Hoppa till huvudinnehållet

Per-Ola Olsson: Klimatet kräver mer kapitalism

Publicerad:
Visst för att befolkningsökningen gör att de totala utsläppen ökar, men det är likväl en fantastisk utveckling, skriver Per-Ola Ohlsson.
Visst för att befolkningsökningen gör att de totala utsläppen ökar, men det är likväl en fantastisk utveckling, skriver Per-Ola Ohlsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Nyligen deklarerade klimataktivisten Greta Thunberg att hon vill avskaffa kapitalismen. Hon var dock inte lika tydlig med vad hon ville se i stället. Lösningarna lyste med sin frånvaro.

Thunberg, precis som majoriteten av hennes meningsfränder, slutar prata just där samtalet borde börja. Den röda tråden i deras resonemang verkar vara att naturen ska ges mänskliga rättigheter samtidigt som människornas rättigheter är mindre självklara, eller till och med ska sättas på undantag. Minskat välstånd, gärna i kombination med att ta ännu mer av människors pengar och frihet, är enda sättet att rädda världen.

Miljö- och klimatrörelsen har fel. Vänsterpolitik och avskaffad kapitalism räddar inte någonting alls. Varken människor eller miljö. Dels för att en politik som tvingar medelklassen att sänka sin standard och arbetarklassen att avstå sina drömmar om framtiden aldrig kommer vinna någon legitimitet, dels för att det i sak är fel.

Framgången ligger i stället i att uppskatta det vi åstadkommit, se framtiden an och att fortsätta utvecklas, förbättra och förfina. Och det går tvärtemot vad miljöaktivisterna påstår riktigt bra för oss. Sedan millennieskiftet har vi globalt minskat barnadödligheten med en tredjedel och dödsfallen på grund av föroreningar med en femtedel. Vi har dessutom halverat fattigdomen och ökat livslängden.

Runt år 1900 brann cirka 4,5 procent av landytan varje år. År 2021 var siffran 2,5 procent. 1980 var snittförbrukningen för en svensk bensinbil 1,01 liter per mil och 0,88 per mil för en dieselbil. 2019 var motsvarande siffror 0,58 respektive 0,52.

Svälten har förvisso ökat lite igen. Här går det inte att bortse från hur gröna rörelser i väst försöker ”rädda” fattiga genom att förmå dem att avstå sådant som byggt vårt välstånd. Till exempel växtskyddsmedel och mineralgödsel. Erfarenheten visar på goda resultat när de gröna talar för döva öron. Till exempel sparar sydafrikanska bönder tack vare genmodifierade grödor tre veckors manuellt ogräsrensande per år. Vilket ger fler barn, framför allt flickor, bättre möjligheter att utbilda sig.

Vi har dessutom för första gången under mänsklighetens historia vänt trenden och minskat vårt uttag av 68 av 72 olika naturresurser. Likadant är det med växthusgaser. På global nivå har per capita utsläppen av växthusgaser minskat sedan 2012. De beräknas därtill minska ytterligare.

Visst för att befolkningsökningen gör att de totala utsläppen ökar, men det är likväl en fantastisk utveckling. Därtill ska vi minnas att framstegen inte kommit till genom nedväxt och avskaffad kapitalism. Det är tvärtom kapitalism och välstånd som möjliggjort dem.

Allt har under årens lopp inte blivit rätt men en förutsättning för utveckling är ett system som låter människor göra både rätt och fel. Inte ett system som inte låter människor göra något alls. Vi behöver alltså inte kasta kapitalismen överbord och minska vårt välstånd och standard för att rädda klimatet. Vi behöver i stället göra mer av det vi redan gör.

Artikeltaggar

BarnGreta ThunbergKlimatMänskliga rättigheterMiljöSigneratUtsläpp