Nu har myndigheterna kommit fram till vad som med största sannolikhet låg bakom höstens salmonellautbrott.
Svensk ruccola.
– Det är förvånande, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.
Under hösten drabbades Sverige av salmonellautbrott. Mellan 17 september och 19 oktober bekräftades 102 personer från 20 olika regioner i landet ha insjuknat, enligt Folkhälsomyndigheten.
Salmonellautbrottet har stannat av – det tros vara smittkällanTio av dessa var värmlänningar.
Nu bedöms utbrottet ha klingat av – och en bild har trätt fram av vad som låg bakom utbrottet.
Ruccola och blandsallad, där ruccola har ingått.
Det har Folkhälsomyndigheten tillsammans med de regionala smittskyddsenheterna kommit fram till genom enkäter och intervjuer med de drabbade.
Resultatet av undersökningen pekar på att grönsaken är smittkällan, även om det inte med 100 procents säkerhet går att slå fast.
– Vi har inte kunnat ta något prov på ruccolan, men tittar man på utbrottskurvan kom det fort och tog slut fort. Det talar för att det var ett parti ruccola som kom ut på marknaden som hade salmonella, så försvann det när det partiet var borta, säger Mats Lindblad.
Av allt att döma var det också svensk ruccola – vilket gör utbrottet unikt.
– Vi har försökt spåra, men det går inte att säga säkert. Men med tanke på den tiden, i slutet av september, så äter vi främst svensk ruccola. Det är förvånande med utbrott av salmonella bland svenska bladgrönsaker.
Symtomen hos en salmonellainfektion är bland annat är diarré och feber. Bakterien kan vid svårare symtom behandlas med antibiotika.
I Värmland är det ingen som blivit allvarligt sjuk, uppger Smittskydd Värmland.
Bakterien sprids i huvudsak genom mat och dryck som har hanterats på ett felaktigt sätt. Smitta mellan personer kan även förekomma.
Däremot är det ovanligt att det är kopplat till svenska livsmedel. Färre än en procent av alla livsmedelsproducerande djur och livsmedel i Sverige är smittade med salmonella, enligt Folkhälsomyndigheten.
I andra länder i Europa är det vanligare, där exempelvis rå kyckling och ägg är kan vara förorenade med bakterien.
Hur salmonella kan ha spridits från de svenska ruccolaodlingarna är oklart. Var i Sverige den troligtvis drabbade bladgrönskan kommit från är heller inte känt.
– Det var en variant av salmonella som vi inte sett hos människor eller djur i Sverige tidigare. Hur kom den då dit? Det är svårt att veta. Svenska odlare har generellt bra koll på bevattningsvattnet och använder inte naturgödsel. Det skulle kunna ha kommit från vilda djur, till exempel fåglar. Men det är inget som vi vet.
Däremot tros fler ha drabbats av bakterien under detta utbrott än de drygt 100 fallen som hittats av Folkhälsomyndigheten och regionerna.
– Det finns absolut ett mörkertal. Alla som blir sjuka går inte till läkare och alla läkare tar nödvändigtvis inte ett prov. Man brukar räkna, mellan tummen och pekfinger, att det vid ett salmonellautbrott drabbas åtta eller nio gånger fler än de fall som hittas.
Men höstens salmonellautbrott behöver inte skrämma bort salladssuget hos allmänheten, förklarar Mats Lindblad.
– Det man måste tänka på är att det är sällsynt, med tanke på den stora mängden grönsaker som vi äter. Det hör till ovanligheten.