Är V ett oppositionsparti?

Politik
PUBLICERAD:
Man kan anta att Socialdemokraternas idoga upprepande av att V är ett oppositionsparti har med Centerpartiets del i styret att göra, skriver Alexander Torin, Erik Nilsson och Niklas Wikström.
Foto: Joachim Lagercrantz
Vänsterpartiet är inte en fri kraft i opposition vad än de eller deras samarbetsparter kallar dem, skriver Alexander Torin, Erik Nilsson och Niklas Wikström.

Svar till Parvane Assadbegli med flera (NWT 7/11)

Vänsterpartiet i Karlstad skriver att de kommer agera som ett oberoende och rött oppositionsparti som står utanför alla konstellationer, helt frikopplade från det nya rödgröna styret. Detta stämmer naturligtvis inte.

Socialdemokraterna har tagit av sitt eget utrymme och delat ut platser till Vänsterpartiet i samtliga nämnder – en ledamot och en ersättare – och dessutom tilldelat Vänsterpartiet, ett litet parti med fyra mandat, både en kommunalrådspost och en politisk sekreterare. Inget annat parti i opposition kommer i närheten av den tilldelningen i relation till sin storlek.

Det hela leder oss till det uppenbara, nämligen att Socialdemokraterna har köpt Vänsterpartiets lojalitet. Det är logiskt att dessa båda kommer bra överens, listan över saker som socialdemokrater och vänsterpartister kan enas kring kan göras lång. Märkligare är att Centerpartiet, som tidigare profilerat sig som ett borgerligt parti, har gjort upp med Socialdemokraterna om att ingå i styret i både Karlstad och i regionen.

Man kan anta att Socialdemokraternas idoga upprepande av att V är ett oppositionsparti har med Centerpartiets del i styret att göra, som ett sätt att försöka få dessa nyblivna kamrater att framstå som en helt separat del av det politiska maskineriet. På riksnivå har Centerpartiet varit väldigt tydliga med att de drar en röd linje mot Vänsterpartiet och på lokal nivå finns flera tongivande centerpartister som inte tycker att en vänstersväng är vad Centerpartiet ska ägna sig åt. Ändå har de hamnat här och det ska bli mycket spännande att se vad de kvarvarande centerväljarna tycker om partiets nya inriktning.

Vänsterpartiet är inte en fri kraft i opposition vad än de eller deras samarbetsparter kallar dem. De är stödhjul åt ett rödgrönt styre som saknar egen majoritet i fullmäktige och som nu får igenom sin budget tack vare Vänsterpartiets röster. Vi tvivlar på att vänstern i “opposition” kommer granska S-styret i Karlstad överhuvudtaget. Skulle de ens rösta på sin egen budget om det skulle innebära att det rödgröna styrets budget faller? Den samlade oppositionen kan ju nämligen fälla styrets budget och som tankenöt är det en spännande fråga. Om resten av partierna i opposition röstar på Vänsterpartiets budget så vinner den, så vi undrar hur Vänsterpartiet resonerar i den frågan? Vänsterns väljare vill säkert veta, och vi också, om ni verkligen är i opposition eller ej.

Alexander Torin (M)

Erik Nilsson (KD)

Niklas Wikström (L)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.