Hoppa till huvudinnehållet

Morgan Johansson skrotar samförståndet

Publicerad:
Socialdemokraterna tycks återigen vända blad i utrikespolitiken. Foto: Ali Lorestani/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Socialdemokraterna har slagit an en oroande ton i utrikespolitiken. Under den nyutnämnde talespersonen Morgan Johansson håller S på att gå tillbaka till sin gamla Natofientliga Kalla kriget-retorik. Det riskerar att spela Putin i händerna.

En som larmat om den nya tonen är Widar Andersson, politisk chefredaktör på socialdemokratiska tidningen Folkbladet. I en ledare (7/11) varnar han för socialdemokratiskt återfall, och skriver att både partiet och Sverige kommer att såras om S inte håller linjen i Natofrågan.

Det finns flera orostecken. Ett är att Socialdemokraterna i riksdagen har kallat ansvariga ministrar till utrikes- respektive försvarsutskottet för att förklara den svenska linjen i Natofrågan. S säger sig undra om den borgerliga regeringen har öppnat upp för att Natoländer ska placera kärnvapen i Sverige.

Hela frågan är dock vad som skulle kunna beskrivas som fejk news. Journalisten och försvarsdebattören Patrik Oksanen nöjer sig med att kalla det en medieanka när han benar ut historien i en krönika i Kristianstadsbladet (4/11). Vad som hände var att nyhetsjournalister vantolkade ÖB Micael Bydén när han förordade att Sverige, likt Finland, inte skulle ha några förbehåll i de inledande förhandlingarna med Nato. Oroväckande snabbt och utan någon egentlig grund skapades en nyhet om att ÖB öppnade för kärnvapen på svensk mark.

Men som Oksanen påminner om i sin artikel: Sverige skulle inte få några kärnvapen ens om vi bad om det. De Natoländer som har kärnvapen ser dessa som nationella resurser. Dessutom bygger inte Västmakternas kärnvapenstrategi längre på användandet av mindre taktiska kärnvapen. Det är Putin som har kvar sådana i större mängd, och det är bara han som skramlar med dem.

Den andra frågan där Socialdemokraterna sprider en falsk bild gäller relationen till Turkiet. Morgan Johansson har kritiserat regeringen för att ha svängt om relationen till de kurdiska organisationerna YPG och PYD på ett sätt som inte är förankrat i riksdagen.

Men avtalet med Turkiet förhandlades fram och skrevs på av en socialdemokratisk utrikesminister – Ann Linde. Den borgerliga regeringen har varit noga med att fortsätta ingångna avtal och verka i den anda av samsyn som fanns i våras. Morgan Johansson går nu alltså i praktiken i opposition mot vad Magdalena Anderssons regering, där han själv var minister, gjorde.

Båda exemplen är allvarliga. Narrativet om att Nato skulle vilja placera taktiska kärnvapen närmare Rysslands gräns är från början propaganda från Kreml. Och påståendet att den borgerliga regeringen skulle agera ensamt för att försämra relationen med kurdiska organisationer sår split i det svenska samhället, där ju många människor i dag har kurdiska rötter.

Socialdemokraterna är ett statsbärande parti. Om det är så här de tänker bedriva opposition i utrikespolitiska frågor kommer Sverige att ta skada.

Artikeltaggar

FinlandFolkbladetFörsvarKärnvapenLedareMicael BydénMorgan JohanssonNatoPatrik OksanenPolitikPolitiska system och ideologierRysslandSocialdemokraternaUtrikespolitikWidar Andersson