Hoppa till huvudinnehållet

Mejern Larsson (S) vill ha nordiskt råd för infrastrukturfrågor

Publicerad:
Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) frågar infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) om tidplanen för ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor.
Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) frågar infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) om tidplanen för ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor. Foto: Joachim Lagercrantz

Lars Mejern Larsson (S) vill att det bildas ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor.

– Det är oerhört viktigt. Därför har jag ställt en skriftlig fråga till infrastrukturministern om tidplanen för detta.

Det har länge varit känt att de nordiska länderna inte är de bästa på att samordna sitt arbete inom infrastruktur. Man bygger lite här och där på sin sida om gränserna, men har sällan enats om några stora gemensamma projekt.

Det är något som riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson anser bör förbättras.

– Ja, det måste till en bättre nordisk samordning för infrastrukturen. Det är alla partier i riksdagen överens om. Jag och Kjell-Arne Ottosson (KD) har drivit på för det både i riksdagen och Nordiska rådet.

– Det behöver bildas ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor. Det är oerhört viktigt.

Har utmaningar

Lars Mejern Larsson konstaterar att man i de nordiska länderna har gemensamma utmaningar och förutsättningar när det gäller transport- och infrastrukturfrågor.

– Det handlar både ur ekonomisk och mänsklig synvinkel och under pandemin blev det extra tydligt hur viktigt det är med bra kommunikationer över gränserna. Det skapar mobilitet och är viktigt både för arbete och kontakter mellan familjer.

– I Nordiska rådet har vi för några år sedan väckt frågan om ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor och vi har varit överens om behovet, men sedan det har det tyvärr inte hänt någonting.

Lyfter frågan

Därför lyfter Lars Mejern Larsson nu frågan på ministernivå.

– Den är inte minst viktig nu när vi tillsammans med Norge utreder utbyggnaden av järnvägen Stockholm–Oslo.

– Jag har nu ställt en skriftlig fråga till den nya infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) om han kan ge en tidplan för arbetet med att inrätta ett ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor.

Ministern har 14 dagar på sig att svara.

Artikeltaggar

Andreas CarlsonInfrastrukturJärnvägKristdemokraternaLars Mejern LarssonNordiska rådetNorgeOsloSamhälleSocialdemokraternaStockholmTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.