Kjell Göthe: Regeringen satsar på krafttag

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
De fyras gäng, Kristersson, Busch, Pehrson och Åkesson, satsar nu på krafttag inom en rad områden. Handen på hjärtat: slagkraftiga reformer som gett resultat har det varit tunnsått med de senaste åtta åren.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
I min värld gratulerar man segraren och önskar lycka till. Och arbetet för Sveriges bästa underlättas väsentligt av respekt för varandra, skriver Kjell Göthe.

Det var nog ingen tillfällighet att vår kung Carl XVI Gustaf berörde även etik och moral i sitt traditionella tal vid riksmötets öppnande hösten 2022. Nästan 50 år har gått sedan han genomförde sin första ceremoni i riksdagen den 11 januari 1974. Även då såg vi ekonomisk instabilitet och oro i världen, stigande energipriser och hög inflation, som satte oss på prov.

Kungen sade nu till ledamöterna: Vi står inför nya prövningar. Många stora och allvarliga frågor måste lösas. Vi har just haft ett val där medborgarna gett uttryck för sina olika uppfattningar. Ni har fått förtroendet att företräda dem här i Sveriges riksdag och deras förväntningar på er är höga. Sverige är ett fritt och öppet samhälle, det skall vi vara rädda om! Med öppenhet följer också ansvar. Vi kan alla bidra till ett offentligt samtal präglat av grundläggande respekt och hänsyn till varandra, betonade han.

När nye statsministern Ulf Kristersson (M) intervjuades av media om Tidöavtalet, en grund för den nya regeringen (M+KD+L) och samarbetspartnern SD, berättade han att när uppgörelsen var klar tog man i hand och lovade att löftena skulle gälla. Visst, mycket kan hända i politikens värld, det vet vi av erfarenhet. Men jag tycker att det känns tryggt att Kristersson ville bekräfta det skrivna ordet med ett fast handslag.

Men i riksdagsprocessen som följde hände tyvärr en del som jag har invändningar mot. Grundläggande respekt och normal hyfs är till exempel inte att ledamöter tar fram mobilen och tar selfies i plenisalen just innan en omröstning. Eller att ledamöter sitter och tittar på mobilen medan en politisk motståndare gör sitt inlägg. För det är ju inget upprop likt det i skolan man samlas till. Dessutom, inför regeringsbildningen uttalade sig flera ledamöter av riksdag och avgående regering på ett mycket ovärdigt sätt om sina politiska motståndare. Surt sade räven om rönnbären!

Avgående statsministern Magdalena Andersson (S) var bitsk när hon recenserade sina politiska motståndare. Lena Hallengren (S), som lämnat regeringen i förtid för att istället bli gruppledare i riksdagen, talade upprepade gånger om att den nya regeringen är en ”marionettregering” – underförstått att den kommer att ledas av SD. Det är inte sant för det är ju fyra politiska partier som gjort en gemensam uppgörelse för kommande regeringsarbete. Det är alls ingen statskupp som ägt rum vilket det kan låta som från vänsterhåll.

I min värld gratulerar man segraren och önskar lycka till. Och arbetet för Sveriges bästa underlättas väsentligt av respekt för varandra. Samtidigt är det viktigt i vår orostid att vi i avgörande frågor som gängkriminalitet, försvars- och säkerhetspolitiken håller ihop nationen. En del gamla liberaler hotade med att gå ur partiet. Ja, det är fritt att göra det… Men Liberalerna har i Johan Pehrson fått en vinnande ledare.

För övrigt måste det nu bli slut på mobbning i demokratins högborg! Var man än har sina politiska sympatier så är det sant att Jimmie Åkesson (SD) länge vågat tala klartext där andra smitit undan och att SD nu är vårt näst största parti. Väljarna har sagt sitt! Nya regeringen och dess stödparti i riksdagen har samlat sig och fått en bra start. Men kriserna är många och djupa och det kommer att ta tid att få rätsida på alla bekymmer. Handen på hjärtat: reformer som gett resultat har det varit tunnsått med de senaste åtta åren. Nu satsar nya regeringen på att ta krafttag!

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.