Högerbudgeten är ett dråpslag för bostadsbyggandet i Värmland

Bostad & byggen
PUBLICERAD:
När högerregeringens första budget presenterades aviserades man att alla bostadssubventioner ska avskaffas vid årsskiftet, skriver Ann-Katrin Hedgren och Lars Mejern Larsson.
Foto: Gorm Kallestad
Vi vill att politiken tar kontroll över bostadspolitiken och inte undandrar sig ansvaret för allas rätt till en bostad i Sverige 2023, skriver Ann-Katrin Hedgren och Lars Mejern Larsson.

När högerregeringens första budget presenterades aviserades man att alla bostadssubventioner ska avskaffas vid årsskiftet. Ett slag i magen för både byggbranschen och vanligt folk i Värmland. Förlorarna blir unga människor som vill flytta hemifrån och vanligt folk som tvingas lägga allt större del av sin inkomst på sitt boende.

Sverige har ett statligt investeringsstöd för hyresrätter och studentbostäder. Stödet infördes för att ge fler möjlighet att hitta en bostad med rimlig hyra. Reformen har varit helt avgörande för att hålla takten uppe i bostadsbyggandet.

I dagsläget har nästan 50 000 bostäder färdigställts eller börjat byggas med investeringsstöd. Här i Värmland rör det sig om över 1300 lägenheter.

När högerregeringen med stöd av SD nyligen presenterade sin budget aviserade man att samtliga bostadssubventioner helt ska avskaffas från och med årsskiftet. Detta innebär att Sverige blir helt unikt bland våra grannländer. Statliga bostadssubventioner är en självklarhet i bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Exempelvis vårt östra grannland Finland med en befolkning hälften så stor som Sveriges lägger motsvarande 40 miljarder kronor på stöd till byggande hyresrätter för att hålla rimliga hyror i nyproduktion.

Men i Sverige väljer alltså högern att helt ta sin hand från bostadspolitiken i en blind tro på att marknaden ska lösa allt. Historien har visat att det inte fungerar. Den politiken leder till bostadsbrist, skenande priser och långa bostadsköer. Förlorarna blir vanligt folk som tvingas lägga allt större del av sin inkomst på sitt boende men framförallt unga människor som vill flytta till sin första bostad.

207 av landets 290 kommuner uppger att de har brist på bostäder enligt Boverket och många av dessa kommuner återfinns här i Värmland. Innan den Socialdemokratiska regeringen 2017 införde investeringsstödet var det hela 255 kommuner som oroade sig över bostadsbristen.

Slopandet av investeringsstödet kommer att med största säkerhet bryta den positiv utveckling som pågått under de senaste fem åren. Utan investeringsstödet blir en nyproducerad tvåa drygt 1000 kronor dyrare per månad.

En tusenlapp är mycket pengar för en ung vuxen eller en ensamstående förälder. Drömmen om ett eget boende kan komma att skjutas på framtiden och ungdomarna i Värmland kommer att få det allt svårare att hitta en lägenhet som matchar lönen.

Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga åt dem med god ekonomi. Vi vill att politiken tar kontroll över bostadspolitiken och inte undandrar sig ansvaret för allas rätt till en bostad i Sverige 2023. Det här är inget annat än en skandal som äventyrar både bostadsbyggandet och byggbranschens viktiga roll i framtidsbygget.

Regeringen borde ha den insikten att staten har ett ansvar för att bygga bort bostadsbristen och se till att folk har råd med tak över huvudet. Men när det gäller regeringens och stödpartiets kunskaper på det här området så syns den oss vara starkt begränsad.

Ann-Katrin Hedgren

Ordförande Byggnads Örebro-Värmland

Lars Mejern Larsson

Medlem i Byggnads Örebro-Värmland och Riksdagsledamot för S

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.