Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske ministerns första tid: ”Som att gå in i en torktumlare”

Publicerad:
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med sin jaktlabrador Sam. ”Jag är värmlänning i själ och hjärta och kommer alltid att vara det.” Foto: Tommy Pedersen

Nye landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) fortsätter att ha Karlstad och Värmland som bas:

– Jag är värmlänning i själ och hjärta och kommer alltid att vara det.

Nu vill han se mer svensk mat och försvara svenskt skogsbruk i EU.

Den 18 oktober blev kristdemokraten Peter Kullgren ny landsbygdsminister. Nu är han hemma i Karlstad och träffar NWT i Mariebergsskogen tillsammans med sin jaktlabrador, åttaårige Sam, som glatt hälsar och viftar på svansen.

Precis som under tiden som KD:s partisekreterare kommer Peter Kullgren att ha sin bas i Karlstad, där han har sin familj.

Hur har den första tiden i regeringen varit?

– Det var någon som sa att det är som att gå in i en torktumlare och det är lite så, säger Peter Kullgren med ett skratt.

Han fortsätter:

– Det blir naturligtvis många intryck. Jag har inte jobbat i regeringskansliet tidigare, men sedan är det klart att politikområdet är bekant.

Han säger att han fokuserat på Kristdemokraternas landsbygdspolitik de senaste 18 månaderna. Men nu är arbetsområdet betydligt större.

– För det första är hela landets landsbygdspolitik mer jordbruk, fiske och jakt på mitt bord. Men inte bara det, utan det är ju också ett område som är väldigt stort i Europapolitiken.

Han berättar att han sitter i ministerråden för jordbruk och fiske.

– Det är lite omtumlande i början, men framför allt är det otroligt kul att få möjligheten att vara med och påverka på ett annat sätt, säger han om regeringsarbetet.

Ett av Peter Kullgrens mål som landsbygdsminister är att öka Sveriges självförsörjningsgrad när det gäller mat.
Ett av Peter Kullgrens mål som landsbygdsminister är att öka Sveriges självförsörjningsgrad när det gäller mat. Foto: Tommy Pedersen

I regeringen ingår även Moderaterna och Liberalerna och trepartiregeringen har Sverigedemokraterna som ett stort stödparti.

– Det är också en omställning. Jag har agerat i opposition i åtta år. I en regering så pratar man för hela regeringen och behöver ha gemensamma uppfattningar.

Vad vill du åstadkomma de här fyra åren?

– Ett långsiktigt övergripande mål för jordbrukspolitiken är att vi ska öka konkurrenskraften för det svenska jordbruket och därigenom att vi ökar andelen mat som vi producerar själva. Det har den senaste tidens oroligheter i världen visat att det behövs ganska små störningar för att livsmedelskedjan ska brytas på ett sätt som ganska snabbt kan bli allvarligt för oss.

Hur kommer man att märka att du är landsbygdsminister på den värmländska landsbygden?

– På samma sätt som i övriga landsbygder, hoppas jag, jag är ju statsråd för hela Sverige. Jag hoppas att man i de här sektorerna ska känna att man har en regering som prioriterar de här frågorna, både jordbruket och skogsbruket, men också jakten och fisket. Sedan är jag värmlänning i själ och hjärta och kommer alltid att vara det.

Han hoppas kunna träffa värmländska lantbrukare även i sin nya roll.

Peter Kullgren vill värna det svenska skogsbruket i EU.
Peter Kullgren vill värna det svenska skogsbruket i EU. Foto: Tommy Pedersen

Är det något konkret du kan säga att ”det här ska jag ha uppnått” inför nästa val, något som inte är verklighet i dag?

– Målet är att vi ska se att nu har vi gått från 50 procents självförsörjning till, jag vågar inte säga någon siffra, men en högre grad av självförsörjning vad gäller livsmedel när vi kommer ur den här mandatperioden. Att vi har värnat det svenska skogsbruket, primärt inom EU.

Svenskt skogsbruk är omdiskuterat och har fått kritik från EU.

– Vi är ganska unika i de norra delarna kring hur vi bedriver vårt skogsbruk och det är något vi måste bli bättre på att förklara för övriga europeiska nationer, att man inte kan jämföra ett trakthyggesbruk med hur man skövlar skog i andra delar av världen.

Hur tänker du att man ska kunna förena att bo och verka på landsbygden med klimatmålen?

– Man gör bort sig om man bedriver en miljöpolitik som slår undan benen på svenskt jord- och skogsbruk. Vi har ett av de klimatbästa jordbruken i världen. Den svenska skogen tar upp lika mycket koldioxid i princip som Sveriges totala utsläpp.

Han säger att landsbygden är avgörande för industrins omställning, genom nya drivmedel och teknikutveckling. Samtidigt har regeringen beslutat att minska reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå, vilket ökar Sveriges fossila utsläpp med runt tio procent, enligt Naturvårdsverket.

– Den dagen vi kan producera biodrivmedel i Sverige, då vi slipper importera stora delar av världens produktion av biodrivmedel till Sverige så finns det nog inte någon regering som inte tycker att det skulle vara bra.

Men han menar att dagens regler ger orimliga priser.

– Att följa den nivå som EU har tror jag är ganska logiskt.

Landsbygdsminister Peter Kullgren pekar på omställning av industrin och bättre möjligheter att ladda elbilar som vägar till minskade klimatutsläpp.
Landsbygdsminister Peter Kullgren pekar på omställning av industrin och bättre möjligheter att ladda elbilar som vägar till minskade klimatutsläpp. Foto: Tommy Pedersen

Samtidigt kan klimatförändringarna drabba jord- och skogsbruk hårt. Värmeböljan 2018 innebar att det värmländska jordbruket förlorade hundratals miljoner och även skogsbruket drabbades av miljonförluster. En studie visar att ett varmare klimat gjorde värmeböljan mer än dubbelt så sannolik.

Vilken politik vill du bedriva för att få ner utsläppen så att man ska kunna bedriva ett lantbruk som ger avkastning?

– Att göra de stora teknikkliven, inom stålindustrin är det fullständigt avgörande, och vi har aldrig satsat så mycket på laddinfrastruktur som vi gör i den här budgeten.

Han nämner även regeringens satsning på ny kärnkraft.

Det ligger tio år bort och utsläppen behöver minska snabbare.

– Om vi inte börjar nu så kommer vi aldrig att komma ikapp.

Artikeltaggar

EkonomiEUJordbrukKarlstadKlimatKristdemokraternaLandsbygdLiberalernaMariebergsskogenMiljöModeraternaPeter KullgrenPolitikSkogsbrukSverigedemokraternaUtsläppVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.