Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Grums behöver en stark opposition

Publicerad:
Vi Moderater ställer oss positiva till att inte höja arvodena förutsatt att S väljer att fördela först vice ordförandeplatserna till oppositionen, skriver Ulrika Jacobs med flera.
Vi Moderater ställer oss positiva till att inte höja arvodena förutsatt att S väljer att fördela först vice ordförandeplatserna till oppositionen, skriver Ulrika Jacobs med flera. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Är man del av ett presidium och har tid att lägga så är det enkelt att jobba fram saker i tid. Men när man får handlingarna på bordet på beslutsmötet då kan inte ens vi trolla med knäna, skriver Ulrika Jacobs med flera.

Svar till Socialdemokraterna Grums (NWT 10/11).

Det finns ett talesätt som vi Moderater anammat i Värmland genom åren, det lyder ”Är man stor får man vara snäll”. Detta talesätt appellerar inte till nuvarande Socialdemokraterna i Grums, vare sig efter förra valet när man var stora eller nu när man krymper. Det fanns dock en tid då man genom ett ”handslag” gjorde gällande att vice ordförandeplatserna skulle gå till oppositionen, men det var då det. Vi hoppas att Vänsterpartiet har ett undertecknat dokument om sina uppgörelser med S, för orden tynar snabbt.

Vi Moderater ställer oss positiva till att inte höja arvodena förutsatt att S väljer att fördela först vice ordförandeplatserna till oppositionen.

Anledningen till detta är framförallt de demokratiska perspektiven, då det är lättare att driva oppositionspolitik om man får del av den ekonomiska utdelningen för att avsätta tid för detta. Våra 300 oppositionstimmar per år att fördela på samtliga partier som inte ingår i styret ger inte mycket tid och utrymme att bedriva politiskt arbete.

Så skriver du en debattartikel

Jämfört med Socialdemokraternas heltidsråd samt deras övriga cirka 50 procent fördelat på diverse ordförande och vice ordförandeuppdrag. Det vill säga cirka 2500-3000 arvoderade timmar till S.

I de flesta kommuner finns någon form av oppositionsråd, till skillnad från Grums kommun där S roffar åt sig allt och endast delar ut de platser som lagen kräver. Så varför det önskades inför förra valet torde väl vilken politiskt engagerad person som helst kunna lista ut.

En annan bidragande orsak till varför presidieplatser är av värde är just för att kunna delta i gott arbete för just innevånarna i Grums och kommunen själv. Det må vara så att cirka 45 procent av innevånarna röstade på S i kommunvalet, men 55 procent gjorde det inte.

I frågan om sena budgetar så kommer ytterligare en orsak. Är man del av ett presidium och har tid att lägga så är det enkelt att jobba fram saker i tid. Men när man får handlingarna på bordet på beslutsmötet då kan inte ens vi trolla med knäna.

Nåväl, om fyra år är det val.

Ulrika Jacobs

Alex Jacobs

Judith Kisch

Per Fransson

Lena Strid

Karl Martinsson

Moderaterna i Grums

Artikeltaggar

BudgetarDebattGrums kommunJudith KischModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaValVänsterpartiet