Hoppa till huvudinnehållet

Nilsson bästa värmländska bakom skrällsegraren: ”Finns mer”

Publicerad:
Emma Nilsson är här bakom Hanna Öberg i spåret, men i slutprotokollet var värmländskan före.
Emma Nilsson är här bakom Hanna Öberg i spåret, men i slutprotokollet var värmländskan före. Foto: Nisse Schmidt/TT

Det blev en skrällseger genom Tilda Johansson på lördagen och där bakom gjorde Bores Emma Nilsson ett fint lopp och slutade tolva. Hon slog båda systrarna Öberg.

– Känns som det finns mer, säger Nilsson.

Slut på näsblod och ätproblem – slog världscupmästaren

Helgens svenska skidskyttepremiär i Idre håller nästan världscupnivå, så att blanda sig i toppstriden är inte lätt.

I lördagens kortdistans, som också innefattade SM, slog 23-åriga Tilda Johansson, Anundsjö, till med fullt skytte, vilket räckte till seger före fem fransyskor, med Julia Simon som tvåa på två bom.

– Jag kanske gör mitt bästa lopp i karriären, säger supertalangen, som sadlat om från längdåkning till skidskytte och är tämligen ny i branschen.

Tilda Johansson sköt fullt och vann.
Tilda Johansson sköt fullt och vann. Foto: Nisse Schmidt/TT

I avsaknad av skadade Linn Persson och Mona Brorsson, ännu inte helt bra från förkylning (åkte på söndagen), var de största värmländska förhoppningarna knutna till världscupmeriterade Emma Nilsson.

Och hon infriade dem.

Bara två bom räckte långt för 28-åringen från Gräsmark.

– Jag kanske tappade lite på vallen, men två bom är bra, säger hon.

Hon var femte bästa svenska, före till exempel Stina Nilsson och betydligt mer meriterade Elvira och Hanna Öberg. Fyra respektive sex missade skott var för mycket i den hårda konkurrensen.

– Ja, det var okej. En kant ut, hade haft ett brons annars, men så kan många säga.

Emma Nilsson gjorde en ny stabil insats i söndagens sprint och blev återigen bästa värmländska på 18:e plats, med två bom (2+1).

– Två bom i ligg är för dåligt. Det har ändå vara stabila lopp, men ingen fullträff. Hade gärna haft några träffar bättre. Benen lite halvtröga.

Tilda Johansson sköt fullt igen, men fick nöja sig med fjärdeplats bakom snabbare åkande Anais Chevalier Bouchet och Elvira och Hanna Öberg.

Emma Nilsson åkte världscupen varje säsong 2014–2020, men var sedan utanför i två år innan hon fick chansen igen i förra vinterns avslutning i Holmenkollen, där hon sköt fullt och slutade 24 i sprinten, näst bästa individuellt efter 18:e-plats i distans 2018.

– Det var kul. En strulig säsong när jag var lite sjuk och sen fick jag corona.

Tvekade du någon gång på att fortsätta?

– Nej, jag tycker det är kul och så länge jag känner det och finns möjlighet att utvecklas vill jag fortsätta.

Vad är målet i vinter?

– Jag vill så högt upp det bara går. Jag vill åka världscup och VM, men det är nog tuffaste laget i världen att slå sig in i just nu. Jag får kanske börja med IBU och ta mig vidare därifrån.

Ytterligare tre värmländskor startade, och fick de här placeringarna i kortdistansen: 32) Annie Lindh, Finnskoga, sju bom, 35) Wilma Björn, Bore, två bom, och 42) Stina Nilsson, Bore, elva bom.

I sprint: 31) Annie Lind, tre bom, 34) Wilma Björn, två bom, 40) Stina Nilsson, sex bom.

– Fort och fel, det var inte alls bra, säger Annie Lindh.

Vad siktar du på vinter?

– IBU-cupen, men med sånt här skytte blir det väldigt svårt.

Annie Lindh under loppet i Idre.
Annie Lindh under loppet i Idre. Foto: JOHANNA WALLEN

19-åriga Wilma Björn var rätt tillfreds med det hon uträttade på vallen på lördagen. Hon inledde med två bom, men följde upp med tre raka nollor.

– Jag skruvade ner siktet i första ligg och då satt de sen, det känns kul, säger Wilma Björn, som främst siktar på pallen i Sverigecupen i vinter.

Artikeltaggar

Emma NilssonGräsmarkHanna ÖbergIdreSkidskytteStina NilssonTilda Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.