Snart kan Vänern börja tappas på ett sätt som lite mer liknar tiden innan sjön reglerades.
Men det kommer inte att räcka för att stoppa stränderna från att växa igen, enligt länsstyrelsen.
Och klimatförändringarna kan göra problemet ännu värre.
Vänern har bara ett utlopp – genom den skredkänsliga Göta älv. Samtidigt drar många intressen åt olika håll när det gäller vilken nivå på sjön som är den bästa, vilket NWT tidigare berättat.
Sedan 2008 hålls Vänern på en lägre nivå för att minska risken för en upprepning av översvämningen 2000–2001. Men det har gjort att Vänerns karakteristiska öppna stränder hotas.
– Det är en allvarlig konsekvens, för de här öppna ytorna är jätteviktiga för den biologiska mångfalden och även för rekreation, säger Gunnar Lagerkvist, som är biolog på Länsstyrelsen i Värmland.
Han kallar strandzonen för en ”ekologisk hot spot”, där exempelvis gädda och mört leker. I gränslandet mellan vatten och land häckar även fisk- och silvertärna, som kan få det svårare om igenväxningen fortsätter.
Ljus i tunneln
Det finns ett ljus i tunneln i form av en ny strategi för att tappa Vänern och som nu är nära att bli verklighet. Tanken är att Vänerns vattennivåer ska få variera lite mer.
Efter flera år av arbete och diskussioner har förslaget till ny tappningsstrategi varit ute på remiss. Enligt Håkan Alexandersson, som jobbar med beredskapsplanering på Länsstyrelsen i Västra Götaland, är de flesta som svarat positiva. Fast från delar av lantbruket finns en oro för att högre nivåer kan dränka betesmarker nära vattnet.
– Vi vill gärna lyssna mer på dem och se vad som finns att göra, säger han.
Men det lutar åt att landshövding Sten Tolgfors snart kan skriva på en överenskommelse med Vattenfall om en ny tappningsstrategi och att den kan börja användas gradvis från nästa år.
Högre nivå på våren
Tanken är att Vänerns nivå ska få bli högre på våren, för att sedan sjunka under sommar och tidig höst innan den börjar stiga igen.
– Våren är en väldigt bra tidpunkt för den biologiska mångfalden, för då har man historiskt haft en höjning av Vänern, säger Gunnar Lagerkvist.
Men han säger att den nya tappningsstrategin inte räcker för att lösa problemet med igenväxningen. Träd som till exempel al klarar att stå i vatten en period. Och ett allt varmare klimat kan sätta käppar i hjulet.
– Den justering vi försöker göra kan i viss mån ätas upp av klimatförändringarna som kommer att ge oss torrare senvårar och somrar.
Enligt en rapport från SMHI från 2018 beräknas både höga och låga nivåer bli vanligare i Vänern i ett förändrat klimat.
Skär och stränder röjs
I dag röjer länsstyrelsen bort sly på ett par hundra fågelskär i Vänern och vid rastplatser i naturreservat. Men det löser inte hela problemet.
– Det blir en krypande vegetation i stället som är besvärlig och förändrar biotoperna. Att försöka röja fram den strandlinje som är oerhört lång totalt sett är nog knappast möjligt.
Ett naturligt, gärna mer långvarigt, högvatten och is som nöter bort vegetation är det bästa sättet att bevara de öppna stränderna, enligt Gunnar Lagerkvist.
– Det kan vi aldrig efterlikna med artificiella metoder.
Han fortsätter:
– Frågan är hur länge vi kan hålla på och röja, det är ganska kostsamt och besvärligt att att ta sig ut till de här öarna.
Försöker länsstyrelsen lyfta frågan för att kunna rädda mer av den här miljön?
– Det har diskuterats i 15 år och vi har landat i att röja de mest värdefulla naturmiljöerna och rastplatserna.
Frågan diskuteras i ett forum som kallas Vänerrådet, där kommuner, regioner, länsstyrelser och olika organisationer och andra aktörer ingår.
År av utvärdering
Den nya tappningsstrategin håller sig inom vattendomen för Vänern som är från slutet av 1930-talet, enligt Håkan Alexandersson på länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Vi har tänkt sätta upp ett ganska omfattande uppföljningsprogram, där vi kan mäta effekterna. Ger det någon effekt i naturen? Har det uppstått negativa konsekvenser som vi inte kände till och i sådana fall, går de att hantera?
Han tänker sig en utvärderingsperiod fram till i början av 2030-talet när vattenkraften i Göta älv, enligt nuvarande plan, ska prövas mot moderna miljövillkor.
Läs tidigare artiklar:
Så kan ny strategi stoppa igenväxningen av Vänerns stränderVänern – ett jättestort badkar med litet utlopp