Hoppa till huvudinnehållet

Hockeypanelen inför omstarten

Publicerad:
NWT-sportens Markus Strömberg, Solveig Voyce och Kim Frandsen tycker till om Färjestads höst såhär långt.
NWT-sportens Markus Strömberg, Solveig Voyce och Kim Frandsen tycker till om Färjestads höst såhär långt. Foto: Helena Karlsson

En vecka kvar till SHL-omstarten och ett utmärkt läge att blicka tillbaka på hösten. Vilka spelare har stuckit ut? Vad har det snackats om – och vad har förvånat?

NWT-sportens Kim Frandsen, Solveig Voyce och Markus Strömberg kommer med sin dom efter 17 spelade matcher.

Markus Strömberg

Vad har förvånat dig hittills? (i FBK eller annat lag)

– Jag var lite för snabb med att döma ut Remi Elie i början av säsongen. Nu när han blivit varm i kläderna tycker jag att han har bidragit med väldigt många bra aktioner. Bakläxa till mig som borde ha fattat att han behövde få chansen att spela sig in i både ligan och laget.

August Tornberg får tummen upp av NWT:s Markus Strömberg.
August Tornberg får tummen upp av NWT:s Markus Strömberg. Foto: FREDRIK KARLSSON

Vilken spelare har stuckit ut?

– August Tornberg ångar fram som en älgtjur och är inte sen att hänga med offensivt när läget uppstår. Jag gillar både stilen och inställningen! Han kan säkert också ta ytterligare kliv när SHL-rutinen växer. Annars är det som bekant svårt att bortse från Theodor Lennström som varit konstant stekhet.

FBK tabelltvåa efter 17 spelade matcher – väntat?

– Topp fyra känns både rimligt och väntat. Däremot är det en riktigt bra prestation med tanke på hur skadeskjutet laget varit under perioder.

Höstens höjdare såhär långt?

– Oskarshamn-FBK. Åtta mål, varav sex i powerplay och riktig raggarhockey, en match helt i min smak. Annars får man kanske passa på att lyfta förmågan att ta poäng och segrar även när förutsättningarna inte varit på lagets sida. Starkt att ta så många vinster med så mycket skador på nyckelspelare.

CHL-slutspelet börjar på tisdag – kommer intresset för matcherna öka nu?

– Nej.

Strömberg: ”CHL är ett mörker och jag lider med alla inblandade”

Kim Frandsen

Vad har förvånat dig hittills? (i FBK eller annat lag)

– Färjestads förmåga att vinna, eller åtminstone få med sig poäng. Det är en sjukt imponerande styrka som vuxit fram under Tomas Mitells styre – och ”förvånat” är kanske fel ord med tanke på uppvisningen i våras. Men sista veckorna innan uppehållet, när frånvarolistan var skrattretande lång, är knappast något man rycker på axlarna över.

Vilken spelare har stuckit ut?

– Det är svårt att svara något annat än Theodor Lennström på denna fråga. I övrigt finns det ganska många att välja på och jag tar faktiskt tillfället i akt att lyfta fram Marcus Westfält; en kille som knappt fått några rubriker alls. På sin position står han också lägst i rang men tycker verkligen inte att han gör bort sig. En klassisk centertyp som spelar med ”smartness”, tar stort ansvar och skapar inte alltför sällan oreda i anfallszon. Tror även att det finns ytterligare ett par nivåer i honom, att han kommer blomma ut med tiden. Jag gillar verkligen den här typen av värvning från Rickard Wallin.

Marcus Westfälts smartness går hem hos NWT:s Kim Frandsen.
Marcus Westfälts smartness går hem hos NWT:s Kim Frandsen. Foto: MAGNUS ANDERSSON

FBK tabelltvåa efter 17 spelade matcher – väntat?

– Eftersom jag tippade Färjestad som femma inför säsongen måste jag säga ja. Och inte minst med tanke på alla skador som laget brottats med. Ska dock tilläggas att jag är ruskigt dålig på att tippa.

