Hoppa till huvudinnehållet

De storsatsar på Säffle – möt paret som gör att stan väcks till liv igen

Publicerad:
Tanja och Björn Henningsson har blivit Säffles största privata fastighetsägare med 19 hus, 250 lägenheter och ett stort antal centralt belägna affärslokaler via bolaget Byälven fastigheter. Här tillsammans med Emelie Wallberg som är administratör och fastighetsskötare framför det fina centrumhuset vid torget där bland annat anrika Holgers konditori är beläget.
Tanja och Björn Henningsson har blivit Säffles största privata fastighetsägare med 19 hus, 250 lägenheter och ett stort antal centralt belägna affärslokaler via bolaget Byälven fastigheter. Här tillsammans med Emelie Wallberg som är administratör och fastighetsskötare framför det fina centrumhuset vid torget där bland annat anrika Holgers konditori är beläget. Foto: Christer Wik

För tre år började Björn och Tanja Henningsson köpa fastigheter i Säffle. Många var slitna och hade både tomma lägenheter och lokaler.

Nu är de stans största privata fastighetsägare med 250 lägenheter, renoverar för fullt och har fyllt nio tomma centrumlokaler.

– De är det bästa som har hänt Säffle centrum på länge, säger Dag Rogne (C).

Vi träffas en regnig novemberförmiddag på det klassiska konditoriet Holgers vid torget i Säffle. Lokalerna ingår i en av många centrumfastigheter som Björn och Tanja Henningsson har köpt.

Vi sitter bland fina ljuskronor på övervåningen som stod klar i augusti efter en större renovering. Omkring oss fylls borden av många fikasugna kunder.

– Holgers är ett så fantastiskt trevligt konditori. Det finns få sådana genuina ställen kvar i landet och vi ville verkligen rusta upp de här lokalerna.

– Vi ska även göra en utbyggnad i markplanet genom att glasa in en port och det blir samtidigt en toalett där, säger Björn Henningsson.

Björn och Tanja Henningsson är mycket förtjusta i Holgers konditori och har nyligen renoverat övervåningen. Snart väntar en utbyggnad av markplanet. Delägaren Caroline Augustsson är mycket nöjd med detta.
Björn och Tanja Henningsson är mycket förtjusta i Holgers konditori och har nyligen renoverat övervåningen. Snart väntar en utbyggnad av markplanet. Delägaren Caroline Augustsson är mycket nöjd med detta. Foto: Christer Wik

Han och Tanja lyser av energi och paret har jobbat inom fastighetsbranschen under ett antal år och de har gjort det med stor framgång.

– Det började med att jag köpte ett äldre flerfamiljshus i Hasslerör utanför Mariestad och det fortsatte sedan med att vi under några år köpte ytterligare ett antal hus i Mariestad samt 100 lägenheter i Töreboda, säger Björn Henningsson.

Gick pilotutbildning

Han är uppväxt på en gård mellan Dals Rostock och Mellerud och senare utanför Gullspång när familjen flyttade till en större gård där.

– 20 år gammal reste jag till Phoenix i USA och utbildade mig till pilot och därefter arbetade jag under 18 år i olika delar av världen, bland annat i Sydamerika, arabvärlden och Belgien och var under många år chefspilot hos bolaget Swiftair.

2009 träffade han Tanja i Göteborg och de blev snabbt ett par.

– Jag föddes i Solna, men flyttade som baby med mina finska föräldrar tillbaka till Finland, först till Jyväskylä och sedan till Pargas utanför Åbo. Dessutom bodde vi några år i Frankrike, USA, Danmark och Sverige eftersom min pappa jobbade som kärnfysiker.

Pluggade i Göteborg

– Jag läste senare en bachelor i management på universitetet i Helsingfors och valde att ta min avslutande masterexamen på Handelshögskolan i Göteborg och det var då jag och Björn träffades, säger Tanja Henningsson.

Hon fick jobb hos en stor sko- och klädimportör i Göteborg och Björn pendlade till jobbet som pilot i Belgien. Men det var slitsamt med ett långdistansförhållande.

– Ingen av oss var egentligen så sugna på att bo i Göteborg och därför bestämde vi oss för att flytta till Mariestad och det var den store fastighetsägaren där, Bengt Roos, som föreslog att jag skulle ge mig in i fastighetsbranschen, säger Björn Henningsson.

Byälven fastigheter har renoverat många centrumhus invändigt och här har man även börjat att göra det utvändigt. Här visar Björn Henningsson fastigheten Smedjan 4 på Sundsgatan.
Byälven fastigheter har renoverat många centrumhus invändigt och här har man även börjat att göra det utvändigt. Här visar Björn Henningsson fastigheten Smedjan 4 på Sundsgatan. Foto: Christer Wik

Som mest ägde paret 82 lägenheter i Mariestad som de renoverade, men efter några år ville de ha en ny utmaning och sålde därför hela beståndet där, medan man har behållit sitt bestånd i Töreboda.

