Hoppa till huvudinnehållet

Närboende rasar: ”Vi vill inte att det byggs 17 hus i Vitteby”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Ett flertal närboende protesterar mot planerna på byggnation av enfamiljshus i Vitteby.
Ett flertal närboende protesterar mot planerna på byggnation av enfamiljshus i Vitteby. Foto: Dan Enwall

Sunne kommuns planförslag för byggnation av enfamiljshus i Vitteby är inte populärt bland de närboende i området.

– Vi protesterar mot att det ska byggas ett helt nytt bostadsområde här ute, på en plats där det saknas kommunalt vatten och avlopp med mera. Vi tycker att sådan byggnation bör placeras där detta redan finns, exempelvis i anslutning till Torvnäs/Solbacka, säger Ingemar Johansson.

I början av året skrev Fryksdalsbygden om planerna på nybyggnation i Vitteby, vid Fryken cirka fyra kilometer söder om Sunne tätort. Efter ansökan från ägarna till fastigheten Vitteby 1:15 har Sunne kommun tagit fram ett förslag till detaljplan för del av fastigheten. Förslaget var ute på samråd i våras. Många synpunkter inkom varav ett flertal negativa från närboende. Planen har justerats längs vägen och har nu varit ute för granskning. Men de närboende anser fortfarande att ingen tagit deras synpunkter på allvar.

– Om det här bostadsområdet byggs påverkas naturen och omgivningarna på ett sätt som fullständighet förändrar miljön för oss som redan bor här. 17 hus innebär bortåt 60 fler personer som ska färdas till och från området. Vi har bosatt oss i en lugn och lantlig miljö men den kommer inte att finnas kvar då, säger Ingemar Johansson och fortsätter:

– Sedan kommer vi till vägen som vi sköter via en vägsamfällighet. Vi har bidrag men i huvudsak bygger detta på ideellt arbete. Detta tycker kommunen att vi ska fortsätta med trots den här ökade belastningen som blir. Och att vi ska kräva mer utdebitering om det blir ökade kostnader. Så vi som redan bor här ska lägga mer pengar på vägen.

– Jag bor vid vägen och känner redan av vibrationer från trafiken i fönster med mera. Hur ska det då bli om de här planerna blir verklighet? undrar Lasse Johansson.

– Så som planen är lagd nu kommer det också att bli stora problem med erodering, avlopp och vattenrening men det har man inte tagit någon hänsyn till, säger Lars Brisme.

En ökad trafik i området oroar många.

– Vi har hästar och rider givetvis mycket på vägen eftersom vi bor vid den. Och även Sunne ryttarförening rider här. Fler bilar i området känns inte alls bra, säger Kim Åsbom.

Anders Olsson, utvecklingsledare på Sunne kommun, säger så här:

– Vi väntar med att gå igenom svaren tills tiden för granskningen gått ut, men jag vet ju att det finns många synpunkter. I samband med samrådet i våras fick vi in synpunkter från många grannar som ifrågasätter projektet.

Kommunen har en plankonsult som gör utvärderingen av inkomna synpunkter. I den vägs synpunkterna från både närboende, länstyrelse och andra in.

– Det finns ju två samrådsskeden i en sådan här planprocess. Först samråd och sedan granskning som är det som är aktuellt nu. Efter samrådet, alltså det som vi hade i våras, då brukar det kunna bli en hel del förändringar i planen och det blev det också. Vi har ju ändrat. Men efter granskningen brukar det normalt inte bli stora förändringar. Och det får man inte heller. Måste man ändå göra det - av någon anledning - får man backa ett steg och göra om granskningen, säger Anders Olsson.

Vad säger du om kritiken från de närboende?

– Det var ju flera som var emot i våras och det har vi bemött en gång. Kommer samma synpunkter igen så kommer vi inte att hantera det på något annat sätt. Det måste framkomma andra sakliga skäl i så fall.

Vad händer nu?

– Det kommer att dröja ett par veckor innan länsstyrelsen har inkommit med sitt yttrande och först efter det kommer vår plankonsult att sammanställa allt och ta fram ett förslag till ställningstagande. Så det kommer säkert att dröja minst tre-fyra veckor innan vi har bemött synpunkterna. Och då får vi se hur vi går vidare, men jag tror ju att nästa steg kommer att bli att vi tar planen vidare till antagande. Men det beror på vilka synpunkter som kommer in.

De närboende kommer att fortsätta kämpa.

– Vi känner oss maktlösa gentemot kommunen. Men vi tänker inte ge upp. Först får vi se vad länsstyrelsen säger i den här vändan och om det behövs vänder vi oss till Mark- och miljödomstolen, säger Ingemar Johansson.

Artikeltaggar

Anders OlssonBostad och byggenDetaljplanerFastigheterFrykenGranskningarMark- och miljödomstolenSunneSunne kommunTorvnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.