Hoppa till huvudinnehållet

Kilsklass tog hem tekniktävlingen First Lego League

Publicerad:
Laget Legoisterna från Sannerudsskolan i Kil vann årets upplaga av tävlingen First Lego League. Här höjer Elias Nilsson segerpokalen.
Laget Legoisterna från Sannerudsskolan i Kil vann årets upplaga av tävlingen First Lego League. Här höjer Elias Nilsson segerpokalen. Foto: Christer Wik

På lördagen avgjordes länsupplagan av tävlingen First Lego League på Värmlands museum i Karlstad.

Årets tema hette Superpowered och handlade om energi. Efter en rafflande final tog Legoisterna från Sannerudsskolan i Kil hem segern.

Det var i en välfylld aula i Värmlands museum som årets tävling avgjordes. Totalt deltog fem klasser och entusiasmen var stor när det till slut blev final mellan Mariebergsskolan grå och Legoisterna.

– Tävlingen avgörs här i Värmland för 16:e gången och ingår i projektet Teknikjakten som ska stimulera naturvetenskap och teknik och som arrangeras av Karlstads universitet.

– First Lego League genomfördes första gången 2007 och för varje år finns det ett nytt tema, säger huvuddomaren Gustav Nordansjö.

Det andra laget i finalen som avgjordes över två matcher var Mariebergsskolan grå.
Det andra laget i finalen som avgjordes över två matcher var Mariebergsskolan grå. Foto: Christer Wik

Eleverna som kan tävla går i fjärde till nionde klass och de kan förbereda sig inför finalen genom att träna och programmera teknikrobotar.

– Det tävlas på samma bana över hela världen och man ska hitta lösningar på ett antal problem inom temat och bygga robotar i Lego som kan lösa så många uppgifter som möjligt på banan. Det är ett stort antal moment som ska genomföras, säger tävlingsledaren Susanne Walan.

Fyra moment

Robotkörning, projekt, teknik och kärnvärde, alltså hur man jobbar ihop bedömdes och därefter räknades poängen i varje kategori samman.

– Den här tävlingen handlar mycket om innovation och samarbete. Den är väldigt utvecklande, säger hon.

Det var stort fokus hos lagen under tävlingen. Många moment skulle klaffa.
Det var stort fokus hos lagen under tävlingen. Många moment skulle klaffa. Foto: Christer Wik

Champions i tävlingen blev Legoisterna från Sannerudsskolan i Kil.

– Jättekul att vi vann. Det var en svår tävling, säger Elias Nilsson från årskurs 7 som fick höja pokalen.

Nu får Legoisterna åka och delta i den skandinaviska finalen som arrangeras i Oslo den 2–3 december. Den som vinner där får medverka i världsfinalen i USA.

Artikeltaggar

First Lego LeagueKarlstads universitetMariebergsskolanMuseumNaturvetenskapOsloRobotarSannerudsskolanTeknikTeknik och vetenskapUSAVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.