Tipsades om Säffle

– Min bästa kompis är företagare i Brålanda och det var han som tipsade om att det fanns en hel del hus i Säffle centrum som gick att utveckla. Så vi åkte hit 2019 och konstaterade att så var det verkligen, säger Björn Henningsson.

Under ett antal år hade bristande underhåll gjort att många av centrumbyggnaderna hade börjat förfalla och ett stort antal lokaler stod tomma. Det var en trist syn att se.

Men in kom Björn och Tanja med en väldig energi och många idéer.

– Vi lyckades efter lite förhandlingar och mäklarhjälp köpa tre hus med totalt 17 lägenheter och blev direkt otroligt väl mottagna av alla, både av hyresgäster, övriga Säfflebor och kommunen, säger Tanja Henningsson.

Paret Henningsson har även köpt Svaneholms herrgård där de bor och trivs väldigt bra och har sitt kontor. De driver också uthyrningen av de 18 rum som finns i de två flyglarna.
Paret Henningsson har även köpt Svaneholms herrgård där de bor och trivs väldigt bra och har sitt kontor. De driver också uthyrningen av de 18 rum som finns i de två flyglarna. Foto: Jenni Jansson

Någonstans skulle ju hon och Björn själva bo och efter lite kontroll av lediga bostäder såg de att anrika Svaneholms herrgård var till salu.

– Det hade den varit länge och vi åkte dit och blev helt förälskade. Den var en vacker kväll och solen gick ner över sjön Mellan-Svan och då bestämde vi oss för att slå till, säger Björn Henningsson.

Renoverade herrgården

Sedan dess har de renoverat herrgården och inlett uthyrningen av rummen i de två flyglarna.

– Totalt finns det 18 rum och de har varit helt fullbokade i sommar. Vi samarbetar med restaurangen Gyllene svanen när det gäller maten och har dessutom haft två bröllop i den stora herrgårdsparken som vi även håller på att rusta upp.

– Och kontoret för vårt fastighetsbolag Byälven fastigheter har vi också i herrgården samtidigt som vi har ett mindre kontor i Säffle, säger Tanja Henningsson.

– Och jag ska starta en sjöflygskola där, säger Björn Henningsson som fortfarande arbetar som pilot och jobbar med pilotutbildning över hela världen.

Tanja och Björn Henningsson har via sitt bolag Byälven fastigheter renoverat ett stort antal lägenheter i Säffle. Här ses en av dem som nyligen har färdigställts.
Tanja och Björn Henningsson har via sitt bolag Byälven fastigheter renoverat ett stort antal lägenheter i Säffle. Här ses en av dem som nyligen har färdigställts. Foto: Christer Wik

Paret Henningsson som älskar Svanskog kavlade verkligen upp ärmarna efter köpet av sina första bostäder i Säffle.

– Ja, i början gjorde vi allt själva, allt från renovering till uthyrning av lägenheter och lokaler och våra intäkter lade vi på köp av fler fastigheter här i Säffle.

– Samtidigt hade vi med oss ganska bra med kapital från försäljningen av flerbostadshusen i Mariestad som vi sålde i rätt tid när priserna var som högst, säger Björn Henningsson.

Ett bra team

Paret arbetar bra tillsammans och har båda sina starka sidor.

– Jag hittar alla affärer som jag tycker att vi bör genomföra, säger Björn.

– Och jag reder ut alla detaljer och ser att de blir av, konstaterar Tanja med ett leende.

Under de senaste åren har Byälven fastigheter växt via ytterligare två stora affärer i Säffle och man är numera det klart största privata fastighetsbolaget i staden.

– Totalt äger vi nu 19 flerbostadshus med runt 250 lägenheter och två tredjedelar av husen är belägna i Säffle centrum, säger Tanja Henningsson.

Inger Cornman driver frisörsalongen Boys & Girls i centrala Säffle tillsammans med sonen Nicholai. Nu har deras lokal fördubblats och de ska anställa mer personal. ”Tack vare Björn och Tanja har det blivit liv överallt här i centrum igen”, säger hon.
Inger Cornman driver frisörsalongen Boys & Girls i centrala Säffle tillsammans med sonen Nicholai. Nu har deras lokal fördubblats och de ska anställa mer personal. ”Tack vare Björn och Tanja har det blivit liv överallt här i centrum igen”, säger hon. Foto: Christer Wik

Mycket har hänt och kommer att hända med dessa hus som även innehåller många lokaler längs centrumgatorna.