Höstens höjdare såhär långt?

– Hyllningen till Per Åslund inför hemmamötet med HV71. Inramningen, tifot och presentationen av kontraktsförlängningen (som klubben dessutom lyckats hålla hemlig) var något alldeles extra. Särskilt minnesvärd blev kvällen av att ”Åsa” verkade ha käkat taggtråd inför nedsläpp. Om jag inte minns fel varade första bytet i en och en halv minut – och benen, ja de gick som trumpinnar matchen i ända.

CHL-slutspelet börjar på tisdag – kommer intresset för matcherna öka nu?

– Nja, jag tror inte att det kommer märkas nämnvärt vad gäller sålda biljetter i alla fall. Man behöver nog ha kommit några steg längre i slutspelsfasen innan det blir någon större uppslutning. Men med det sagt tror jag ändå att det är betydligt fler som bryr sig om resultaten i CHL än vad som ges sken av.


Solveig Voyce

Vad har förvånat dig hittills? (i FBK eller annat lag)

– I Färjestad är jag riktigt imponerad över hur de mindre erfarna SHL-spelarna axlat förtroendet de fått under den besvärliga skadeperioden laget varit inne i de senaste veckorna. Tittar man på övriga SHL är jag rätt så småchockad över hur tungt Rögle gått. Det känns som att de aldrig riktigt kom igång efter CHL-titeln förra säsongen, jag känner inte igen Rögle alls. Att HV71 skulle få det tufft hade man kanske ändå någonstans på känn, men inte att de skulle vara mer eller mindre borta från fast mark redan nu. Sjukt deppiga tider i Jönköping, alltså.

Vilken spelare har stuckit ut?

– Skulle kunna svara Theodor Lennström och hoppa till nästa fråga, men det finns flera utropstecken, sett till förväntningarna man hade inför säsongen. Max Lindroth, till exempel. Han växer hela tiden, precis som August Tornberg. Sen måste jag säga Victor Ejdsell. Det känns som att han är på god väg att göra karriärens hittills bästa SHL-säsong.

FBK tabelltvåa efter 17 spelade matcher – väntat?

– Nej, verkligen inte. Visserligen hade jag Färjestad rätt högt upp i mitt förhandstips, men sett till hur skadeläget varit, hur tufft spelschemat sett ut och hur otroligt jämn serien är hade jag inte väntat mig att laget skulle ligga där i toppen redan nu.

Theodor Lennström efter drömmålet mot Frölunda.
Theodor Lennström efter drömmålet mot Frölunda. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Höstens höjdare såhär långt?

– Theodor Lennströms mål mot Frölunda, i tre mot fem. Det sjukaste jag sett, tror jag. Hockeymässigt alltså. Så wow:ig blev jag inte ens efter att ha spanat in mitt livs mäktigaste norrsken för någon vecka sedan. Det säger en del.

CHL-slutspelet börjar på tisdag – kommer intresset för matcherna öka nu?

– Det är lite märkligt. Vi ser på det vi skriver här på NWT.se att intresset för CHL är högt – matchtexterna läses flitigt och liverapporteringen är det också väldigt många som följer. I stort sett lika många som vid en ”vanlig” SHL-match. Lottningen känns extremt viktig, och kommande motstånd i slutspelet blir avgörande. Inget ont om Mountfield, men jag tror inte att motståndet lockar till att fylla hallen. Lek med tanken att ett SHL-lag gästar längre fram i slutspelet. Då kanske det blir lite tätare på läktaren.

Lista: Spelarna som lämnat FBK – så går det för demInside Färjestad – stjärnan avslöjar allt om lagkamraterna

Artikeltaggar

August TornbergCHLFärjestad BK HerrIshockeyJönköpingMarcus WestfältMax LindrothRemi ElieRögle BKSHLTheodor Lennström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.