark koppling till den här platsen.

Mycket återstår att få ordning på, inte minst allt administrativt med bankärenden och kassasystem att sätta sig in i.

– Vissa nätter har det blivit väldigt lite sömn, jag har legat med panik över saker som måste lösas, medger Johan.

– Vi öppnar om en vecka och det är en hel del saker som ska vara fixade tills dess. Men det känns lugnt.

Han ler, inte alltför övertygande.

– Igår rullade vi köttbullar med kocken, säger Gith. Det var första gången det luktade mat här inne. En fin känsla.

– Det var ett av de första besluten vi tog, skjuter Johan in, det ska vara handrullade köttbullar. Det var som att kliva in i tomtens verkstad här igår! Det rullades köttbullar från morgon till kväll. Vi i Sverige går igång på klämdagar, att grilla på sommarn och handrullade köttbullar. Viktiga saker.

De startar verksamheten med julbord, den 23 november dukar de upp det första.

– Vi längtar efter att få ta emot gästerna och sedan få känna att folk går nöjda härifrån, säger Gith Arnoldsson.

– Kanske att vi är lite övertända, det blir svårt att lämna gästerna i fred, skrattar Johan.

De har båda barndomsminnen från strandkanten utanför restaurangen.
De har båda barndomsminnen från strandkanten utanför restaurangen. Foto: Carl Edlom

Ny humorshow med Björn

Utöver scen- och tv-uppdragen har Johan Östling gjort barnböcker om bagaren Bobo och tillsammans med Björn Ling gör han även podcasten "Fem i top", här om dagen släpptes avsnitt 209. Att han nu adderar restaurangägare till sin profil, hindrar inte kommande projekt.

– När vi i mitten av december har turnerat klart med "Värmländsk voodoo" kommer vi att ha kört 130 föreställningar runt om i landet. Efter det ska jag och Björn göra en ny föreställning som får premiär nästa år, så jag kommer att fortsätta att stå på scenen och skoja ett bra tag framöver. Men nu får jag välja mina övriga uppdrag med mer omsorg.

Han tittar upp i taket och verkar gå igenom kalendern i huvudet.

– Tidsmässigt funkar det hyfsat bra med restaurangen, vi kör julen och sedan i januari får vi göra en plan för hur vi ska ta oss an våren och sommaren. Sommartid blir ju restaurangen dubbelt så stor med terrassen.

Han berömmer Giths administrativa kunskaper, de delar upp arbetsrollerna sinsemellan.

– Själv känner jag mig mer som en clownen Manne i sammanhanget, vi har olika roller.

– Vi har olika erfarenheter och kompletterar varandra, samtidigt som det är skönt att vara just två eftersom det är så nytt för oss, menar Gith.

En flygel har fått ta plats i ena hörnet av lokalen.
En flygel har fått ta plats i ena hörnet av lokalen. Foto: Carl Edlom

Dansband och stand up

Musik kommer att få ta plats i lokalen. De nämner quiz, trubadurer och jazztrios som komplement till maten.

– Kanske vi ska ta hit dansband? Köra bryggdans. Det finns ju inte många ställen kvar som kör det. Och stand up? Det finns tusen idéer! Men musiken ska vara till maten, det är maten som styr. Till en början i alla fall.

Flygeln kommer att komma till användning.

– Under julborden har vi anställt min gamla musiklärare Bengt från Tingvallagymnasiet. Han är väldigt spelsugen och kommer att sitta här och spela i mån av tid. Kanske att jag rycker tag i gitarren några gånger också.

Du får bjuda in Tina Nordström för matkurser?

– I våras pratade jag faktiskt med "Sverige bakar"-gänget under inspelningen av nya säsongen om att öppna ett eget ställe. Det var innan jag visste om det här. Tinas spontana reaktion var "Nej, kasta dig inte in i det där!". Men Johan Sörberg – programmets bagare – sa: "Det är klart som faan att du ska göra det! Vi kommer och hjälper dig". Så nu har de alla lovat att hjälpa till. De besitter en enorm kunskap.

Två kockar finns med i båten och maten ska vara robust utan krimskrams.

– Det blir ingen vispad wasabikräm med sjögräs, kan jag säga. Det blir mer "riktig" mat, säger Johan.

– Maten ska inte vara några konstigheter, fyller Gith på.

– Det ska vara bra, men det behöver inte vara elegant. Genuint med riktiga smaker – mat gjord med smör, grädde och kärlek, konstaterar Johan och Gith ler i samförstånd.

Artikeltaggar

FiskeFöreställningarGöteborgHammaröHandelHästvikenHela Sverige bakarHumorJohan ÖstlingKändisarMänskligtMat och dryckMusikNöje/KulturRestaurangerScalateaternTina NordströmTingvallagymnasietTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.