"Var i dåligt skick”

– Ja, det var totalt 26 tomma lägenheter i husen och många av dem var i dåligt skick och hade inte renoverats på mycket länge. Det var även ett stort antal lokaler som stod outhyrda och det gav ju verkligen ett tråkigt uttryck i stan.

– Nu har vi renoverat ett stort antal lägenheter och bara fyra, fem återstår att hyra ut. Samtidigt har vi fyllt nio lokaler med nya verksamheter med allt från en närbutik och en kampsportklubb till ett konstgalleri och tre kontor, säger Björn Henningsson.

”Blivit liv överallt”

Och hos frisören Boys & Girls vid torget har man fått dubbelt så stora lokaler genom att en vägg har slagits ner.

– Det har blivit fantastiskt bra och nu ska vi anställa två personer till när vi har fått mer plats. Tack vare Björn och Tanja har det blivit liv överallt här i centrum igen, säger Inger Cornman som äger företaget tillsammans med sonen Nicholai.

Den 1 december öppnar Jeje’s gym i en av Tanja och Björn Henningssons lokaler längs Östra Storgatan. Det är Jimmie Edvinsson och hans bror Jesper som satsar. Sedan tidigare har de ett gym även i Åmål.
Den 1 december öppnar Jeje’s gym i en av Tanja och Björn Henningssons lokaler längs Östra Storgatan. Det är Jimmie Edvinsson och hans bror Jesper som satsar. Sedan tidigare har de ett gym även i Åmål. Foto: Christer Wik

Lite längre bort, längs Östra Storgatan, pågår det arbeten i en stor lokal där Arbetsförmedlingen, Apoteket och en elfirma förr hade verksamheter. Nu har en stor gemensam yta skapats och där ska Jimmie Edvinsson och brodern Jesper öppna det nya gymmet Jeje’s inom kort.

Gör storsatsning

– Vi gör en stor satsning här i Säffle och får nästan 900 kvadratmeter i ett väldigt bra läge och öppnar den 1 december. I dagarna kommer alla nya träningsmaskiner och här kommer tre, fyra personer jobba.

– Vi har redan ett gym i Åmål och tycker att det är jättekul att få chansen att öppna även i Säffle. Det är kanonkul att Björn och Tanja gör de här satsningarna i stan och vi har redan fått 150 medlemmar till gymmet, säger Jimmie Edvinsson.

”Don´t ask what Säffle can do for you. Ask what you can do for Säffle”, står det på Aidas Valkiunas t-shirt. Han är fastighetschef på Byälven fastigheter.
”Don´t ask what Säffle can do for you. Ask what you can do for Säffle”, står det på Aidas Valkiunas t-shirt. Han är fastighetschef på Byälven fastigheter. Foto: Christer Wik

Även på Holgers konditori är man glada över renoveringen av lokalerna.

– Ja, vi är jättenöjda. Det betyder mycket för oss och tack vare dem har centrum här i Säffle börjat leva igen. Man märker att det är mycket mer liv än det var under några år, säger delägaren Caroline Augustsson.

”Bästa som hänt”

På Säffle kommun är man mycket tacksamma över den förvandling av centrum som håller på att ske.

– Det har kommit som en skänk från ovan. Björn och Tanja är det bästa som har hänt Säffle centrum på länge. Vi var länge bekymrade över utvecklingen, men nu har det verkligen vänt.

– Det lyfter hela tätorten när sådana här satsningar görs och kommunen hjälper till med stadiga inkomster genom att hyra en del av lokalerna i centrumfastigheterna till en del av våra verksamheter, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

– Detta är en nytändning för hela stan, säger näringslivschefen Pia Proper.

Har börjat ringa

Och mer är på gång.

– I takt med att det har blivit mer rörelse i centrum börjar företagen själva höra av sig och vi har ytterligare två, tre lokalavtal på gång.

– Samtidigt börjar det bli dags att renovera ett antal av våra fastigheter även utomhus när det mesta av arbetet med lägenheterna är gjort, säger Björn Henningsson.

Ni har väldigt mycket energi i ert arbete. Vilka är era drivkrafter i det ni gör?

– Vi tycker båda att det är en jättekick att få någonting att fungera och att se det färdiga resultatet. Man tänker hela tiden att det där skulle man vilja utveckla när man går runt och tittar på saker, säger Björn Henningsson.

– Ja, vi tänker ständigt ”vad kan vi göra bättre?” Och det är väldigt inspirerande när saker och ting blir bra, säger Tanja Henningsson.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenBjörn HenningssonBostad och byggenByälvenCenterpartietDag RogneFastigheterKonditorierLägenheterMariestadPia ProperSäffleSäffle kommunSvaneholms herrgårdSwiftairTanja Henningsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.